Глад: ползите и вредите за тялото

Хората, които отдавна практикуват йога, знаят, че гладуването има значителни ползи за тялото. Но трябва да се извършва под наблюдението на лекар, ако не притежавате необходимите знания. Хората, които периодично организират своите дни на гладуване, се разболяват по-малко, нямат проблеми със стомашно-чревния тракт и имат по-силен имунитет.

Какво е гладно?

Много хора водят погрешен начин на живот. Често преяждане, стрес, нездравословна диета - всичко това има отрицателно въздействие върху здравето. Постенето е прост и достъпен начин за отстраняване на някои проблеми.

Има няколко вида гладуване:

 1. Медицински , който се използва за подобряване на здравето или подготовка за определени тестове.
 2. Профилактика , която може да бъде извършена от всяко лице без цел или за превенция.

Всяко гладуване може да доведе доувреждане на човешкото тяло . Затова трябва да се извършва под строгия надзор на специалист. Има такъв пост, при който човек не отказва напълно храна, а частично оставя храна. Например, някои диети предполагат частично глад. Това означава, че на първия ден, човек напълно отказва да яде, но не се отказва вода и други течности, като бульони. Денят може да се консумираябълки и кефир или други плодове. Такива диети също се считат за гладно, тъй като тялото е било без храна за известно време.

Постенето в Православието също предполага определени дни, в които човек не трябва да яде. Други религии също имат подобни обичаи и традиции.

Не само хората могат да гладуват, но и животните. За медицински цели ветеринарните лекари предписват този вид диета преди да вземат необходимите тестове или по време на приема на определени лекарства.

Има някои видове отказ да се яде:

 • Сухо или абсолютно гладно, което предполага пълно изоставяне на всичко, дори на вода.
 • Пълно или мокро, което означава не ядене, но способността да се взема вода.
 • Комбинирано, което означава редуване на дни със и без вода.

В момент, когато тялото отказва да яде, той трябва да попълни енергията си за цял живот с помощта на други ресурси. Ето защо човек може да забележи, че за него се отварят нови способности, той започва да мирише по-живо, вкусовете му стават по-изразени. В същото време той може да черпи енергия или от собствените си резерви, или по друг начин.

Ползи

Целите на гладуването могат да варират. От гледна точка на медицината, лекарите смятат, че е необходимонепременно да се извърши след подготовката . Вечерта човек трябва да очисти тялото от ненужни количества токсини, като използва клизма или лаксативи. Тогава на следващия ден можетепродължете с непосредствения процес.

В зависимост от метода и причината за отказ от храна, човек получава определени ползи за тялото си. В продължение на много години лекарите са практикували този вид диета и дори лечение. Научните изследвания потвърждават, че този метод е много полезен и ефективен при лечението на много заболявания.

Много често алтернативната медицина предписва отказ да се яде на хора, страдащи от заболявания на автоимунната система, астма, нервни разстройства, както и метаболитни нарушения. Смята се, че с пълния отказ на храната, тялото изпитва стрес, като по този начин подобрява работата на много системи.
Трябва да се помни, че е невъзможно да се разруши тялото чрез дълъг отказ от храна, тъй като ресурсите на организма са неизвестни дори на самия човек. Препоръчително е да го спазвате при контрола на лекар и пълен предварителен преглед.

Предимства:

 • Отстраняване на токсините.
 • Подобряване функционирането на вътрешните органи.
 • Укрепване на имунитета.
 • Елиминиране на оток.
 • Загуба на тегло и телесна мазнина.

Има някои противопоказания, които трябва да се следват:

 • Сърдечна болест.
 • Туберкулоза.
 • Висока температура и вирусни инфекции.
 • Бременност и кърмене.
 • Жлъчни камъни и камъни в бъбреците.
 • Пептична язвена болест.
Несъмнените ползи са доказани от много проучвания, но ползите могат да се усетят само чрез спазване на основните правила.

Вреди

С постчовек губи тегло достатъчно бързо, така че за тези, които гледат тяхната фигура, ще бъде важно, че с такава остра загуба на тегло, кожата губи тонуса и еластичността си. Тези, които страдат от диабет и някои други заболявания, са строго забранени да гладуват при всякакви условия, тъй като този процес може да повлияе неблагоприятно на здравето.

Отказът да се пие вода е по-опасен от отказа да се яде . Ето защо трябва да знаете мярката в този процес. В някои случаи може да се появи така наречената ацидоза. Тя може да се появи на втория или третия ден от началото на гладуването. Този процес може да причини появата на камъни в бъбреците. Тя се проявява в първите дни на бял цвят на езика, сухота в устата, болезненост и постоянна умора.

Тъй като отказът от храна, тялото трябва да черпи енергия от някъде, протеинът се консумира, което води до загуба на някои мускулни тъкани. Това може да е важно за спортистите.

Отрицателни страни на глад:

 • Причинява намаляване на хемоглобина.
 • Може да причини здравословни проблеми.
 • Може да причини камъни в бъбреците и жлъчния мехур.
 • Може да причини запек и хемороиди.
 • Има много противопоказания.

Въздържанието от храна трябва да се наблюдава от специалист. Неконтролираното гладуване може да доведе до необратими последици за човека.

Как да гладувам правилно

Има много методи за въздържание от храни, които регулиратнякои здравословни проблеми. Сухото гладуване, което предполага пълен отказ както на храна, така и на вода, трябва да се извършва със задължителна предварителна подготовка. Тъй като не всеки човек е в състояние веднага да се откаже от всичко, с което е свикнал, по-добре е да започне да гладува, като постепенно се отрича от някои продукти.

Правилно е предварително да се извършат всички необходими изследвания, за да не се навреди на тялото ви. Много лекари силно препоръчват гладно за някои заболявания, но този вид лечение е много сериозно и не е достъпно за всички.