Мицеларна вода: ползи и възможна вреда

Мицеларната вода е нов, но вече обичан препарат за премахване на грим. Много козметични компании произвеждат собствена мицеларна вода и разработват по-ефективни състави. Какво е това и как правилно да се използва мицелна вода може да се намери в тази статия.

Мицеларна вода

\ t

Мицеларната вода ("micelle") е течност, в коятомалки разчистващи частици , наречени мицели, са разпръснати (оттук и името). Мицелите за сметка на тяхната форма привличат различни замърсители към себе си, частици от кожния себум, прах и козметика и внимателно ги отстраняват от повърхността на кожата.

Много производители на мицелна вода заявяват, че след употреба не е необходимо да се промива. Въпреки това, козметолозите съветват обратното. Първо трябва да разберете вида на мицелната вода:

  1. Въз основа на класически емулгатори (PEG) . Такава вода съдържа синтетични вещества (етилен гликол, пропиленгликол, бутиленгликол и др.), Които могат да причинят сухота и дразнене на кожата. Следователно тези средства трябва да бъдат измити.
  2. Въз основа на безопасна химия. Мицеларната вода на базата на безопасна химия съдържа ниско токсични и ниско дразнещи вещества (Lauryl Glucoside, Coco Glucoside и др.), Които са най-безопасни. Почистващите средства за кожата, съдържащи тези вещества, могатизползвайте без допълнително промиване, но понякога е по-добре да ги отстраните.
  3. На базата на полоксомери . Polaxomers (Poloxomer 188, Poloxomer 407) са с ниско дразнещо действие и не изискват изплакване. Следователно, становището "не изисква изплакване", но това свойство зависи от състава на мицеларната вода.
Мицеларната вода може също да съдържа козметични масла (за хидратиране и по-дълбоко почистване), глицерин и пантенол (за лечение на кожата и задържане на влагата в нея) и т.н.

Ползи

Мицеларната вода има следните свойства:

  • Внимателно и нежно почиства кожата , без да я уврежда. Мицелите действат като магнит и само трябва да прикрепите навлажнена памучна подложка и внимателно да ги плъзнете по лицето си (без триене), за да премахнете грима и премахнете примесите.
  • Насърчава заздравяването на кожата . Пантенолът, който е част от много продукти, има регенериращ ефект, така че при редовна употреба кожата започва да се възстановява, изчезват малки пукнатини и увреждания.
  • Елиминира възпалението и успокоява . Производителите създават специални линии от мицеларни продукти за проблемна кожа, предразположена към обриви и възпаления. Водата с мицели може да замени анти-акне лосион.
  • Подхранва и овлажнява кожата . Инструментът има формула, която запазва влагата на кожата и не им позволява да изсъхнат. Ако съставътГлицерин и пантенол влизат, след това имат допълнителен омекотяващ и подхранващ ефект.

Основното предимство на този инструмент е внимателното му действие. За да се почисти кожата с лосион или мляко, се изисква интензивно триене. Това води до разтягане на кожата и появата на бръчки. И когато почистването на мицели не е задължително.

Подходящ е и за момичета с тънка и чувствителна кожа. Успокоява кожата и облекчава дискомфорта.

Вреди

Въпреки горните предимства, инструментът има някои недостатъци и може да има вредни последици:

  • Предизвиква алергии . Много мицеларни продукти са хипоалергенни (според производителите), но трябва да се помни, че те съдържат химикали, които могат да причинят алергична реакция като изгаряне и сърбеж на кожата, червени петна, обриви и др.
  • Оставя лепкав филм върху повърхността на кожата . Много момичета, които са използвали този инструмент, се оплакват, че са оставили лепкав слой върху лицето им и са предизвикали чувство на стягане и сухота. Ако след измиване с мицелна вода по лицето има такъв неприятен филм, тогава лекарството трябва да се изплакне.
  • Предизвиква изгаряне на очите . Изгарянето и паренето често се случват, когато се премахва грим от очите на мицеларни мишки, особено за тези, които носят контактни лещи. След това трябва да си измиете очите и лещите, което не е много удобно.

момичета с мазна кожаНе забравяйте да изплакнете мицеларната вода от лицето, в противен случай може да предизвикате появата на акне и още по-интензивна работа на мастните жлези.

Как да се използва правилно мицеларната вода

Тъй като повечето потребители не разбират химикалите, е доста трудно да се намерят наистина висококачествени мицели. Ето защо, заключението: по-добре е да се измие всяка мицеларна вода, така че да не навреди на кожата и да не предизвика сухота. Разбира се, при някои условия е трудно да се направи това и ако не го измиете веднъж, тогава нищо ужасно няма да се случи. Въпреки това, ако редовно използвате мицела и не го отстранявате, чувствителността на кожата ще се увеличи, ще стане раздразнена и суха.

Обикновено се освобождават мицелиза всякакъв тип кожа , но понякога на рафтовете на магазина също е възможно да се намери суха, мазна, нормална, комбинирана кожа. В този случай се препоръчва да изберете инструмент в съответствие с неговия тип.

В момента в индустрията за красота има голям брой различни мицеларни води. За да намерите най-подходящия, си струва да опитате няколко и, въз основа на вашите чувства и реакции на кожата, решете дали да продължите да използвате този инструмент или не.

Ако кожата не реагира добре на всички изпитани мицели (червените, сърбежните, сърбежните и т.н.), този вид почистване не работи и трябва да предпочитате лосиони и тоници.

Правилно подбраната мицеларна вода идеално почиства кожата от замърсявания и гримне предизвиква странични ефекти. Тя ще помогне във влака, в природата, в самолета - в тези места, където е доста проблематично да се почисти кожата. Ето защо, ако няма дискомфорт от употреба, тогава бутилката с мицела трябва да е в арсенала на всяко момиче.