Манджурски ядки - полезни свойства и вреда

Dumey орех или манджурски расте под формата на дърво или храст, колега орех. Включено в семейството на ядки. Расте в Корея, Китай, Далечния Изток, може да бъде изкуствено отглеждано и в други региони със студен климат. Той е популярен сред градинарите поради съпротивата срещу замръзване. Плодовете иматприятен вкусиса широко разпространени в гастрономията . В същото време медицината не е заобиколила полезните свойства на този прекрасен орех.

Общо описание

Дъмбайското орехово дърво имаразпростряна сферична корона . Лъковете са кафяви, кората е наситено сива, листата са продълговати (един лист се формира от една или две дузини малки листа с остър ръб). Едно възрастно дърво може да растедо 25–30 метрана височина. Орехът се счита за дълъг черен дроб, жизненият цикъл достига250 години .

Цъфтежът започва през втората половина на пролетта. Растението дава плод от 10 години живот. Външно плодът е с овална форма, до пет сантиметра в диаметър. Кожата е гъста и издръжлива, костта е голяма. Общо, до 15% от плодовете са годни за консумация, половината е върху кората, а останалото е околоплодник.

Практически всички компоненти на растението имат полезност:

  1. Дървесината има художествена структура, която се използва в мебелната промишлености сувенири.
  2. Листата и ядките се използват в козметиката и медицината.
  3. Кожата на плодовете и дървесната кора действа като основа за създаването на естествена боя (черна или кафява).

Състав на плода:

100 g продукт
Дебел g Протеини, g Въглехидрати, g брой ккал
61 28.6 7.7 643

Полезни и лечебни свойства

Манджурският орех има богат химически състав и хората са се научили как да извличат максимална полза от всяка част. Черупката съдържа в състава си танини, йод, кумарини и цял комплекс от киселини (ябълчена, елагична, никотинова, лимонена, ябълчена).

Приложения за готвене

Ядките на манджурския орех, както и много други, са пържени или изсушени, като украсяват кулинарни ястия. Може да се добавя към сладкиши, кексове и някои видове салати, консумирани сурови, или нанесени върху масло на базата на dumbei. Jam от младите (незрели) ядки е не по-малко популярен. Процесът на вземане на такъв конфитюр отнема доста време. Първо, неочистените плодове се пълнят с чиста вода и се оставят за 2-3 дни, като периодично се сменя водата. И едва след това преминете директно към процеса на готвене. Кук конфитюр два пъти, за да получите по-висок вискозитет.

Ползи от плодове

Ядрото съдържаширок спектър от вещества : калий, магнезий, витамин С, железни соли, рибофлавин (В2), никотинова киселина (РР), тиамин (В1), хинони, танини, стероиди ,мастно масло. Основната активна съставка е хидроплаулон, който потиска развитието и прогресията на различни вируси, гъбички и бактерии. Той насърчава възстановяването на телесните тъкани, може да се използва като зарастване на рани.

Тинктура на Dumbade

Използването на манджурски орех под формата на тинктура се счита за доста ефективен метод при лечението или превенцията на традиционните методи. Тинктурата насърчава вазодилатацията, има аналгетичен ефект, подобрява обмяната на веществата, може да облекчи спазмите или да насърчи заздравяването с вътрешно кървене. За да направите тинктура, трябва да използвате младите плодове, те съдържат най-голям брой полезни химикали.

Плодовете се поставят плътно в контейнер и се изливат с алкохол с различна якост. Еднозначните препоръки за силата на алкохола не са, мненията се различават. Тогава плътно затворен контейнер настояват един до два месеца. Правилният цвят на тинктурата е кафяв със зелено. Придържайки се към правилния процес на приготвяне и съхранение, тази тинктура може да стои няколко години, без да губи лечебните си свойства.

Бульон от листа

Инфузията на листата с двуокисни орехи може да се използва като профилактика за кожни заболявания и за заздравяване на рани, като се добавя при вана. Сухите листа се изливат с вряща вода, оставят се да престоятв продължение на 30 минутии се добавят към водна баня. В банята могат да се добавят и етерични масла на основата на манджурски произход. Отвара можеизползвайте и за борба с пърхота. Изплакването на инфузията на листата е добра профилактика на заболявания на устната кухина.

Какъв вид вреда може да причини една манджурски гайка?

Необходимо е разумно да се използват различни храни, не е изключение dumba nut, да се обърне специално внимание в следните случаи:

  • С използването нанадценени дози , неспазването на препоръките на експертите относно режима на консумация на лекарства от манджурския орех. Има вероятност за негативни последици за организма: замаяност, алергични реакции, дисбактериоза.
  • Не се препоръчва да се консумира или стриктно да се използва дозата на ядките на думбай за хора с чернодробни заболявания, гастроентерологични заболявания. По-специално, използването на масла или тинктури, поради високата концентрация на продукта.
  • Необходимо е да се внимава, когато се използва за кърмещи жени или жени по време нагестационен период . Препоръчва се консултация със специалист.
  • Съществува опасност от наличието на индивидуална непоносимост или особена чувствителност на организма към някои компоненти в състава на манджурския орех или в производните продукти със своето съдържание.
  • Трябва също да ограничите приема на ядки и неговите производни, ако има следните заболявания: тромбофлебит, повишено кръвосъсирване, разширени вени.

Съвети

Ако искате да изпробвате методите на лечение с манджурски произход, трябва да разгледатече най-добрият ефект може да бъде постигнат,стриктно следвайки рецептата за приготвяне на лекарства , състави, отвари. Не се препоръчва използването на листа с очевидни признаци на увреждане от насекоми и болезнено изглеждащи плодове. Трябва да се избират само здрави растения.

В случай на използване на лекарствени средства с черупкови плодове на Dombian, е необходимо да се следват инструкциите на лекуващия лекар, да се следи дозата и режима на лекарството. Ако има признаци на влошаване на здравето, незабавно уведомете Вашия лекар, той ще коригира начина на приемане на лекарството.

Заключения

Манджурският орех стана широко разпространен порадимного полезни свойства . Това е уникален продукт, който се ползва от градинари, готвачи, лекарства и някои видове производство (получаване на бои, изработване на мебели, сувенири). Той заслужава внимание и при желание може да се отглежда на всякакви имоти.