Ел масло - ползите и възможните вреди

Напоследък ароматерапията става все по-популярна - тази процедура не само е приятна за обонянието, но и е изключително здравословна!

Същността на ароматерапията е използването на различни етерични масла за подобряване на благосъстоянието и настроението, както и за лечението на определени заболявания. Има огромно количество масла, всеки от които има свой уникален аромат и по свой начин засяга тялото.

Да се ​​разгледат полезните свойства на елавото масло, неговото въздействие върху здравето и правилата за домашна употреба.

Еленово масло - какво трябва да знаете за продукта

Известно е, че иглолистните дървета имат удивителен, устойчив и приятен аромат, който е не само приятен, но и много полезен. Ягодата принадлежи към иглолистни дървета, а от младите си клони и игли се получава ценен продукт - елтово масло.

Елата е широко разпространена в Източен Сибир, в горите на Европа и Северна Америка - те са водещите производители на мазен продукт.

Етеричното масло от ела е безцветна вискозна течност с подчертан и много стабилен боров аромат. Продуктът е изключително богат на хранителни вещества и затова се използва в традиционната медицина и козметологияталечение на много заболявания, включително - настинки.

Елата ефективно се справя със заболявания на венците и зъбите . Ароматерапията с масло от ела помага за преодоляване на течащия нос и температурата, както и значително подобрява благосъстоянието и ободрява. Продуктът е много полезен за кожата, така че е препоръчително да се прави уелнес масаж с масло от ела колкото е възможно по-често.

И, разбира се, си заслужава да се каже, че необичайната миризма на игли допринася за създаването на празнично настроение, защото в нашата култура миризмата на иглолистни дървета традиционно се свързва с най-големия празник - Новата година, едно от споменаванията е достатъчно, за да издигне настроението и да получи положителни емоции.

Полезни и лечебни качества

Предлагаме по-внимателен поглед върху лечебните ефекти на елата върху тялото ни.

 • На първо място, трябва да се каже, че маслото от ела е известно със своитебактерицидни и антихолодови свойства . Той е изключително ефективен за лечение на вирусни и студени инхалационни заболявания с добавянето на етерично масло. Тази процедура ще ви позволи бързо да се справите с обикновената настинка и да преодолеете грипа или ARVI за много кратко време.
 • Иглите също иматаналгетични и противовъзпалителни свойства , и следователно компресите с неговото използване ще спомогнат за справяне с болки в ставите, пристъпи на остеохондроза, артрит или артроза. Особено полезен при тези заболявания масаж и смилане с използването на ела.
 • Редовни инхалации с еласе активиратметаболизъм , което означава, че те помагат за очистването на организма от токсини и токсини, както и за ускоряване на изгарянето на мастните резерви. Това е особено полезно за тези, които искат да се отърват от излишни килограми или да се стремят да претърпят комплекс от процедури за детоксикация, за да се отърват от шлаковането на тялото.
 • Ароматерапията с елаблагоприятно влияе върху нервната система , стабилизира психо-емоционалния фон, нормализира съня и помага за борба с безсънието. Такава процедура е изключително ефективна за лечение на депресии и възстановяване от нервен стрес или сериозни емоционални преживявания.
 • Инхалации с добавяне на средства също са много полезни заподобряване на дихателната системаи предотвратяване на неговите заболявания.
 • Енергичният въздух допринасяза ускоряването на кръвообращението в тялото , което води до ускорено хранене и оксигениране на всички клетки и тъкани.
 • Еленовото масло се използва широко в козметичните процедури. Така че, особено полезно за лечение на склонни към мазнини и акне и кожни обриви. Инструментът може да бъде забелязан, за да се прилага върху акне, черни петна и черни точки, за да ги отстрани.
 • Маските с помощта на смес от етерични масла (например ела и маслина) помагат в борбата срещу мимическите бръчки и промените, свързани с възрастта на кожата на лицето.
 • Елата ефективно се бори със съдържанието на мазнини в скалпа и с тенденцията към пърхот. Ароматерапията или масажът на скалпа с игли помага за подобряване на кръвообращението ипо този начин допринася за ускорен растеж на косата, подхранване на космените фоликули и подобряване на външния вид на косата.
 • Баните с добавянето на няколко капки етерично масло ще повлияят положително на състоянието на кожата, тъй като елата помага за обновяване и възстановяване на епитела, придава на кожата еластичност и здрав цвят.

Възможна вреда

 • Противопоказание за употребата на ела еиндивидуална непоносимост или наличие на алергии .
 • Маслото от ела не трябва да се използва при заболявания на бъбреците и пикочната система.
 • Не нанасяйте продукта върху кожата неразреден - това може да предизвика дразнене и алергии. Комбинирайте елата с мазни козметични масла (маслинови или кокосови, например) или използвайте течности.
 • Инхалациите на ями са забранени за бременни жени, тъй като се смята, че маслото не работи много добре върху плода.

Препоръки

 1. Не използвайте ела в храната или я използвайте в чист вид!
 2. Ако се чувствате зле или имате настинка, прекарайте ароматерапията с игли или вдишвайте с нея. Инструментът е много ефективен за лечение на настинки и хрема.
 3. За да се отървете бързо от възпаления на кожата, пъпки или черни точки, вземете памучен тампон, капнете малко масло и нанесете точка върху проблемната област. Въпреки това, не злоупотребявайте с инструмента, за да не влошите състоянието на кожата!

Заключение

Еленово масло -ефективни, приятни и достъпни за лечение на настинки, релаксация и козметични процедури. Богат аромат от иглолистна дървесина, вдигащ и възбуждащ, трансформира кожата и косата и подобрява имунитета.