Макадамия орех - ползите и вредите за тялото

Плодовете на орехите на макадамия са практически непознати на домашния потребител, защото растат от другата страна на света, в далечна Австралия и рядко стигат до рафтовете на нашите магазини. Може би най-известният макадамов орех за нежния пол, защото поради своите полезни свойства, той често се превръща в съставка в различни шампоани и балсами за проблемна коса.

Предлагаме ви да научите по-добре за качествата на екзотичния плод и неговото въздействие върху здравето.

Макадамия - какво е това?

Макадамовото дърво, чийто плод е макадамия, расте на най-малкия континент на Земята - далеч Австралия. Всъщност, географски фактор, както и сложни технологични процеси, използвани в преработката на плодове, и да се определи много високата цена на ядки в местните магазини.

Плодовете на макадамия се считат за свещени от австралийските аборигени. Когато европейците стигнаха до далечния континент, те също много бързо оцениха положителните качества на ядката, а макадамията в Стария свят бързо стана много популярен продукт.

Ореховите плодове на растението са малки, перфектно кръгли и покрити с твърда черупка. Техните хранителни свойства и изключително положителните ефекти върху нашето тялодобре проучени. Един екзотичен продукт се смята за един от най-полезните и вкусни ядки.

Макадамия се използва широко в козметологията.

Полезни свойства на растение

Поради богатите си витамини и полезни микроелементи се препоръчва макадамиевите орехи да бъдат включени в ежедневната диета. Този продукт има най-добър ефект върху всички системи на тялото.

 • На първо място, трябва да се каже, че макадамският орех е известен свисокото съдържание на етерични масла , които се използват не само в козметичните процедури, но и много необходими за нормалното функциониране на нашето тяло. Етеричните масла изпълняват противовъзпалителни, антисептични функции, подпомагат борбата срещу патогените и различните инфекции.
 • Освен това маслото от макадамов орех е изключително богато на витамини от групата. Тези витамини са включени в различни метаболитни процеси, синтезират червени кръвни клетки и хемоглобин, както и подобряват функционирането на нервната система.
 • Никотиновата киселина(витамин РР), съдържаща се в състава, помага на организма да разгражда мазнините, както и по-бързо и ефективно да абсорбира храната и подхранва клетките и тъканите. Този елемент е изключително полезен за функционирането на имунната система.
 • Орехът на макадамското дърво е богат на витамин Е , както и на здрави мазнини. Ето защо, продуктът е особено полезен за жените, тъй като подобрява функционирането на тяхната репродуктивна система и има много положителен ефект върху здравето и състоянието на косата и кожата.
 • Минерали и витамини , \ tналични в състава, положително влияят на мозъка, подобряват умствената дейност и допринасят за развитието на скоростта на мислене, памет, внимание. Полезен продукт ще бъде по време на интензивен умствен стрес.
 • Особено ефективно се използва за козметични целиМакадамов орех ; Препоръчва се при лечение на суха и предразположена към суха кожа, за възстановяване на чупливи и слаби, склонни към загуба на коса и напречно сечение на косата.
 • Калият и магнезият в състава са изключително полезни за здравето итонуса на сърдечно-съдовата система . Тези вещества укрепват сърдечния мускул, почистват кръвоносните съдове и ускоряват движението на кръвта по тялото. Също така значително намалява риска от сърдечни заболявания и кръвоносни съдове.
 • Орехът е богат наантиоксиданти , помагайки на имунната система да се бори срещу рака и други различни заболявания.
 • Калций, фосфор и каротин оказват голямо влияние върху здравето и състоянието на костите, зъбите, благоприятно въздействие върху зрението, значително намаляват риска от очни заболявания, както и проблеми на опорно-двигателния апарат.
 • Редовната консумация на плодове от макадамия за хранаподобрява функционирането на храносмилателната системаи стомашно-чревния тракт.
 • Орехът от макадам има много високо съдържание на калории -800 kcal на 100 g продукт . Ето защо, плодът напълно насища, глад за дълго време и може да бъде полезен за увеличаване на теглото. Препоръчва се за хора с поднормено тегло, както и за тези, които са ангажирани с интензивно физическо натоварване.

Възможна вреда

Но какво си струва да се помни, когато се използват плодовете на растение:

 • Поради изключително високата хранителна стойност и голямото количество мазнини в съставав никакъв случай не трябва да се злоупотребява с макадамия . Препоръчителната дневна доза ене повече от 30 g , чийто излишък е изпълнен с бърз набор от излишни килограми.
 • Злоупотребата може да предизвика алергични реакции.
 • Продуктът може сериозно да увреди здравето на Вашите домашни любимци. Не лекувайте екзотично лечение на кучета и други животни.

Препоръки

 1. Ако страдате от повишена крехкост и суха коса и искате да им придадете по-здравословен вид и да подобрят структурата си, измийте главата си с шампоан, съдържащ макадамово масло от плодове.
 2. За борба с бръчките, гънките и проблемната кожа на лицето са ефективни козметични маски на основата на масло от макадамия.
 3. Екзотичните плодове трябва да се съхраняват на хладно място в херметически затворени контейнери. Кислородът може сериозно да увреди продукта и да допринесе за бързото му влошаване.
 4. Когато купувате орех от макадамия, обърнете внимание на външния вид на плода, за да не се натъкнете на развалени или нискокачествени стоки. Черупката трябва да бъде гладка, ярка сянка, цяла. Не трябва да има плесен или петна върху продукта.
 5. Гастрономите консумират продукта заедно с кафе-напитки. Смята се, че плодовете на макадамското дърво придават на кафето необичайно богат вкус и приятен аромат.
 6. Счита се за полезна и приятна процедура.Ароматерапия с макадамово масло, успокояващо и вдъхновяващо.

Заключение

Екзотичен „гост“ от далечната Австралия всъщност носи огромни ползи за нашето тяло, както и трансформира здравето и външния вид на кожата и косата и заслужено се счита за много ценен и полезен продукт.