Матум чай: полза и вреда

Чаят е напитка, обичана от много хора, а самата дума е толкова твърдо в ежедневната употреба, че сега се отнася не само за напитки, приготвени от листа от чаено дърво. Използваните суровини са корени (джинджифил), билки (лайка, мента), цветя (каркада) и плодове. Пример за последното е чай матум.

Какво е това?

Matum tea е напитка, приготвена от сушени плодове на дървоBaile(в някои случаи Bael), наричани още каменни ябълки. В научната литература и хората има други наименования на растения:

 • Egle marmalade (мармалад)
 • Дюля Бенгал.
 • Marmelos.
 • Шри Врикша.
 • Мраморна ябълка.

Гаранцията е бавно растящо дърво със средна височина ( до 15 м ) от семейството на рутовите, към което принадлежат всички цитрусови плодове. Често се среща в дивите гори на Пакистан, Индокитай, Индия, Шри Ланка и освен в тези страни се отглежда в Индонезия, Малайзия и Филипините.

В индуизма растението е свещено и олицетворяваШива , което често може да бъде намерено в храмовете. На дървото е забранено да нарязва и разчупва клоните му; плодовете му, като символ на късмет и просперитет, се считат за най-доброто предложение за боговете и подарък за близките.

Ползи за продукта

В продължение на най-малко две хиляди години мраморното ябълково дърво се почита в аюрведа - индийската народна медицина. закората на дървото и листата се използват за лечение, но чайът, който е направен от неговите плодове, пресен или изсушен, се счита за най-лечебен.

 • Matum имасладък вкусс лек кисел послевкус, дори без добавяне на захар или мед, което е важно за онези, които ограничават сладкиши или следват диета.
 • Гликозид мармелозин, съдържащ се в каменни ябълки, имаантипиретичниипротивовъзпалителни свойства , поради което е полезно да се пият от настинки и вирусни заболявания, които са придружени от висока температура.
 • Поради свойствата на marmelosin, matum трябва да се използва като допълнение при лекарственото лечение: гастрит; панкреатит; holitsestita; колит.
 • Чаят също ще помогне пристомашни язви , особено ако ядете парчета от варени плодове. Растителните вещества в пулпа им увеличават активността на антиоксидантните ензими на стомашно-чревния тракт, което ускорява заздравяването на лигавицата.
 • Аюрведа съветва да се пие козе мляко за лечение на: възпалени венци; периодонтално заболяване; стоматит и язви на езика. Необходимо е да го пиете по едно и също време под формата на топлина и на малки глътки, като всеки от тях я държи за кратко в устата.
 • В Индия, където чревните инфекции не са необичайни поради климата и честите нарушения на хигиената, това елекарство номер едно за диария . Сам по себе си, той компенсира липсата на течност в тялото и танините, съдържащите се в него стягащи вещества успокояват раздразнените черва и унищожават бактериите, причиняващи болестта.
 • С изключение наза борба с бактериите, матумът се използва за изтласкване на други паразити- протозои и хелминти. Индийската медицина твърди, че един плод под гаранция е достатъчен, за да изчисти напълно тялото на Giardia.
 • 100 g сушени каменни ябълки съдържат 50% от дневната норма на калия (1200 mg), което: е необходимо за нормалното функциониране на сърдечния мускул; поддържа водно-солевия баланс, отстранява излишната течност; осигурява устойчивост на стрес.
 • Настоящата напитка има същото ободряващо действие върху тялото като силния черен чай. В същото време в него няма кофеин, така че няма да навреди на сърцето или качеството на съня, ако го пиете през нощта.

Може ли Матум да навреди?

Официалната медицина не потвърждава ползите от напитката, но и не отрича. Не е достатъчно добре Bail изучавани и за да се говори за някакъв вид недвусмислени и строги противопоказания, тъй като изказаните забрани са съвети по природа.

 • Плодовете на Бенгалската дюля съдържаткаротин , който в тялото се превръща в потенциален алерген - ретинол. Тези с алергични реакции, които причиняват червени плодове и зеленчуци, трябва да бъдат внимателни с продукта.
 • Силно свареният и вливан чай може да промени цвета на новите пломби и дори емайла, ако го пиете дълго време в големи количества. Това може да се избегне: да се въздържат от употреба в рамките на 24 часа след посещението при зъболекар и след изплакване на устата с вода.
 • Необичайно запродуктите от стомаха на човека винаги могат да отговорят с киселини, лошо храносмилане, чувство на тежест. Онези, които опитат каменни ябълки за първи път, включително и под формата на напитка, трябва да започнат с малки дози, за да научат стомашно-чревния тракт на тази храна.
 • Надеждно е известно, че запечатаните листа на гаранцията иматабортно действие . За плодовете на това не се наблюдава, но за да се избегнат възможни проблеми matum не се препоръчва да се пие бременна.
 • Пиенето от тези плодове съдържа малко количество различни киселини (аскорбинова, винена), така че не трябва да го комбинирате с аспирин и производни, за да не навредите на стомаха.
 • Производителите и дистрибуторите на чай не препоръчват употребата му на деца под 7-годишна възраст.

Съвети

Всеки чай, в зависимост от суровините, изисква специален подход към приготвянето, ако изисква максимална полза. Да направите наистина лечебна напитка от матума не е трудно, ако знаете няколко трика.

 1. Необходимо е да се изберат търговските марки на тези страни на производство, в които е открита свободна гаранция. Смята се, че плодовете му са по-здрави от плодовете на култивирани растения.
 2. Когато варите 2-3 филийки сушени плодове, вземете чаша (300 ml) вода.
 3. Обикновено матумът се приготвя по същия начин като черния чай: подходящото количество суровина се излива с вряща вода и се оставя да се влее поне5-10 минути .
 4. Напитката ще бъде по-полезна, ако се налее вряла вода върху парчетата от каменна ябълка в термос и се оставя поне шест часа. Има и бърз начин: парчетата от плодове се варят в кипеневода10-15 минутина средна температура.

Матумът е сладко средство за много болести. Непризнаването на традиционната му медицина като лекарство не отрича полезните свойства, а ако е невъзможно да се добавят пресни каменни ябълки в менюто, чайът от тях трябва да отиде там.