Филтрирана вода: ползите и вредите

В съвременния свят водата изобщо не е станала чиста, това се дължи на факта, че тя преминава през тръбопроводи за вода. Човек се нуждае от 1.5-2 литра вода на ден, за да осигури добро храносмилане и развитие на цялата система на тялото. В много домове има филтри за пречистване на водата, защото всеки иска да пие чиста и здравословна вода за тялото.

Филтрите са различни, като се започне с въглеродни филтри за кани, завършващи с поточни филтри, свързани с водоснабдителни системи. Но, както е доказано от диетолозите и учените, филтрирането е едновременно полезно и вредно.

Какво представлява филтрираната вода?

Филтрираната вода е пречистена вода чрез преработка чрез филтриращи материали при изграждането на самия филтър. Филтрацията на водата може да се извърши по различни начини, например, като се използва пясък или активен въглен. Водата чрез филтриране се пречиства от механични примеси и бактерии. Ако разгледаме най-популярните видове пречистване на водата, тогава те включват филтри за кана, филтриращи филтри, системи за обратна осмоза.

Съществуват предимства на филтърните филтри , като например: компактност, разумна цена, експлоатация. Недостатъците са недостатъчното пречистване на водата и честата подмяна.филтър.

Вода в кана.

Вариантите за протичанеса подходящи за домашна употреба и се различават по качество от по-скъпите възможности за пречистване на водата. Системите за обратна осмоза се считат за един от най-ефективните начини за пречистване на водата, но изисква много разходи, висока консумация на енергия и непрекъснатост на стабилното водно налягане. Не всички филтри пречистват водата на сто процента, някои са подходящи само за икономически цели. И все пак, има ли полза за филтрираната вода за тялото?

Предимства на филтрираната вода

 • Пречистване на вода от хлор . Малко вероятно е хората да искат да пият вода, която не е пречистена от хлор. Всички видове филтрация могат да пречистят водата от това лошо вещество. Водата без хлор може да се използва за почистване и почистване на плодове и зеленчуци от мръсотия.
 • Пречистване от примеси . Както всеки знае, в тръбите се натрупват много примеси. Особено примесите се изразяват под формата на тежки метали и бактерии. Ако консумирате вода веднага от чешмата, тя може да повлияе неблагоприятно на органите на човешкото тяло.
 • Омекотяват или увеличават твърдостта на водата . В много части на страната водата е различна по състав, тя може да бъде мека и твърда. За да разберем какъв вид вода тече в къщата, е необходимо да го отведем в лабораторията, това ще предотврати изчезването на полезни вещества от водата, от които се нуждае човешкото тяло. След анализ, можете да разберете точно какъв вид филтър си струва да се постави, с какви методи на третиране и пречистване.
 • Чистата филтрирана вода е икономична . Филтрираната вода е може би единствената възможност да се използва чиста вода у дома. Разбира се, много хора пият закупени бутилирани с вода бутилки, но такава ежедневна покупка ще бъде много по-скъпа от закупуването на филтър и кана. В крайна сметка, човек пие около 2 литра вода на ден, така че филтрираната вода също е много икономичен начин да утолите жаждата си.
 • Чаша чиста вода сутрин е гаранция за здраве . За да се подобри храносмилането, е необходимо да се пие вода сутрин преди хранене. Разбира се, наистина не искате да пиете сурова вода с много примеси и микроби, така че не пренебрегвайте здравето си и пийте филтрирана вода сутрин.

Разбира се, има полза от филтрираната вода. Но както всяко нещо или процес, има вреди и недостатъци. Какво може да бъде вредата от филтрираната вода? И дали е полезно?

Вреди и недостатъци на филтрираната вода

 • Честа смяна на филтри . Сменяемите филтърни касети за кани не са толкова ефективни. Те трябва да се променят много често. Някои филтри имат инструкции за употреба, където е написано, когато срокът на пречистване на водата приключи, в зависимост от броя на хората в семейството.
 • Остатък от микроби и замърсяване във филтри . Ако филтрите в бурканите се променят много рядко, тогава всички микроби и замърсявания от примеси могат да останат на стените вътре във филтъра, както и ръжда, вероятно, която е в чешмяната вода у дома. Всички тези вещества, които помагатпречиствайте водата, изчезвайте. Оказва се, че хората вече ще пият не водата, пречистена от филтъра, а мръсна, с натрупани микроби от филтъра.
 • Ерозия на минерални вещества . Водата се пречиства само от хлор и малък брой примеси, но в същото време се измиват и полезни вещества. Чистата вода без сол също може да бъде вредна за здравето.
 • Дълго съхранение на бутилирана вода . След филтриране на водата хората често я изсипват в бутилки. Въпреки това водата може бързо да се влоши в затворени бутилки, особено ако е там повече от два дни.
 • Остатък от вар в филтъра . Много хора често използват филтри за премахване на вар от вода. Lime е бяла кора, която създава магнезий и калций. След почистването на водата от вар, човек ще пие вкусен чай или кафе, без утайка. И все пак, не всички филтри могат да пречистват водата от нежелана вар, така че след филтрация трябва периодично да проверявате водата за наличие на вар.

Каква е стойността на водата за пиене? Топ 5 съвета

За да се избегне влошаване на здравето, има само 5 обикновени съвета:

 1. Ако в къщата има филтър за кана, често го сменяйте. Ако има филтри с обратна осмоза или други видове (по-скъпи), проверете водата и помолете за помощ от експерти.
 2. Използвайте водата най-често за битови цели и измийте с филтрирана вода.
 3. Проверявайте периодично водата от чешмата за наличието на бактерии, за да ги почистите, и полезни елементи, за да не ги „убиете“ впроцес на филтриране.
 4. Децата са по-добре да пият бутилирана вода, счита се за по-безопасно.
 5. Ако къщата е стара и има оловни тръби, е по-добре да ги замени. С увеличаването на оловото във водата трябва да се вземат мерки. Направете първата стъпка към здравословната вода.

Заключение: пийте или не пийте?

Така че пийте филтрирана вода или не? Това е въпросът. Много учени все още не са доказали колко вредна е филтрираната вода и дали има поне някаква полза от нея. Въоръжени с съвети, плюсове и минуси на филтрирана вода, трябва сами да разберете дали някакъв вид филтрация ще бъде най-полезен. Започнете с проверка на водата от чешмата, не чакайте, докато всичко стане много по-лошо, защото чистата вода е гаранция за здраве.