Флуорирана вода - полза или вреда

В съвременния свят има няколко начина за третиране на водата. Едно от тях е добавянето на флуорид. Това се прави, за да се предотврати появата на кариес, укрепване на зъбите и костите.

По този начин водата се обогатява в САЩ и много европейски страни. Но през последните години, все повече и повече, можете да видите новините, казвайки, че флуорирането не е полезно.

Какво е флуорирана вода

Струва си да се спомене веднага, че в естествените източници на питейна вода се намират незначителни количества флуорид. Кората е наситена с това вещество, което се отразява на водата. Но неговото количество е доста малко -от 0,5 до 1 милиграм на литър .

Към питейната вода се добавят натриев флуорид, флуоросиликатна киселина и натриев флуоросиликат.

Първото вещество е прахообразно или кристално вещество, без мирис. Киселината е течност, образувана при производството на фосфатни торове. Третият е също прахообразно или кристално вещество.

В началото на 20-ти век зъболекарите започнаха да забелязват бели петна на зъбите на пациентите. Те не знаеха какво е това, но в резултат на това собствениците им имаха по-малко проблеми със зъбите си. През 1930 г. във водата в градско-изкопан кладенец от градски химик е открито високо ниво на флуор. След това откритие започнаха да се провеждат изследвания, които показват, че флуорътположителен ефект върху състоянието на зъбите. В резултат на това през 1945 г. се извършва експериментално добавяне на флуор към градското водоснабдяване на два американски града - Ню Йорк и Илинойс. Резултатът - разпространението на кариес при децата намалява с 60-70%.

След 6 години в тази страна започва масово флуориране на водата. Американският център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че това откритие е най-голямото през 20-ти век. Скоро флуоридът започва да се появява в пастите за зъби, геловете и водата за уста.

Последващите изследвания показват, че не всичко е толкова добро, колкото се смяташе първоначално. Броят на хората, предразположени към кариес, постепенно нараства. Почти всеки човек над 18-годишна възраст имаше кариес. След тези изявления Министерството на социалните грижи и здравеопазването намали безопасното съдържание на флуорид във водадо 0,7 mg /l .

Флуорираната вода не позволява извличане на минерални соли от зъбния емайл, като същевременно запълва зъбите, повредени от кариес с липсващи елементи, което забавя процеса на тяхното унищожаване.

Напоследък държавите постепенно изоставят обогатяването с флуор на вода. Изкуствено обогатяване на вода с флуорсъдържащи вещества все още се извършва в някои региони на различни страни, както и в Република Ирландия, Сингапур и Австралия.

Ползи

Малко количество флуорид има положителен ефект върху състоянието на човешкото тяло:

 • Флуорът участва в процесите на изграждане на тялото, тъй като е основният компонент.Също така са дадениелемент, като част от всеки жив организъм, изпълнява други функции.
 • Осигурява нормално функциониране на тялото.Част от човешки съединителни, костни и зъбни тъкани. Използвайки подходящото количество флуорид, костите стават по-силни, по-слабо чупливи и зъбният емайл се втвърдява, което предпазва зъбите от срутване.
 • Изисква се за усвояване на полезни минерали и витамини.Те включват, например, желязо. Поддържа имунната система в добро състояние.
 • Участва във функцията на кръвообращението. Основното постижение на флуора е прякото участие в образуването на бели кръвни клетки - левкоцити.
 • Елементът помага на организма да се справи с отстраняването на радионуклиди от тялото.
 • Подобрява качеството и здравето на косата и ноктите.Пие коса и нокти с правилните елементи, което значително подобрява външния им вид.

Вреди

Но с изобилие от този елемент започват да се появяват разрушителни последици за тялото. Отровни вещества се използват за флуориране на вода, което може да доведе до нежелани последици в големи количества. Фаталната доза на флуорид за възрастен е 10 грама, но се смята, че започва от 2 грама смърт е възможно.

 • Дълго почистване на тялото от флуорид.Този елемент има тенденция да се натрупва в тялото, така че ще бъде трудно да се разбере колко сте отровили тялото си. Първите признаци на отравяне с флуорид са гадене, повръщане,диария, обща слабост. Ако не се предприемат никакви действия, е възможно увреждане на централната нервна система и сърдечносъдовата система, което води до смърт.
 • Намалена активност на имунната система. Това води до уязвимостта на човешкото тяло към различни видове инфекции, защото тя просто не работи с тях. Децата са най-засегнати.
 • Прекомерно натрупване на калций в костите и метаболитни нарушения. На този фон има проблеми с опорно-двигателния апарат, замаяност, счупена костна структура и увеличаване на теглото им. Всичко останало новата костна маса е нестабилна, което води до фрактури на бедрото.
 • Психични разстройства.Алуминиевите претоварвания в мозъка, което се отразява на работата на този важен орган.
 • Възможни проблеми със зъбите. Странно, но флуоридът може едновременно да подобри състоянието на зъбите и да доведе до флуороза. Това заболяване може напълно да промени цвета и формата на зъбите в екстремните етапи.

Съвети и как да се пие

Малко хора гледат каква вода пие. Но си струва да мислим за това и внимателно да прочетете етикетите на бутилките, защото има възможност да надмогнете тялото си не само с флуор, но и с други вещества, които също могат да дадат нежелани резултати от консумацията.

Ако водата, която излиза от чешмата, преминава през процес на флуориране, тя трябва да се филтрира. Например, различни филтриращи системи са подходящи за това. Също така е добро решениеще избегне пастите за зъби с добавянето на флуорид.

Заключение

Мнението, че флуорираната вода е добро за здравето, може да се счита за най-голямата измама през миналия век. Флуорсъдържащите вещества са токсични и представляват промишлени отпадъци. Да, и за подобряване на състоянието на зъбите с тяхна помощ е малко вероятно, защото ефектът е временен и ненадежден.