Термостатично кисело мляко: какво е полезно и какво е вредно

Млечните продукти отдавна са обичани от много хора. Трудно е да си представим семейна закуска без кисело мляко. Децата го харесват поради изобилието от плодове и вкусове и приятна текстура, а възрастните знаят, че няколко лъжици кисело мляко са от голяма полза за тялото.

Неотдавна на рафтовете на магазините се появи нов продукт - термостатично кисело мляко. Как е различен от обичайния млечен продукт и каква е възможната вреда?

Термостатично кисело мляко - какво е това?

Страната на този уникален и популярен продукт се счита заБългария . Класическата рецепта на киселото мляко се различаваше в производството на овче мляко. Подобно на много други продукти, първото кисело мляко е направено съвсем случайно. Хората забелязват, че киселото мляко от овце се съхранява много по-дълго от пресните. Малко количество от този импровизиран квас започва да се смесва с прясно мляко, като по този начин „удължава“ живота му и му придава необичаен вкус.

В началото на 20-ти век микробиолозите от Женева подробно проучиха състава на микрофлората на българското кисело мляко и извадиха специална лактобактерия, която носи името на страната - родоначалник.

Киселото мляко е ферментирал млечен продукт, който се произвеждачрез узряване на сухата смес от бактерии (термофилни стрептококи, български бацили) в млякото. Класически, кравето мляко се използва за базата на киселото мляко, но със същия успех, продуктът може да бъде направен на базата на козе, кобило или растително мляко. За да могат бактериите да наситят продукта с всички необходими хранителни вещества и да превърнат течното мляко в гъста нежна маса, обикновено отнема7-8 часа , а температурният оптимум за възпроизвеждане на микроорганизмите варира между40-42 градуса ].

В промишлен мащаб продуктът се произвежда в специални инсталации, които могат да поддържат оптималната температура за дълго време -термостати . Класическото производство се характеризира с това, че масата на готовия продукт се излива в контейнери след изгаряне. Пробив в технологията на производство на кисело мляко - въвеждането на термостатични продукти.

При този вид производство масата се ферментира в същия контейнер, в който се поставя върху масата на купувачите. Това елиминира всеки контакт на продукта с външната среда и запазва максималната полза.

Ползи от термично кисело мляко за тялото

 • Съставът на киселото мляко се отличава с голям бройполезни бифидобактерии и лактобацили . Някои от тях се разрушават в киселата среда на стомаха, но оставащата полезна маса от пътя за навлизане в дебелото черво и образуват правилната микрофлора на органа. Помага за подобряване на храносмилането и помага за преодоляване на неприятните симптоми на дисбиоза. особенополезен термостатичен продукт за лица, които са преминали антибиотична терапия. Той помага за възстановяване на състава на микрофлората.
 • Продуктът имадобри имуностимулиращи свойства . Специалистите в областта на правилното хранене съветват редовно да се използват най-малко 300 g от продукта (което е еквивалентно на 1-2 буркани). Това ще помогне за повишаване на устойчивостта на организма към остри вирусни инфекции.
 • Незаменим източник на калций и фосфор . Тези микроелементи осигуряват здравината на костите и намаляват неговата прекомерна резорбция. Малките деца и възрастните хора се нуждаят от повишен прием на калций в организма, тъй като техният стомашно-чревен тракт не е в състояние да абсорбира максимално количество минерали от хранителни и хранителни добавки. Киселото мляко ще бъде отличен помощник в снабдяването на организма с тези хранителни вещества. В допълнение, калций помага за подобряване на предаването на сигнали в синапсите на нервната система и поддържа добър тонус на мускулите на тялото.
 • Продуктът може не само да обогати чревната микрофлора, но и да проявявабактерициден ефектсрещу патогенни микроорганизми. Ферментиралият млечен продукт се използва успешно при комплексното лечение на повечето чревни инфекции и спомага за справяне със синдрома на диария по време на хранителни заболявания.
 • Предотвратяване на кандидоза . Една неприятна гъбична инфекция засяга и жените, и мъжете. Киселинната среда на киселото мляко и изобилието на лактобацили в състава спомагат за поддържането на адекватно ниво на местноимунитет, който предотвратява размножаването на патогенни гъби.
 • Редовната употреба на естествен термостатичен продукт допринасяза изчистване на излишния холестероли нормализиране на нивата на кръвната захар.

Термично увреждане на киселото мляко

 • Повечето от киселите млека, представени на рафтовете на магазините, съдържат парчета плодове или плодове. Някои производители добавят към състава на натуралния продукт шоколад, карамел, хрупкави бисквити и сладко. Той прави още един сладък десерт от естествено здравословния натурален продукт. Разбира се, той има страхотен вкус и е обичан от абсолютно всички потребители. Но трябва да се разбере, че такъв продукт може да доведе до повишаване на теглотои повишаване на нивата на кръвната захар.
 • Киселото мляко на краве мляко може да причини алергични реакции . Най-вече, този страничен ефект е чувствителен към малки деца и хора с непоносимост към лактоза. Ако след консумация на буркан с кисело мляко, човек забележи появата на кожен обрив, затруднено дишане или диария, тялото трябва да се изследва за алергия към протеина от краве мляко (CCM).
 • Термостатичното кисело мляко е уникален продукт , който преминава през всички етапи на обработка в същия контейнер . Неправилното съхранение на продукта на етапа на производство може да доведе до размножаване на патогени в него, което води до чести хранителни отравяния.

Начин на действиеизползвайте термостатично кисело мляко

 1. При избора на продукт трябва да се обърне внимание насрока на годност . Желателно е тя да не е твърде дълга, но варира в диапазонаот 5 до 15 дни . Това показва максималната естественост на продукта.
 2. По-добре е изборът на купувача да пада върху киселото мляко, без добавянето на изкуствени добавки и аромати.
 3. За предпочитане е да се използва термостатично кисело мляко следобед, за да се сведе до минимум дразнещото действие на киселия продукт върху стомашната лигавица.

Заключение

Термостатичното кисело мляко се превърна в истинско откритие за любителите на млечните продукти. Максимално полезни лактобацили и микроелементи са затворени в малък буркан, който пада върху рафтовете на магазините направо от високотехнологичните термостати на заводите. Интересното е, че продуктът може да се направи у дома с помощта на мляко, квас и специално устройство.