Бадемово мляко - ползите и вредите

Бадемовото мляко е лесна за приготвяне напитка с деликатен аромат. Богат е на витамини и хранителни вещества. Защото е като хората, които водят здравословен начин на живот.

Какво е това?

Бадемовото мляко има кремава консистенция и орехово-кремав вкус. Известна на човечеството от няколко стотин години, тя става все по-разпространена като алтернатива на традиционното краве мляко.

Като се има предвид популярността на тази напитка, нейните полезни свойства трябва да се разглеждат подробно. И също така се занимават с факта дали тя може да бъде вредна за тялото.

Ползи от бадемовото мляко

Освен приятния вкус, напитката има много лечебни свойства.

Те включват:

 • За разлика от други растителни аналози, млякото имаголям брой полезни вещества : магнезий, желязо, цинк, фосфор. Поради факта, че ядките са преработени в течност, полезни и хранителни вещества се абсорбират няколко пъти по-бързо.
 • В много магазини те продават растително мляко с промишлено производство. Но знаещите хора се съветват да използват само напитката, която се прави на ръка. В крайна сметка, можете да получите необходимите хранителни вещества за тялото, без химически добавки и консерванти.
 • Може да замени кравето мляко . Това е много важно за хоратакоито не консумират животински продукти. За страдащите от алергии, страдащи от непоносимост към лактоза, растителният заместител е отлична добавка към кафе, зърнени храни, коктейли.
 • Полезно за хора, които трябва да работят на компютър дълго време . Очите им често страдат от повишени натоварвания. Напитката съдържа много витамини, сред които има и такива, които подобряват зрението.
 • Той има дълъг срок на годност . При подходяща подготовка и съхранение в хладилника, той може да стои безопасно за около пет дни.
 • Съдържа антиоксиданти . Тези вещества предпазват организма от ефектите на свободните радикали, намаляват риска от ракови клетки, сърдечни заболявания.
 • Намалява натоварването на сърцетои има съдоразширяващо действие.
 • Витамин Е присъства, който често се нарича "женски". Неговата липса провокира влошаване на кожата, косата, ноктите. Естествено, това засяга красотата не е най-добрият начин. Бадемовото мляко, богато на витамини, може да реши проблема.
 • Счита се за нискокалоричен продукт . В същото време домашно приготвената напитка има по-голямо съдържание на мазнини в сравнение с промишлените. Средно, 100 грама напитка -50-70 калории .
 • Съдържакалций . Въпреки че не е като крава, но все пак подобрява състоянието на костната тъкан. Той може да достави до 30% от дневния прием на калций.
 • Пиенетое полезно при лечението на настинки . Например, честопие по време на кашлица.
 • Витамин D и някои микроелементи в състава нормализират кръвното налягане.

Вредни свойства

Основният недостатък на бадемовото мляко евисока цена . Използването му като заместител на витаминния комплекс може да бъде неблагоприятно, тъй като бадемите са скъп продукт.

Ако цената не е най-важният въпрос, трябва да обърнете внимание на други качества на бадемовото мляко. Все пак, понякога е необходимо използването му да ограничи:

 • Въпреки всичките си полезни свойства, напиткане може да бъде алтернатива на кърменето . Затова не е подходящ за малки деца.
 • Хранителните продукти обикновено съдържатвредни добавки . Хората, които се грижат за здравето си, трябва внимателно да прочетат информацията за опаковката преди да закупят.
 • Строго е забранено за проблеми с щитовидната жлеза.
 • Не е препоръчително да се пие твърде много при лошо храносмилане. Това увеличава риска от диария.
 • Може да се появят замаяност и болка. В някои случаи - състояние, подобно на интоксикация.
 • Естествено, хората, които са алергични към бадеми, не трябва да се консумират.
 • Противопоказан при лошо представяне на сърдечно-съдовата система.
 • Желателно е да се изключи от диетата, ако има нервни разстройства.

Важно е да се помни, че по време на приготвянето на бадемово мляко е необходимо да се вземат само напълно узрели ядки. В незрелите плодове се съдържатциановодородна киселина. Това може да причини отравяне.

Как да се използва правилно

Млякото може да се пие като самостоятелна напитка или да се използвакато добавка към други ястия . Идеален за рецепти, които изискват краве мляко. Идеален за печене, готвене на зърнени храни, коктейли, кафе, десерти, приготвяне на сосове.

Вкусен вкус на напитката с кремав оттенък на някои хора харесва дори повече от истинското мляко. Това обяснява популярността му.

Бадемово питие може да се купи в почти всеки магазин за здравословен начин на живот, супермаркет или готвене у дома. В първия случай продуктът може да бъде получен без да изразходвате личното си време за подготовка. Във втория - напитката ще има по-полезен състав и богат вкус.

Как да си направите бадемово мляко сами

За домашна храна ще ви е необходима1 чаша орехи и вода . Плодовете се напояват през нощта (за предпочитане за един ден), така че да се подуват добре. След това се почистват, измиват, наливат с литър чиста вода и се разбиват с мелница. Сместа внимателно се пресова.

Тортата може да се използва в овесена каша или печене. Получената течност е същото мляко. Изсипва се в буркан с плътна капачка и се съхранява в хладилника в продължение на няколко дни.

Ако за първи път леко запържете орехите в тиган, вкусът на млякото ще бъде по-наситен. У дома готвене не може да използва горчиви бадеми, тъй като съдържа цианид. Това вещество е отрова, която може да предизвика най-силните.отравяне. Допускат се само сладки плодове, тъй като те са напълно безопасни.

Заключение

Бадемовото мляко ще се хареса на хората, които се грижат за здравето си. Ще се хареса на тези, които обичат да опитат нови рецепти и да приготвят нещо необичайно. Когато го купувате, трябва да помните, че в промишленото мляко може да има добавки, които влияят на вкуса на напитката не е най-добрият начин. Ето защо, най-подходящият вариант - готвене със собствените си ръце.