Душ на студена вода: ползи или вреда за тялото

Водата отдавна е известна със своите прекрасни лечебни свойства и много хора са чували за този метод на лечение и втвърдяване, като изливане на вода върху него.

Изливането на студена вода стана по-популярно по време на благотворителното събитие Ice Bucket Challenge, в което участваха много известни личности. Скоро такава световна флашмоб се върна към признанието на душа и хората отново насочиха вниманието си към втвърдяването на студена вода. Въпреки това, погрешният подход към този метод може да навреди дори на силно тяло.

Какво е обливане със студена вода?

От медицинска гледна точка изливането е лечебно-профилактичен процес, който включва наливане на вода при температура 28-30 ° C по цялата повърхност на тялото. Съществуват обаче методи и постепенно затопляне. Без да знаят или не обръщат достатъчно внимание на изучаването на тази процедура, хората често правят грешки, пристъпвайки към този процес, който може да доведе до сериозни последствия.

Ползите от редовното пречистване на водата

\ t

Каква е тайната на тази процедура? Какъв ефект има тялото върху тялото?

 • Това може да изглежда невероятно, но голям обем студена вода причинявакраткосрочно повишаване на температурата до 40 ° С . Най-този период от време в организма се убива от вредни бактерии.
 • Втвърдяването със студена вода“презарежда” всички процеси в тялото . Кръвообращението се увеличава, стените на кръвоносните съдове се стесняват и разширяват, като по този начин почистват тялото. Подобряват се и мисловните процеси: представяне, внимателност, запаметяване и др.
 • Изливането може да се нарече най-достъпния, безвреден и безплатенначин за намаляване на теглото . Процесът на метаболизъм се ускорява, което допринася за засиленото изгаряне на излишната мазнина в тъканите на тялото.
 • Процедурата има някакъвстресиращо разклащане , което предизвиква тялото да се предпазва. Подобрената терморегулация помага да се адаптира към екстремния студ, а укрепеният имунитет по-добре издържа на вируси и вредни бактерии.
 • Въпреки факта, че непривиканото тяло възприема душирането със студена вода като стресова ситуация, тази процедура всъщност помага за справяне с ефектите на стресиращите, нервни ситуации в живота. Продължително безсъние, главоболие, нервност, умора изчезват при втвърдяване на водата поради повишена толерантност към стреса.
 • Изливането помагада се бори с разширени вени . С подобрена кръвообръщение, подпухнали капки, вените се връщат към тонуса.

Какво увреждане на тялото може да се получи чрез накисване със студена вода?

Не забравяйте за опасностите от студено затопляне. Не злоупотребявайте с процедурата в такива ситуациикато:

 • Бременност . В периода на бременността е по-добре да се ограничите до частично затопляне (например, да намокрите краката). Намаляването на температурата до границата също не се препоръчва.
 • Простуди или грип . Тялото през този период е отслабено и се опитва да се бори с болестта. Поглъщането по време на заболяване само ще влоши здравословното състояние.
 • Наличието на язви или рани . Внезапните промени в температурата могат да доведат до влошаване на увредената кожа. Вие също не може да започне изливането на жените по време на менструация, това може да доведе до възпалителни процеси.
 • Проблеми с кръвното налягане . С намалено или повишено налягане ползата от тази процедура няма да доведе, най-вероятно, до хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Също така, процедурата по наливане носи потенциална опасност за хората, които страдат от нарушено очно налягане, тъй като температурните колебания могат да предизвикат отлепване на ретината. В допълнение, не трябва да се душат тези, които са претърпели инфаркт, инсулти или страдащи от нарушено кръвоснабдяване на мозъка.
 • Нарушения на работата на органите и системите на органи . Ако имате проблеми с нервната система или мозъчните заболявания, бъбреците, процедурата на студено душене е противопоказана.
 • Сериозни заболявания и патологии . При наличие на открита форма на туберкулоза, такива процедури трябва да се избягват. Що се отнася до ситуации със съществуващи онкологични заболявания, мненията на учените се различават, но все още имавероятността душенето да предизвика растеж на ракови клетки.

Как да започнем правилно изливане?

Ако решите да направите тази процедура, трябва внимателно да се подготвите. Лекарите обикновено препоръчват изливането на вода при температура от30–32 ° C , като я спускат седмично, докато достигне маркировкатаот 15 ° C .

Също така преди душа е необходимо да се направи малко спортно загряване, затопли тялото. В зависимост от това дали сте обливани у дома или на улицата, трябва да помните, че на открити места не се препоръчва да се душат повече от 10 секунди, в банята това може да се направи за една или две минути.

Никога не замразявайте ; След като налеете студена вода върху себе си, избършете на сухо и сложете топло облекло. Освен това самата стая също трябва да бъде топла (поне 20 ° C); внимавайте да избегнете течения, за да се предпазите от риска от студ.

За децата има отделни условия. Експертите казват, че можете да втвърдите детето дори от ранна детска възраст, къпане в банята и постепенно намаляване на температурата. Също така добър метод за втвърдяване е триенето: трябва да намокрите кърпата и внимателно да избършете цялото тяло с нея; Постепенно се намалява и температурата на водата, с която се намокря кърпата. Децата и възрастните трябва да започнат да душат през топлия сезон.

Изливането може да се нарече истински чудотворен метод за промоция на здравето. Голямото предимство е, че този метод на лечение отговаря на почти всички категории.пациентите, а негативните аспекти на тази процедура е значително по-малка, отколкото в много други. Разбира се, не трябва да се забравя и рискът от заболяването, но преди процесът на изливане да се положи положително. Тази процедура има за цел подобряване на здравето, а правилното прилагане на предписаните препоръки ще предпази от негативни фактори.