Кафе с мляко: ползите и вредите

Кафето с мляко е тонизираща и ароматна напитка, която става важен атрибут на диетата на съвременния човек. Разтворими, прясно сварени или приготвени в специален апарат - има много варианти на кафе, всеки от които има своите предимства и недостатъци. Теофилин, съдържащ се в гореща напитка, помага да се развесели и повиши ефективността, а млякото омекотява вкуса.

Кафе с мляко - какво е това?

Първите споменавания за приготвяне на ободряващо и тонизиращо питие от зърна на кафеени дървета принадлежат към 12-ти век след Христа. Тогава арабите, живеещи на територията на Арабския полуостров, се научили как да изсъхват, изпържват и смилат сочни, зърна като кафе. Получената маса се смесва с вряща вода и към напитката се добавят ароматни подправки - канела и джинджифил. Има и референции, че преди 900 години кафето е смесено с мляко.

В Русия нарастващата популярност на културата на пиене се свързва с името на иноватора Петър 1, като по негово правило се отваря първата кафене - прототип на модерни кафенета и ресторанти.

В горещите страни в Африка, Индия и Шри Ланка има 2 вида кафеени дървета, чиито зърна се използват за масово производство.сортове за напиткиАрабикаиробуста . Зърна от първи клас съдържат по-голямо количество кофеин и имат по-силен горчив вкус, а вторият се използва за приготвяне на еспресо, което има плътна и стабилна светлокафява пяна.

Кафето с мляко е автентична френска напитка. Според класическата рецепта, 30 мл еспресо се смесва с 20 мл горещо мляко, което прави напитката мека и мека. Има и други варианти на ободряващата напитка с мляко:

 • Latteе най-меката напитка. Сервира се в обемни купи с вместимост от 240 до 360 мл, докато количеството мляко и стабилната млечна пяна преобладават над обема на еспресото.
 • Капучино- за разлика от лате, той има еквивалентни пропорции на мляко, пяна и кафе. Сервира се в съдове от 150-220 мл.
 • Latte macchiato- буквално преведено от италиански като „оцветено мляко“. При приготвянето му млякото и еспресо се смесват в съотношение 3: 1
 • Mokkachinoе подобна на лате напитка, характеризираща се с добавянето на какао на прах и канела към оригиналната рецепта.

Всеки човек може да избере вид кафе с мляко на вкус. Това, което обединява тези напитки, е едно - те оказват силно влияние върху всички системи на тялото и за някои пациенти това може да не е полезно.

Ползите от кафето с мляко

 • Кофеинът и танините, съдържащи се в напитката, допринасятза увеличаване на активността на мозъка и нервната система като цялоm.допринася за подобряване на работата, концентрацията и, според някои проучвания, подобрява съхранението на информация. В допълнение, танините помагат да се справят със сънливостта, която особено привлича повечето любители на кафето.
 • Кафето с мляко допринася за развитието на основните медиатори на щастието и доброто настроение -серотонинидопамин . Установено е, че липсата им може да доведе до неврози и депресии.
 • Млякото, съдържащо се в напитката, е отличен източник на калций и фосфор, което благоприятстварастежа и укрепването на скелетната система , а също така допринася за регенерацията на фрактурите. Освен това, млякото помага да се компенсира загубата на жизненоважни минерали в урината, които се провокират от повишената консумация на напитката.
 • Танините на напитката иматблагоприятен ефект върху работата на стомашно-чревния трактa. Стимулираща стомашно-чревната перисталтика, кафето с мляко помага да се реши проблемът с хроничния запек и да се установят ежедневни и редовни движения на червата. Тези вещества имат противовъзпалителни, стягащи и бактерицидни свойства, показващи висока активност срещу стафилококи и бактерии от чревната група, които могат да причинят инфекциозни заболявания. Друго забележително свойство на танините е предотвратяването на рак на дебелото черво. Според Американската асоциация на онколозите дневната консумация на кафе намалява риска от тумор средно с 20%. В много отношенияТова се дължи на масовата детоксикация на тялото и на своевременното изпразване на червата.
 • Помощ за отслабване . Приятният кремообразен вкус на напитката понякога заменя десерта след основното хранене. Калоричното съдържание на деликатеса е много ниско (50-100 ккал), но предизвиква дълго чувство на ситост, дължащо се на танини и мазнината, която прави млякото.
 • Антиоксидантите помагатда стабилизират липидите в мембраните на всички клетки на тялотои също така предотвратяват ефектите на свободните радикали върху тъканите. Всичко това спомага за повишаване на устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания, особено по време на епидемии.

Увреждане на кафето с мляко

 • Зависимост . Смята се, че дневната консумация на 1 г теофилин и теобромин допринася за развитието на зависимост от тези вещества, като никотин или алкохол. Човек, който използва 2-3 чаши лате или капучино на ден получава двойна дневна доза теофилин, което води до увеличаване на огромното желание за кофеин. След известно време чаша ароматизирана напитка не става приятно начало на деня, а необходимост, от която тялото се нуждае.
 • Танините имат свойство , което свързва свободното желязо в кръвта . Редовната консумация на кафе с мляко може да предизвика железодефицитна анемия със симптоми на слабост, сънливост, загуба на коса и суха кожа. В допълнение, лекарите препоръчват да се откаже от ободряващата напитка за периода на приемане на желязо-съдържащи лекарства, защото, в противен случай,ефектът от лечението няма да бъде.
 • Кафето допринасяза повишаване на кръвното налягане , което прави неговата честа употреба за хора, страдащи от хипертония и сърдечни заболявания, неприемлива. Млякото в напитката спомага за намаляване на хипертоничния ефект, но не и на 100%.
 • Редовното пиене на кафе може да доведе до проблеми със заспиването и дори до безсъние.
 • Дефицитът на лактазаили непоносимостта към лактоза силно ограничава приема на кафе с мляко при голям брой хора. Появата на диария, гадене и повръщане след поглъщане на млечни продукти може да покаже такова явление. Някои хора прибягват до добавяне към кафето не на краве, а овесено или соево мляко, което помага при решаването на проблема.
 • Кафето е напитка с ярък цвят, която може да причини потъмняване на зъбния емайл, което може да се управлява само чрез професионално избелване на зъбите при зъболекаря.
 • Повишена диуреза . Увеличаването на филтрацията на течността в бъбреците и повишаването на подвижността на уретерите и пикочния мехур, напитката провокира повишено уриниране, което може да доведе до нарушаване на водния баланс в организма и компенсаторния вид на оток.

Как правилно да се пие кафе с мляко

 1. Максимално допустимият дневен прием на кофеин е300 mg , което се равнява на 2 напитки от еспресо или 4 чаши капучино.
 2. Не се препоръчва да се пие кафе поне 4 часа преди лягане.
 3. Класически кафе се сервира с чаша студена вода,да пият след напитката, за да възстановят водния баланс.
 4. Не пийте кафе с мляко на празен стомах.
 5. Предимство следва да се даде на естествено смляно кафе, а не на разтворимо кафе. В крайна сметка, последните могат да съдържат вредни химически аромати и добавки.

Заключение

Няма по-приятен и по-добър начин да се развесели и подобри работата, отколкото чаша кафе с мляко. Трябва да запомните възможните странични ефекти и дневната доза кофеин, за да избегнете неприятните ефекти от пиенето на кафе.