Fish navaga - какво е полезно и какво е вредно

В съвременния свят почти всеки магазин за хранителни стоки има голям асортимент от всякакви видове риба. На рафтовете на супермаркети в замразена форма, можете да намерите един вид близък роднина на минтай и треска, представител на студените води на Далечния изток и северните райони, наречен navaga.

Този продукт е доста бюджетен вариант за закупуване, съчетаващ в себе си изискания вкус и склад на ползите в състава.

Рибата navaga (или Wahnia), обитаваща просторите на Бялото, Кара и Баренцово море, принадлежи на семейството на треската. В чужбина, navaga е известен с други имена: черна треска, или въглища риба. Неговият размер може да достигнедо 50 сантиметра , а теглото варира в рамките накилограма . Цветът има характерен сребрист, леко маслинен нюанс.

Месото от Navaga е снабдено с изобилие от витамини и полезни микроелементи. Например, калий, флуор, фосфор, йод, фолиева киселина. Съдържанието на калории, по-малко от сто килокалории на сто грама и малко количество мазнини, дават право на навага да се счита за хранителна храна.

Съществуват два вида такъв продукт: Тихия океан, който се счита за най-популярен и Давоизточен навага.

 • Селен , който е част от Вани, има благоприятен ефект върху имунната система и допринася за укрепването и защитата на нервната система, намалявайки съдържанието на токсични вещества в организма.
 • Витамин Е , който присъства в изобилие в мореплаването, предотвратява възрастови промени, действа като активатор на клетъчната регенерация и допринася за поддържането на репродуктивната система.
 • Концентрацията на мазнини в черния дроб на треска и такова незаменима субстанция катоОмега-3нормализира работата на цялата сърдечно-съдова система, като стабилизира нивото на налягане и сърдечната честота. Също така, тези полезни елементи контролират нивата на холестерола.
 • Редовната консумация на ястие от месо ще подпомогнеповишаване на устойчивостта на стреса , нормализиране на моделите на съня, предотвратяване на главоболие и нормализиране на стомашно-чревния тракт.
 • Полезният състав на вани е незаменим за детското тяло, затова експертите препоръчват този продукт да бъде въведен в менюто за деца на възраст от две години, включително за превенция на рахит.
 • Navaga също съдържайод, желязо и доказателства за хексаенова киселина , която е неразделна част от хранителния режим на бременните жени.
 • Значителното съдържаниена калций и фосфорв тази риба прави продукта още по-полезен, особено за възрастните хора. Постоянната консумация на ястия от навага ще укрепи костната тъкан, облекчи крехкостта на ноктите, предотврати остеопорозата.
 • Диетично и високопротеиново месоVahni ще донесе големи ползи за хора с наднормено тегло. Вкусна и питателна риба ще облекчи глада, без да надвишава нивото на приема на калории.
 • Също такахайверътсъдържа голяма полза - препоръчва се да се консумира за предпазване от бери-бери и сърдечно-съдови заболявания. Той предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Този морски обитател е известен и с минималните показатели за живака и други вредни вещества в неговия състав.

Това разнообразие от рибиняма специфични противопоказания . Невъзможно е да се приготвят ястия от него само за хора с индивидуална непоносимост към рибни продукти.

Струва си да се спомене, че navaga може да бъде вредно, ако уловът е живял в замърсена токсична среда. Ето защо е важно продуктът да бъде закупен в надеждни и надеждни търговски обекти.

За да се избегнат отрицателни и опасни последствия за организма, е важно да се обърне внимание на няколко ключови точки при избора на навага:

 • Препоръчително е да се избягва закупуването на продукт с прекомерно замръзване. Големият замразен слой показва повторно замразяване на стоките.
 • Изберете риба с бял корем. Жълтеникав оттенък показва началото на окислителния процес на мазнините.
 • Да се ​​избягва придобиването в присъствието на тъпи очи на навага и сиво месо. Става дума за провал на продукт. Експертите съветват да се даде предимство на големи трупове, без признаци на слуз и неприятна миризма.

За да се постигне максимална полза за тялото, е необходимода се приготви правилно черната треска .

Най-честата, но не много полезна възможност за готвене е да се пече обелено рибно трупче при умерена топлина от двете страни в продължение на няколко минути до златисто кафяво, а след това още петнайсет минути под капака, като се понижи до минимално ниво.

Готвенето иливаренето на пара се счита за най-добрият вариант за готвене, подходящ за хора, които искат да отслабнат . За да направите вкуса на ястието по-богат, можете да добавите различни подправки и пресни билки, когато готвите.

Въз основа на липсата на малки кости, от navaga може да се направи ароматен и сочен кебап, да се създаде плънка от месо за кюфтета, да се пече или да се задуши във фолио със зеленчуци.

Все още труповете на тези морски създания могат да бъдат мариновани. За да направите това, запържете желаните части и поставете в марината два дни.

Много вкусна салата, направена от пушен представител на морето и ухо въз основа на гореспоменатия продукт.

Възможно е да се сервира ястието както на топло, така и на студено, в комбинация със зеленчуци, картофи и зеленчуци.

Рибата на навага е уникална по своите свойства, защото съчетава огромно количество ползи, изискан вкус и бюджетна стойност. В същото време не са имали специални противопоказания за хранене. Обикновените варианти за готвене на този продукт са многомного.

Гастрономическите качества на черната треска ви позволяват да ги комбинирате с която и да е гарнитура. И ястия от този обитател на морето ще подхождат както на малки деца, така и на възрастни хора. Този евтин продукт трябва да се въведе в седмичното меню, за да се гарантира, че тялото ще получи необходимите микроелементи и ще предотврати развитието на бери-бери и други заболявания.