Рибено масло: какво е полезно и какво е вредно

Много хора свързват рибеното масло с детството. Вкусът на течно рибено масло кара някой да има най-неприятни вкусови спомени, а някой може да си спомни детска градина или училище с топлина и носталгия. Съвременната форма на освобождаване на полезна мазнина в капсули елиминира неприятния мирис и вкус на продукта и прави приемането на полезна добавка неусетно.

Дали рибеното масло наистина помага за предотвратяването на много болести и подпомага работата на организма, или можем спокойно да го забравяме, давайки предимство на по-модерни биологично активни хранителни добавки?

Рибено масло - какво е това?

Рибеното масло се отнася до животински мазнини, които често се извличат отпречистен черен дроб на треска . Голяма част от здравословните мазнини се срещат и в скумрията и херингата. Видовете на тези риби са впечатляващи по размер, теглото им може да достигне (2.5) 2.5-3 кг , а масивен черен дроб крие голямо количество полезен продукт.

Историята на използването на екстракта от черен дроб от риба е съществувала от векове. Още през 10 век жителите на Източна Европа са използвали продукта за готвене, защото не са имали изобилие от растително масло в публичното пространство. Още преди 200 години хората от Норвегия осъзнаха, че екстрактът от черния дроб на треска може да се използва за профилактични и терапевтични цели.

Норвежки фармацевт и лекар Молер установиха, че населението на страната му се отличава с добро здраве и голяма издръжливост, въпреки суровия климат в страната. Той свързва това с редовната консумация на масло от черен дроб на треска. Той създава широко разпространено производство на рибни мазнини и продажбата им.

Само в медицинатасе използва бял тип мастна тъкани. Други видове - кафяво и жълто, въпреки че имат по-голяма хранителна стойност и насищане, се използват само за технически цели, например при дъбене на кожа или като основа за смазочни материали. Факт е, че те имат много неприятен специфичен мирис.

Родина на рибното масло -Норвегияи до днес е световен лидер в доставката на полезни продукти. Тя се конкурира със Съединените щати, а Русия също има определен дял в вноса на мазнини от риба треска. Доскоро мазнината се произвеждаше в стъклени съдове и се взимаше в течно състояние. Пробивът бе технологията за получаване на полезна златна течност в гъсти капсули. Това значително опростява дозирането на лекарството и премахва неприятния вкус и мирис на рибите.

Ползите от рибеното масло за тялото

 • Полезен източник на полиненаситени мастни киселини еОмега 3,6 и 9 . Те имат антиатерогенни свойства, намаляват нивото на вредните триглицериди и липопротеините с ниска плътност в кръвта. Това предотвратява появата на атеросклеротични плаки в съдовете и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Включват се мастни киселини синтеза на стероидни хормони , андрогени и естрогени, както и анаболни вещества. Без достатъчно количество здравословни мазнини в организма, нормалното функциониране на органите на ендокринната система е невъзможно. Жените, например, могат да имат сериозни проблеми с менструалния цикъл или да бъдат лекувани за безплодие за дълго време, а причината за такива проблеми може да бъде само недостиг на мастни киселини.
 • Полиненаситените мастни киселини са необходими занормалния растеж и развитие на тялото , което е особено важно за малките деца и бременните жени, чиито нужди от мазнини се увеличават значително.
 • Източник на мастноразтворим витамин А -ретинол . Той е отговорен за разпространението на кожата и лигавиците, подпомага превенцията и лечението на дерматологични заболявания.
 • Важна полза от витамин А се състои вподдържане на органа на зрението . Ретинолът участва в синтеза на пигменти на ретината - родопсин и йодопсин. Тези вещества са отговорни за фотохимичния акт на виждане и подобряват неговата острота. Тежка патология, произтичаща от дефицит на витамин А, е нощна слепота, което е значително намаляване на визията на здрача.
 • Витамин Е , илитокоферол , е мощен антиоксидант и имуностимулант, увеличаващ общата резистентност на организма. В допълнение токоферолът е отговорен за нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Друг мастноразтворим витамин ехолекалциферол , иливитамин D . Участва в обмена на калций и фосфор,поддържане на състоянието на опорно-двигателния апарат и зъбния емайл. Противно на общоприетото схващане, лекарството не води до увеличаване на теглото, а напротивдопринася за неговото намаляване . Високата концентрация на полезни полиненаситени киселини ускорява метаболизма и намалява количеството мастни натрупвания.
 • Трябва да се отбележи, че продуктът имапротиворакови ефекти . Като показва активност срещу прекомерна пролиферация на епителни тъкани и стабилизиращи клетъчни мембрани, продуктът предотвратява рака.
 • Мазнините от риби от треска също ще бъдат полезни за тези, които страдат от патологията на опорно-двигателния апарат. Хранителната добавка укрепва хрущяла на ставите и допринася за повишена активност на синтеза на синовиалната течност.

Вреден за рибеното масло

 • Продуктътне причинява значителни вреди на организма . Проблеми могат да възникнат в случай на неконтролиран прием на лекарството (4-6 g на ден). В този случай, човек ще изпревари газове, диария и болки в корема. Особено често пациентите с хроничен панкреатит изпитват тези симптоми.
 • Средства на основата на рибено масло са противопоказани при хиперпаратироидизъм с повишени нива на калций в кръвта.
 • Пациентите с хронична чернодробна и бъбречна недостатъчност трябва да се приемат с повишено внимание, поради възможни проблеми с метаболизма на компонентите на лекарството.

Как да приемате рибеното масло правилно

 1. За да не се изчислява погрешнолекарството трябва да обърне внимание на количеството полиненаситени мастни киселини в състава. Добрите продукти съдържат 240-360 мг ейкозапентаенова и докозахексанова киселина.
 2. Мазнини трябва да се приемат схрана 3 пъти дневно .
 3. Курсът продължава средно4-5 седмици , след което се взема почивка за един месец. Оптималното време за интензивно приемане еот септември до май .

Заключение

Рибеното масло не е панацея за всички болести и не се прилага за наркотици. Въпреки това, тя може да укрепи тялото и да увеличи нейната съпротива. Положителен ефект под формата на поддържане на красотата на кожата, косата и ноктите ще бъде приятно допълнение.