Магарешко мляко: какво е добро и кое е лошо

Стойността на кравето и козето мляко в нашата страна е дълго време изпитвана от времето. Мляко от камили, коне, овце е много популярно в азиатските страни. Неговите ползи и хранене не са по-ниски от традиционните крави.

Жителите на някои страни използват мляко, получено от женски магарета и лосове. Магарешкото мляко стана популярно напоследък в Европа. В частност, ферми за отглеждане на магарета се развиват в Кипър и в Гърция.

Най-големият брой ферми за магарета се намира на остров Кипър. Специалистите от Кипърския технологичен университет изучават полезните свойства на този продукт и разработват други продукти, базирани на него.

Следователно интересът към магарешко мляко постоянно нараства. Важно е да се разбере колко полезен е този продукт, както и дали има противопоказания за неговото използване.

Състав и свойства

В състава на млякото на магаретата имаоколо триста компоненти , които са полезни за човешкото тяло. Това мляко е богато на протеини, фосфолипиди, церамиди, калций, витамини, минерали. Полиненаситените мастни киселиниса омега-3иомега-6 . Голям брой антиоксиданти, които го изграждат, помагат за запазване на здравето и младостта. Наличието на липолитични ензими, съединения, които подобряват разграждането на мастните молекули, спомага за процеса на усвояване иусвояване на храната.

Смята се, че полезността и стойността на магарешкото мляко са значително по-високи от другите. За дълго време това мляко се използвало в храната, както и като терапевтично и козметично средство.

Древните гърци и египтяни забелязали лечебните свойства на този продукт. Те консумират мляко за лечение на белодробни заболявания, а също и като антибактериално средство. Известни лечители Хипократ, Гален и Авицена написаха много трактати за полезните свойства на магарешко мляко.

Ползи

Много може да се каже за ползите от магарешко мляко. Повишаване на имунитета, забавяне на процеса на стареене, липса на алергични реакции - тези свойства на този продукт могат да се използват за много цели.

По време на кърмене

От дълго време млякото от домашни животни се използва за изкуствено хранене. Най-подходящо за тези цели е млякото от млека, чийто състав е близо до майчината гърда. Лизозимът в млякотопомага на растежа да укрепи имунната система и да се бори с бактериите. От началото на 20-ти век французите започват да приготвят сухи смеси на базата на магарешко мляко, които се използват като алтернатива на родителя.

По време на лечебно-профилактични диети, включително тези, насочени към намаляване на теглото

.

Със същото калорично съдържание като кравето мляко, магарешкото млякопо-лесно и бързо задоволява глада . За хората на диета, за да отслабнете, магарешко мляко помагаПо-добре е да храносмила храната и да не натрупва мазнини. Ензимите, съдържащи се в него, добре разграждат мастните молекули. Завършвайки храната с този продукт, можете бързо да получите достатъчно и да запазите това чувство за дълго време.

Засилване на имунитета

\ t

Антибиотичните свойства на магарешкото мляко помагатда възстановят чревната микрофлора , да очистят организма от токсините и токсините, като по този начин увеличават устойчивостта към вредни фактори. Препоръчва се този продукт да се използва в есенно-пролетния период, когато тялото е най-отслабено и изложено на вируси и бактерии.

За лечение на редица заболявания

Ползите от магарешко мляко за промоция на здравето и лечение на болести са доказани от известния лечител Хипократ. В продължение на много години този продукт се препоръчва от лекарите за:

  • Лечение на чернодробни заболявания.
  • Борба срещу остеопорозата.
  • Лечение на респираторни заболявания. Когато пиете магарешко мляко, дишането е по-лесно, почиства се от храчки.
  • Лечение на кожни заболявания. Компреси, направени на базата на магарешкото мляко, спомагат за облекчаване на проявите на екзема, псориазис и акне.
  • Лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. В случай на проблеми с храносмилането, стомашни язви, пиенето на магарешко мляко помага за отстраняване на възникналите проблеми.
  • Поддържане на пациенти с рак по време на курса на химиотерапия.
  • Укрепване на здравословното състояние като част от комплексната терапия след операциите, нараняванията,хронични заболявания.

За козметични цели

Използването на магарешко мляко в козметологията е известно от дълго време. Дори древната египетска царица Клеопатра се къпела от това мляко, за да намери красота и младост . Чудодейният ефект върху кожата се дължи на уникалните свойства на този продукт:

  • Млечната киселина ексфолира кожата, освежава, прави я мека.
  • Липидите се хранят и овлажняват, като забавят процеса на стареене. Млечната мазнина се абсорбира и абсорбира напълно от кожата, като дава младостта.
  • Протеините правят кожата по-еластична.

Вреди

С най-широк спектър от полезни свойства на магарешко мляко не трябва да забравяме, че тя може да навреди на тялото. Сред тези фактори може да се каже:индивидуална непоносимостна един от компонентите на продукта - сложен казеинов протеин (да не се бърка с алергии). Трябва да се отбележи, че при магарешко мляко този компонент се съдържа в много по-малко количество, отколкото при кравето мляко.

Въпреки това, трябва да се внимава с този продукт и да се консумира не повече от 50-60 милилитра на ден.

Как да се използва правилно

Отсъствието на бактерии в магарешко мляко позволява използването му в суров вид. Съставът на млякото, много близо до човешкото мляко, не предизвиква алергични реакции, така че дори и страдащите от алергии могат да го използват. С редовна употреба, работата на стомашно-чревния тракт се възстановява, нивото на холестерола в кръвта намалява,нормално функциониране на сърдечно-съдовата система. Единственият недостатък на това мляко е, че е трудно да се намери и е скъпо.

Заключение

Употребата на магарешко мляко и продукти на основата на това насърчава изцелението и подмладяването на организма. Мастните киселини подобряват функционирането на мозъка и ретината. Козметичните продукти, съдържащи магарешко мляко, защитават и подхранват кожата.