Черна сол - какво е това, полза и вреда

В кухнята на домакините все повече се появява екзотична черна сол, полезна за поддържане и възстановяване на здравето при много заболявания. Този странен продукт запазва силата на богат комплекс от вулканични минерали. Поради това в някои култури този продукт се счита за свещен и носи „сърдечния ритъм“ на Земята.

Какво е черна сол и как тя се различава от обичайната

Черната сол е по-известна под иметоHimalayan , и всъщност тя може да бъде с няколко нюанса: от мек розов и коралов до дълбоко бордо и самият черен. Този цвят на продукта се дължи на високото съдържание на желязо, мед, манган и други минерали в него.

Тази сол се формира в Хималаите чрез изригване от дълбините на Земята, натрупано известно време под водата и след изсушаване на наводнените площи, кристалите започват да се добиват и използват за икономически нужди. Минералът играе огромна роля в медицината и готвенето, като помага да се излекува тялото на нивото на всички органи и системи.

Съставът на черната или розовата сол може да варира, но винаги съдържа микроелементи като калций, магнезий, хлор, йод, желязо, мед, цинк, фосфор, манган, сяра и много други.

Прахът е безопасен и нямапротивопоказания, може да се използва за храна и лечение на кожата.

Как е полезна черната сол?

Кристалите на вулканичните соли се използват широко в медицината и при готвенето. Продуктът има лечебен ефект и предпазва тялото:

 • Допринася заподдържането на водно-солевия баланс , без да задържа течност в тъканите, като обикновената сол. Има лек диуретичен ефект и стимулира правилното функциониране на бъбреците.
 • Помагаза подобряване на работата на стомашно-чревния тракт , лекува раздразненията на лигавицата, облекчава хода на гастрита, възстановява нормалната чревна микрофлора. Също така, разтворът помага за отстраняване на токсините в случай на отравяне.
 • Стимулира процеса на образуване на кръв иукрепва стените на кръвоносните съдове .
 • Подпомага заздравяването и възстановяването на костите, дори и при остеопороза.
 • Подобрява нервната дейност , нормализира съня, подпомага гладкото настроение и елиминира симптомите на хроничен стрес и изтощение.
 • Допринася започистване и заздравяване на рани , кожни заболявания от различен произход, лечение на гъби.
 • Премахва възпалителните процеси в организма и имаантибактериално действие .
Отличителна черта на продукта са неговите ползи и безопасност за пациенти с хипертония. Също така този вид сол се препоръчва при метаболитни нарушения, хормонални нарушения, диети за отслабване. Продуктът премахва шлаките от тялото и насърчава подмладяването.

СИнтензивното трениране с такава сол спомага за облекчаване на мускулните спазми и болки, така че можете да го въведете в спортната храна. В допълнение, черният физиологичен разтвор напълно елиминира махмурлука, помагайки за изчистване на ума, възстановяване на рН в тялото и спиране на гаденето.

Има ли вреда от използването на черна сол

Продуктът всъщност е безопасен, обаче, както във всичко , трябва да знаете мярката , за да не навредите на тялото. Прекомерният прием на минерали насища тялото, може да предизвика обостряне на уролитиаза или сърдечна недостатъчност. Следователно, хората в риск трябва да се консултират с лекаря си относно степента на консумация на продукта. Това се отнася за пациенти с диагноза:

 • Хипертония, атеросклероза, коронарна болест на сърцето и други ССЗ.
 • Бъбречна недостатъчност.
 • Нервни нарушения.

Друга заплаха може да бъденеестествена кафява сол . Продуктът, приготвен на базата на ръж, е полезен, но трябва да се използва в по-малки количества, тъй като съдържа обикновен натриев хлорид. Такова подправка в излишната консумация може да доведе до повишаване на налягането, подпухналостта и аритмиите.

Понякога на пазара има имитация на фалшива хималайска сол. Възможно е да се разграничи естественият продукт от характерния йодид, “минерален” аромат със серен оттенък. Добрите суровини се продават в качествена опаковка и не могат да бъдат евтини. По-добре е да не се купуват откровени фалшификати, защото е трудно да се установи естеството на оцветителя.продукт.

Как се използва хималайската сол

Обхватът на приложение на този ценен продукт е широк. Тази сол се използва като подправка в кухнята, добавя се към вани за укрепване на кожата и възстановяване на водния и минерален баланс, подмладяване и лечение.

 • От кафявата сол на прах, лосиони и вани се приготвят за кожни заболявания, гъби за нокти, хемороиди и заболявания на пикочо-половата система. Също така изплакването на устата и гърлото на устата спестява от стоматит, гингивит, ларингит и тонзилит.
 • Сухият компрес има положителен ефект върху възпалените стави.
 • Горещи инхалации по време на настинки облекчават простуда, болки в гърлото и кашлица.
 • Пиенето на физиологичен разтвор нормализира апетита, възстановява силата след физическо натоварване, минали болести и анемия.

Минералът имаспецифичен аромат , така че много домакини и собственици добавят към своите ястия екзотичен продукт, само за да придадат изтънчен вкус. Характерният мирис на сероводород позволява да се различи естествената черна сол от фалшива.

Понякога черно означава ръжена сол, която отдавна се използва в славянската култура. Можете да приготвите такъв продукт сами. За да направите това, обичайната каменна сол трябва да бъде смесена в равни пропорции с ръжено брашно и калцинирана в тава от чугун, докато брашното стане черно. По време на пържене продуктът трябва постоянно да се разбърква. Съхранявайте тази сол в ленена торба.

Ръжената сол подпомага почистването на червата от токсините, нормализира апетита, стимулира образуването на кръв, лекува нервите и укрепва имунната система. Независимо от това, свежестта на такъв продукт трябва да се следи, като не се позволява тя да навлажнява и периодично да замества суровините.

Червената сол, богата на минерали, поддържа тялото и увеличава защитните сили, така че дори малко количество лечебни суровини, въведени в диетата, ще бъде полезно. Опитайте с нова, за да намерите рецептата си за здраве и уелнес.