Варова вода - вреда и добро

Съществуват различни спорове относно използването и въздействието на вар. Много често мненията се различават.

Обща информация

Водна вар е концентриран разтвор на алкален и калциев хидроксид. Той имасилна алкална реакция(рН 12.4) и може лесно да изгори лигавицата на устата и хранопровода. Казано по-просто - водата е наситена с калциев карбонат (т.е. този, който е преминал под земята през варовик). Разтворимостта на калциевия карбонат се стреми към нула. Но ако във водата присъства въглероден диоксид, може да се образува разтворим калциев бикарбонат.

В интернет няма толкова много информация за ползите и вредите от тази вода. Всички хора имат различно отношение към използването на вар. Помислете за някои от плюсовете и минусите.

Водни ползи

  Много често хората си задават въпроса: колко полезна е водата от вар? Всичко зависи от честотата на употреба и количеството. Много минерални води съдържатбикарбонатни йониикалциеви йони . Например, "Славяновска" калциево-натриева вода съдържа около0,5 g калций във всеки литър . И в цялата история на този продукт не е имало случаи на отравяне и отрицателни ефекти върху човешкия организъм. Следователно, варовичната вода се счита за лечебна в някои случаи. Разбира се, ако неПийте повече от 5 литра на ден.
 • В рецептите на традиционната медицина често има съвети за използването на вар за лечение на ожулвания, екземи, изгаряния, алергични реакции.
 • Известно е, че използването на вар вода често се практикува влечението на проктологични заболявания .
 • Да не се заобикалят ползите игинекологични женски заболявания . В някои случаи използването на вода има доста продуктивни резултати.
 • Зъболекарите често използват разтвор на базата на варовикова вода и го използват като дезинфектант за кореновите канали на зъбите.
 • Водата от вар не се използва само за лечение на хора или животни, но и за третиране на растения. Тази вода отразява директните слънчеви лъчи, като по този начин защитава дърветата и храстите от прегряване от слънчевите лъчи.
 • През зимата се използва водаза изолиране на растителната кора . Нейните поръсени растения се задържат през пролетта на растеж и цъфтят малко по-късно от обикновено. Това е друг начин за защита срещу късни пролетни мразове, които се срещат доста често.

Увреждане на вар с вода

Водата от вар може заслужено да се нарече противоречива, тъй като може едновременно да има едновременно отрицателно и положително въздействие върху човешкото тяло.

 • Както беше споменато по-горе, варната вода се характеризира с наличието в състава на огромно количество различни соли, магнезий и калций. Ако използвате този разтвор три пъти дневно, дори аконезначителни, на пръв поглед, количества, скоро може да срещнетеболка в бъбрецитепоради появата на пясък там, което може да доведе до образуването на камъни в бъдеще. Това не дава най-успокояващите прогнози.
 • Причината за такива общи заболявания като артрит, стомашни язви и склероза може да се дължи отчасти на честото използване на вар без рецепта на лекар.
 • Водата, съдържаща много вар, е непрактична за използване и причината за това евисока концентрация на калциева сол .
 • Когато се използва често, варката водаможе да отслаби защитните функции на тялото , да допринесе за метаболитни нарушения и да повлияе неблагоприятно стомашно-чревния тракт.
 • При взаимодействие с детергентите калциевите йони са слабо измити от човешката кожа, поради коетопорите се запушват и се появяват акне .
 • Също така, калциеви йони в резултат на контакт с домакински уреди оставятследи от почистване и петнавърху повърхността на санитарните изделия и приборите.
 • Поради високата концентрация на вар във водатав тръбите се появяват специфични отлагания , които ограничават производителността на водопроводната мрежа.

Необходими съвети относно използването на

 1. Като се използва вода от вар, можете да приготвитемазило за изгаряне . Той е доста лесен за приготвяне, ефективен при употреба. Необходимо е да се смесят равни части от чисто растително масло и варовикова вода, да се смеси до получаване на хомогенна емулсия. В полученото растоворенатопете памучната вата, прикрепете към повредената област и хлабаво превръзка с превръзка, или закрепете с лепенка. Трябва да се прилага в рамките на една седмица.
 2. При диария при кърмачета към специални препарати може да се добави малко варов разтвор.
 3. Ако овлажните памучен тампон с малко количество вар вода и намажете проблемни области на кожата, като акне, екзема и акне, след известно време можете да видите значителни подобрения.
 4. За предотвратяване на лечението на хемороиди можете да приготвите специалнивани с вари специални антихемороидни лекарства.
 5. За лечение на улцерозен колит към клизма трябва да се добави малко количество вар.
 6. В юношеска възраст с проблемна кожа се използва специален разтвор. За това трябва да вземете15-20 кокоши яйца . Първо трябва да ги измиете със сапун и след това да се вари около 10 минути. Течността, в която яйцата се вариха, трябва да се изцеди в отделно блюдо. Самите яйца могат да се консумират, а черупката да остане за приготвяне на противовъзпалителен разтвор. След това трябва да се опитате да премахнете вътрешния филм от черупката и да изтриете всичко до състояние на прах в специален разтвор. Полученият прах трябва да се излее в голям буркан. Кипяща вода от под яйцата ще трябва да се пре-и след това се изсипва в резултат на прах с него, покриване с капак и се оставя за няколко дни. Полученият разтвор може да се измие и избърше лицето ежедневно до постигане на прогресивни резултати.

Въз основа на текста е ясно, че варната вода има както положителни, така и отрицателни свойства. Определено може и трябва да се използва в ежедневието. Но трябва да сте внимателни, когато разпределяте пропорциите, а когато се използва като лекарство, трябва да се консултирате с Вашия лекар и да спазвате предписаното.