Ползите от морската вода за хората

Когато вали извън прозореца и студеният вятър вой, искам да се преместя там, където слънцето свети през цялата година, топъл вятър духа и нежни вълни шепнат за щастливи моменти на почивка и не правят нищо.

Дори паметта на морето те кара да се усмихваш и вдигаш. Морската вода има и други прекрасни свойства. Той има цялостен лечебен ефект върху цялото човешко тяло.

Малко история

Учените са открили препратки към ползите от морската вода в творбите на древните философи Еврипид, Платон, Аристотел. Известният лекар Хипократ препоръчва използването на вода за лечение на рани, както и за лечение на кожни заболявания. Гръцкият историк Херодот пише за успешното използване на женските болести.

През 18-ти век науката се върна към изучаването на тази тема. Немският учен Ф. фон Халем въвежда термина таласотерапия. Британският учен Р. Ръсел пише книга за морската вода, в която я нарича начин да защити тялото от увреждане и разпадане.

Около това време на бреговете на моретата, където се използва таласотерапия, започнаха да се появяват първите курорти.

Какво е таласотерапия?

Преведено от гръцки език, тази дума означавалечение от морето . Това е медицинска практика, основана на използването на топломорска вода с различни заболявания.

Състав на морската вода

Уникалните свойства на морската вода са свързани предимно с неговия състав. Учените открили в него почти всички елементи от периодичната таблица на Д. И. Менделеев.

Обикновено има 5 групи:

 1. Веществата, чиято концентрация е доста висока, са хлориди, сулфати, карбонати.
 2. Разтворени газове - О2, N2, въглероден диоксид и др.
 3. Вещества с биологичен произход - Р, Si.
 4. Разтворени микроелементи, чието съдържание е по-малко от 1 mg /l - Zn, Au, F, Ni.
 5. Разтворени органични вещества.

Всеки елемент по свой начин влияе върху тялото, като има определен ефект. Например, бромът се успокоява, сярата почиства кожата от гъбични заболявания, калций помага да се лекуват порязвания и рани, подпомага имунитета, подобрява съединителната тъкан, магнезият облекчава подуването, участва в метаболизма, йодът понижава холестерола, нормализира хормоналните нива, развива умствените способности, цинкът намалява рискът от развитие на тумори, силиций укрепва кръвоносните съдове.

Такъв състав позволява използването на морска вода за различни терапевтични цели. Те изплакват гърлото й, измиват й носа и се къпят. Но е невъзможно да се пие за утоляване на жаждата, поради наличието на соли, много ресурси са необходими за тяхното отстраняване от тялото.

Прочетете повече за ползите

Общо по света73 морета . Те се различават по соленост. Черно и Азовско море - леко осолени. Къпането им е полезно и няма противопоказания.заболявания.

 • Плуването е отлична форма на физическа активност . Той замества тренировката във фитнеса. Морето предоставя добра възможност за разработване на различни техники за плуване в естествена среда, а не в басейн с хлорирана вода. Това е най-добрият набор от упражнения за физическа терапия при пациенти с остеохондроза. Гръбначният стълб е опънат, гърбът е изправен. Упражняване в морска вода има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, укрепване на кръвоносните съдове, понижаване на кръвното налягане.
 • По време на плуване водата оказвалек масажиращ ефект . Студената вода помага да се изгарят допълнителни калории, укрепва имунната система, втвърдява, намалява целулита. Топло (от 24 градуса) - насърчава релаксация, облекчава напрежението в мускулите, намалява стреса.
 • Морската вода , като действа върху кожата на клетъчното ниво, обогатява тялото с микроелементи , като подобрява метаболизма. След водни процедури е необходимо да се вземе душ и да се измият продуктите от разлагането и токсините, изхвърлени през кожата.
 • Солите, разтворени в морето , ускоряват зарастването на рани , облекчават възпалението при екзема, атопичен дерматит и акне.
 • Морската вода е по-добра от бани от ноктитеукрепва ноктите . Това е, разбира се, премахване на лак, преди да отидете на плажа. Подходяща морска вода и за лечение на кожни заболявания на главата, укрепване на косата.
 • С вода носът се измива с течащ нос, освобождавайки го от патогенната среда.
 • Съзерцанието на морската повърхност или елементи в буря допринася за постигането на вътрешнахармония, отпускане и успокоява, зарежда с положителна енергия.
 • Шумът на вълните влияе върху настроението на човека, нормализира съня.

Увреждане на тялото

Не забравяйте, че заедно с положителните моменти морето може значително да навреди на здравето. Морският климат има свои характеристики. Аклиматизацията може да изисква много усилия. И понякога получените ползи ще бъдат незначителни в сравнение с отрицателните последици от почивката. Следователно времето, прекарано от морето, трябва да бъде достатъчно дълго, за да може тялото да се приспособи към новите условия на околната среда.

Полезни съвети

И накрая, някои полезни съвети.

 1. За да се извлече максимална полза, по-добре е да се плува и да се използва вода за медицински цели на изоставени плажове далеч от брега. Морската вода не трябва да се съхранява, тъй като бързо губи своите лечебни свойства. Водата над 24 градуса може да бъде опасна поради бързото развитие на патогенни бактерии и микроорганизми.
 2. Морските процедури, въздушните и слънчевите бани за първи пътне трябва да траят дълго . За да не ви омръзне, можете да отделите време за екскурзии, екскурзии до музеи, да опознаете забележителностите на града и околностите му.
 3. Преди пътуването трябва да се консултирате с Вашия лекар . Това условие трябва да бъде задължително за бременни жени, малки деца и хора, страдащи от сериозни хронични заболявания.