Пангасиус - ползите и възможните вреди

Пангасиус е речна риба от семейство соми, която живее във Виетнам. Тази риба е всеядна, така че има много спорове за ползите за тялото и вредите.

Описание и състав

\ t

Пангасиус се отнася доречна риба . Нарича се също„солов акула“ , тъй като перката на тази риба е подобна на акула. Цветът на рибата е сив, гърбът е по-тъмен и коремът е по-светъл. По-възрастните хора имат брада. Този роб може да диша не само през хрилете, но и през кожата, за да може да живее там, където има малко кислород. Пангасиус е полезен за развъждане на ферми. Тази риба има неприятна миризма.

Счита се за по-полезно, че рибите, които се отглеждат в селскостопански условия, както и в каналните води, където живее, рибата яде не само здравословна храна, но и яде вредни отпадъци. Пангасиус е богат на микро и макро елементи (калций, калий, натрий, желязо и др.). Също така в химичния състав на тази риба са витамини А, С, Е, комплекс от витамини от група Б.

Основното благотворно качество на пангасиуса се определя от неговите аминокиселини, омега-3 и ензими. Тази риба се счита за диетичен продукт, тъй като не съдържа въглехидрати, но е богата на протеини, които са лесно смилаеми и сложни мазнини. 100 г риба съдържа89 калории .

Човешки ползи

Полезни свойствафермата пангасиус зависи от фуражите. За да запазите целия лечебен състав, трябва да отглеждате тази риба по специални стандарти. Консумирането на такъв пангасиус ще бъде от полза само за човешкото тяло.

  • Нискокалорични и без въглехидрати . Този имот прави тази риба един от най-добрите диетични продукти.
  • Омега-3 мастните киселиниправят тъканите по-еластични, съдове и стави, оказват благоприятен ефект върху кожата, ноктите и косата. Като част от голямо количество протеин, който укрепва мускулите, така че тази риба е особено търсена от спортисти.
  • Макроелементите влияят положително на сърдечносъдовата система . Те укрепват съдовата стена и сърдечния мускул, като по този начин предпазват от сърдечни заболявания.
  • Фосфор и калций , които се съдържат в пангасиуса, укрепват костната система, нормализират работата му и влияят върху растежа на костната тъкан. Тези вещества помагат да се избегне развитието на остеопороза.
  • Витамините Вимат положителен ефект върху нервната система. Периодичната употреба на пангасиус значително подобрява настроението и паметта, спомага за борбата със стреса и безсънието, активира мозъка.
  • Антиоксидантите засягат работата на цялото тяло . Те са добра превенция на стареенето на тъканите и клетките и я предпазват от негативни външни влияния.
  • Желязо и селен . Желязото помага да се предотврати появата на желязодефицитна анемия, а селенът е положителензасяга ноктите и косата, като по този начин ги предпазва от крехкост и сухота.
  • Витамин D , който също присъства в състава на рибата, може да потисне растежа на злокачествените клетки, а също така помага да се усвоят и други полезни микроелементи.

Вред за човека

Опасност при условията на отглеждане.

Пангасиус може да бъде опасен за здравето, ако се отглежда в неблагоприятни условия: замърсени водни тела, използването на различни химикали за растежа на рибата, неспазване на стандартите за нейното отглеждане.

Тази риба може да се нарече и боклуци, тъй като е всеядна. Следователно, съставът на пангасиус може да бъде не само полезни вещества, но и вредни за хората, като олово, кадмий и живак, както и токсични вещества и пестициди. Известно е, че в някои страни е забранено да се продава тази риба поради условията за отглеждане.

Противопоказания за употреба

Ако рибата се отглежда в подходящи условия и отговаря на всички стандарти, тя все още е противопоказана за някои. Хората с индивидуална непоносимост към всяка риба не трябва да ядат пангасиус. Също така е нежелателно да се използва за хора, които имат тежки заболявания на храносмилателната система и червата. Неприемливо е да се яде пангасиус за малки деца.

Правилна употреба, подбор и съхранение

В магазините често можете да купуватепангасиеви филета . Но трябва да знаете няколко правила, които ще ви помогнат да изберетедобра риба Цветът на пангасиуса зависи от местообитанието и условията на хранене. Филета от здрави риби могат да бъдат бели или леко розови на цвят. Ако е червено, рибата е изпитала липса на кислород, ако цветът е жълт, това означава, че стандартите за хранене не са спазени и може да съдържа антибиотици и други вредни вещества. Изберете парчета с малък размер, такова филе ще бъде по-нежно.

Необходимо е да се обърне внимание на леда , той не трябва да бъде твърде голям и трябва да бъде прозрачен. Ако ледът има жълтеникав оттенък, това означава, че не са спазени правилата за транспортиране и съхранение, рибата е замразена. Важно е да се знае, че пангасиусът има мазен слой по страните си, това е основната разлика от подметката, с която често се бърка.

Рибите могат да се съхраняват замразени, сушени и осолени. Суровата риба в хладилника може да се съхранява до 10 дни. В фризера, без да губят своите полезни свойства, до три месеца. Солената риба трябва да се използва с повишено внимание при хора с бъбречно заболяване.

За да се премахнат всички токсини от риба, се препоръчвада се вари в солена вода за около 10 минути . Пангасиус се подхранва със сметана и сметана, тестени изделия и задушени зеленчуци. При приготвянето на тази риба е желателно да се използват лимонови и рибни подправки, които ще му придадат по-богат и по-мек вкус. Необходимо е да се знае, че рибата се готви бързо и ако се готви дълго време, тогава ще загуби всичките си лечебни свойства.

Рибата трябва да присъства в менюто на всяко лице. Пангасиус,който се отглежда правилно няма да причини никаква вреда на тялото, а полезните му вещества ще имат положително въздействие върху човешкото здраве. Нежеланите вещества могат да бъдат намерени в рибите, но тяхното количество е много малко, за да има отрицателен ефект. Най-важното е да се купува риба на доказано място, където се спазват всички условия за транспортиране и съхранение на продуктите, а след това в диетата ще се появи още една вкусна и здравословна храна.