Манго: полезни свойства и вреда

Неотдавна възможността да се опитат екзотични плодове, чиито имена изобщо не се срещат, се предоставя само на туристически пътувания до далечни страни; Някои плодове вече не се считат за екзотични, манго, например, могат да бъдат намерени в онлайн супермаркети. Има дори услуги за доставка на плодове директно от азиатските страни.

За тези, които все още не са много добре запознати с тънкостите при избора на вкусови и външни характеристики на сладки плодове, по-добре е да се запознаят предварително с описанието, да подходят към вече подготвения им избор. Тогава ще обсъдим какво е забележително и как да изберем един от тези плодове - манго.

Манго - какви плодове

Плодовете на вечнозелено дърво е първоначално произхождащо от Индия, широко разпространено в страните от Източна и Южна Азия, Тайланд, където е толкова популярен като ябълките в страните от Източна Европа. Има доста плътна кожа със зелен, жълт, червен или оранжев цвят, разновидностите муса повече от 300 , теглото на една часте около 300 г . Вътре има кост. Зрелите плодове са сочни и сладки, понякога с лека киселинност, трудно е да се направи аналогия с познатите плодови аромати.

100 грама манго съдържа около60ккал . Също присъства в състава на минерални вещества: калий, магнезий, фосфор, калций, желязо и др., Витамини: C, A, K, група B.

Полезни качества

Положителният ефект на тропическия плод върху тялото се дължи на неговия уникален състав. Някои от тези аспекти са следните:

 • Плодът е незаменим в извън сезона, по време на настинки, тъй като е активен доставчик на аскорбинова киселина , а съдържанието на витамин С е по-голямо, отколкото в много цитрусови плодове.
 • Влакното в плода допринася заустановяването и поддържането на храносмилателната система , отделянето на токсини и подобряването на червата.
 • Нервната система ще се поддържа в добро състояние порадивитамин В 6 , помага за успокояване и по-лесно справяне със стресови ситуации всеки ден. Витамин помага за активиране на мозъка, манго съдържа B6 в излишък.
 • Високото ниво на калий и магнезий допринася занормализиране на кръвното налягане , редовната консумация на манго позволява предотвратяване на хипертония, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Калций и витамин Кукрепват костната тъкан, намаляват риска от фрактури.
 • Активни вещества -полифенолиикаротеноиди- помагат за предотвратяване на по-нататъшния растеж на злокачествени туморни клетки, позволявайки, с разрешение на лекар, да добавят плодове към основната терапия.
 • Витамини А, С, Колаген предотвратяват преждевременното стареене на кожата, допринасят за неговото подобрение, намаляват отрицателното въздействие на външната среда, те могат да помогнат да се даде здрав блясък на косата и да се сведе до минимум загубата им.
 • Редовната консумация на плодове е една от превантивните мерки за предотвратяване на анемия порадизначителна част от желязото, витамин С . Често бременните жени страдат от липсата на този ензим.

Отрицателни качества

Възможното отрицателно въздействие се проявява, когато има явна злоупотреба с плодовете на топлите страни и не застрашава никой, който се придържа към умерена консумация на плодове. Въпреки това, трябва да обърнете внимание на някои характеристики:

 • Тъй като продуктът не е от нашите географски ширини, има доста силен вкус, ярък цвят, не се препоръчва да се дава на малки деца, за да се избегнаталергични реакции на тялото , проблеми с храносмилателната система, които все още не са станали силни.
 • Възрастните, които са предразположени към алергични реакции, също трябва да бъдат внимателни, когато консумират манго, по-добре е да се въздържат от появата на обриви и други нежелани последици.
 • Хората с диабет, поради високото съдържание на фруктоза, захароза, трябвада контролират консумацията на манго , въпреки че в малка степен няма да причини вреда.
 • Пулпата забавя процеса на премахване на етилов алкохол от кръвта, но трябва да бъде по-внимателен, когато се яде плод с голямо количество алкохол.
 • Ако вече има проблеми сбъбреците трябва да ядат плодове умерено, тъй като високото съдържание на калий предизвиква повишена интензивност на бъбреците за отстраняване на излишната материя от кръвта.
 • Прекомерната консумация на плодове, особено на неузрели, може да причини болезнени усещания от страна на стомашно-чревния тракт, колики, а високата киселинност също допринася за дразнене на лигавицата и панкреаса.

Съвети за избор и използване

Поради голямото разнообразие на видове, изборът на подходящ плод е доста сложен процес, по-добре е да се разчита на собствените ви предпочитания: някой обича сладък вкус, някои предпочитат да си тръгнат. Въпреки това, има някои общи фактори при избора на зрели плодове:

 1. Гладка, лъскава, плътна кожа. Разхлабената кожа - напротив - показва преобръщане.
 2. Когато се натисне леко, се образува малка вдлъбнатина, която се изравнява, ако се образува дупка, плодът може да е започнал да се влошава.
 3. Зрелите плодове имат приятен сладникав аромат, наличието на миризма на киселина или алкохол показва началото на ферментационния процес.
Може да се съхранява в хладилник или просто в кухнята . За употреба, използвайте следния метод: по костите, направете разфасовки, разделени на две, месото се нарязва напречно на кожата и се обръща навън, диамантите се нарязват и изяждат.

Манго се консумират сами, приготвят коктейли, плодови салати. Би било чудесно да добавите няколко парчетакисело мляко или сладолед. Някои готвят сосове с помощта на този плод, а на рафтовете можете да видите консервирани или сушени мангови резени.

Умерената употреба на манго има положителен ефект върху човек, като помага за укрепване на имунната система, само този плод не подхожда на някои, макар че най-вероятно ще е достатъчно само да се намали количеството му в диетата, а последиците могат да бъдат избегнати. Спазването на препоръките, балансирана диета, която освен плодовете включва вещества, необходими за организма, ще ви помогне да получите максимална полза от консумирането на манго и приятни емоции.