Ползите и вредите от рибата за човешкото тяло

Рибата е продукт, който носи голямо здраве за нашето здраве. Нищо чудно, че всички диетолози в света са съгласни с мнението, че без риба диетата няма да бъде пълна и здрава и този продукт определено трябва да се консумира поне веднъж седмично.

Морската храна иманай-богатия витаминно-минерален състав , освен това, те са шампиони в съдържанието на някои от елементите, необходими за човека (например фосфор и множество мастни киселини). И, разбира се, рибата, приготвена по правилната рецепта, е истинско гурме лечение.

Как иначе този продукт е от полза за нашето здраве, каква е неговата потенциална вреда и какво трябва да се помни, когато го използваме?

Риба - основна информация за продукта

\ t

Морските храни от древни времена са в основата на храната на много народи по света. Например, рибата е неразделна част от японската и средиземноморската кухня, те обичат и знаят как да приготвят този продукт и на много островни държави.

Има невероятно много видове риби и това е позволило на хората да разработят много рецепти за неговата подготовка.

Местообитанието на рибата, както знаете, зависи от неговия вкус и често неговия външен вид. Най-известните обитатели на реки и езера (т.е. сладководни тела) са например: костур, щука, сом, пъстърва, липан, михалица, риба тон, стерла,скумрия, шаран и много други. Широко разпространено е мнението, че речната риба е по-полезна за нашето тяло.

Сред морските обитатели на нашата маса най-известни са: херинга, риба тон, камбала, мицел, цаца, саря, камбала, треска, консерви и др. Морската риба също има маса от полезни свойства, освен това, нейното предимство е ниският риск от заразяване с паразити, за разлика от речната риба.

Полезни свойства

Нека разгледаме по-подробно ползите от морската храна за нашето здраве:

 • Може би най-полезно за рибното месо еналичието на полиненаситени мастни киселини , които тялото може да получи само отвън: Омега-3 и Омега-6. Тези вещества са от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка, ендокринната система и здравето на очите. Те също участват в работата на клетките и нормализират нивата на холестерола в организма.
 • Мазнините , с които морските храни са богати, също имат много положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Те укрепват и „чистят” съдовете на вредните вещества, подобряват кръвообращението в организма и активират храненето на всички органи и тъкани.
 • Както е доказано от научните изследвания, редовната консумация на морски даровеможе значително да намали риска от сърдечни заболявания : инфаркти, инсулти, аритмии и съдови заболявания (разширени вени, тромбоза).
 • Известно е, че рибата еосновният източник на фосфор . Този елемент има засилващ ефект върху тялото, подобрява състоянието на костната тъкан, стимулира растежа и стимулира психичнотодейност.
 • Жителите на язовирите също са притежатели на регистри по съдържаниена йод . Йодът е необходим за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, регулиране на хормоналните нива и ускоряване на обмяната на веществата.
 • Рибата е богата на полезни вещества и различни минерали, съдържа много калций, цинк, магнезий, флуор, желязо и манган.
 • Като част от морски дарове има много особено полезни елементи за жените, например,селен , естествени мазнини и витамини от група E. Всички тези вещества имат благоприятен ефект върху здравето на жените, подобряват състоянието на косата и ноктите, трансформират се кожата.
 • Рибите могат да служаткато пълен източник на протеин . Някои диетолози смятат, че рибният продукт за хората е дори за предпочитане пред месото, защото тя се абсорбира по-добре от организма и не обременява храносмилателната система.
 • Яденето на морски дарове служи като отличнапревенция на очни заболявания , тъй като те съдържат много витамин А, който е необходим за добро зрение.
 • Рибата (особено нейните видове като скумрия, камбала, есетра)е богата на мазнини , което е особено полезно за хора с поднормено тегло или жени, които имат проблеми с репродуктивната система.
 • И, разбира се, заслужава да се споменевкуса на морските храни . Рибата има невероятно разнообразие от вкусове, има много начини да го направи, така че дори и най-капризните гурме ще бъдат удовлетворени.

Възможна вреда

 • Първо, заслужава да се отбележи това в много от тяхРечните рибни видове могат да съдържатпаразити , така че ако ядете продукт, който не е бил термично обработен (или се готви лошо, без да спазва санитарните стандарти), съществува риск от поява на червеи.
 • При яденето на обитателите на дълбоководните морета е полезно да се страхуват от токсичните вещества, които те съдържат (те се натрупват, ако рибата яде токсичните вещества, съдържащи се в някои води). Поради тази причина морската риба трябва да премахне главата.
 • Опушеният продукт е вкусен по свой начин, но използването му е съмнително. Някои експерти смятат, че такава храна съдържа вещества, опасни за здравето, така че е по-добре да се даде предпочитание на безопасно приготвена риба.
 • И, разбира се, не забравяйте, че не всички жители на язовирите са безопасни за хората. Имасмъртоносни отровни същества , например, фугу, чиято отрова е в състояние незабавно да убие, ако е приготвена неправилно.

Съвети

 1. За да се извлече максимална полза от рибата, си заслужава да се използва само пресен, неповреден продукт с нормален срок на годност.
 2. Разгледан продукт може да се разграничи по няколко знака. Сред тях: хрилете - в прясна риба те ще бъдат червени на цвят, в стари или повредени - тъмни или сиви.
 3. Добрите, годни за консумация риби се отличават с еластичността на месото. Когато натиснете пръста си върху рибата, плътта няма да остане вдлъбнатини.
 4. Здравите обитатели на водни обекти имат ясен, светъл корем, но в заразената риба коремът често има жълт цвят.сянка.
 5. Не забравяйте, че ако продуктът е многократно замразен, той вече е загубил повечето си полезни свойства и не е подходящ за консумация.

Заключение

Не е възможно да се постигне добро здраве и перфектен външен вид, без да се яде риба. Не забравяйте да приготвите този продукт поне веднъж седмично, но внимателно следвайте правилата за приготвяне на рибни ястия, така че вечерята да не е засенчена от отравяне.