Възглавница от елда: ползите и вредите

Всеки обича да спи на перо или синтетични възглавници. Няма нищо изненадващо, защото те са много меки и удобни, но могат много бързода натрупат прах , а това не е много добро от гледна точка на здравеопазването (особено при алергии и хора, страдащи от астма). Ето защо днес все по-популярни стават възглавници с естествени пълнители.

Обща информация

Един от най-често срещаните естествени пълнители е елда, или по-скоро люспи от елда. Но преди да влезете в възглавницата, той изминава дълъг път, за да се отдели от зърното, преработката на пара, пресяването, духането и почистването.

Някои добросъвестни производители също калибрират и обработват топлината на обвивката. Поради този сложен и отнемащ време процес, няма съмнение, че такава възглавница има определени лечебни способности.

Положителни свойства

Основните предимства на използването на възглавницата на елдата са:

 • Подобряване на качеството на съня.
 • приятен, успокояващ аромат и релаксиращ ефект.
 • Осигуряване на правилното положение на главата и шията, подкрепа за гръбначния стълб (поради малката коравина на обвивката, възглавницата се настройва наформа на главата).
 • Наличието на специален разрез на ключалката или велкро, който позволява да се намали количеството на люспите, като се адаптира продуктът според вашите предпочитания.
 • Подобряване на кръвообращението и лимфния статус.
 • Благотворното въздействие върху функционирането на нервната система.
 • Цялостно подобряване на благосъстоянието.
 • Помага да се намали или напълно да се отърве от хъркане и заболявания на цервикалния регион.
 • Положителен ефект върху дихателните пътища.
 • Особен масаж на скалпа по време на сън, което води до намалени пристъпи на мигрена.
 • Укрепване на косата.
 • Изглаждане на бръчки по лицето.
 • Хипоалергенна.
 • Лесен за поддържане.

Струва си да се отбележи, че люспите от елда не пречат на циркулацията на въздуха, така че е удобно да се използват по всяко време на годината - определено няма да се чувствате горещо.

Отрицателни

Както всяко друго нещо, възглавницата на люспи от елда има както предимства, така и недостатъци.

Основните недостатъци на такава спалня включват:

 • скованост(ако преди сте постоянно спяли върху меки пухени възглавници, може да се появят дори болезнени усещания).
 • Бързо износване и относително кратък живот.
 • Създаване на излишен шум(обвивката шумоли, когато човек сменя положението на главата или се обръща).
 • Достатъчно голямо тегло(до 4-5 kg, в зависимост от избрания размер).
 • Особена миризма (етерично масло от елда).

Заслужава да се отбележи, че на първо място е доста трудно да се свикне с такава специфична спалня аксесоар. Въпреки това, тъй като появата на положителни промени и подобряване на благосъстоянието при малки неудобства е малко вероятно да се обърне внимание.

Характеристики на избор, приложение и грижа

Изборът на продукта следва да се приема много сериозно. Специално внимание трябва да се обърне наматериала на случая . Най-доброто от всичко, че ще бъдесатен . Той е по-издръжлив и перфектно преминава кислород, което позволява на кожата да "диша". Грубото бяло бързо се разкъсва от системен контакт с островната кора поради недостатъчната си плътност, но кърлежът, макар и доста гъст, но много хигроскопичен материал. Синтетичните материали като цяло ще намалят всички положителни качества на продукта до почти нула.

В допълнение, разгледайте качеството на пълнителя: той трябва да бъде чист, без остатъци, остатъци от рециклиране и миризми. Най-лесният начин да направите това е чрез докосване: възглавница с чиста обвивка извира добре и бързо възстановява първоначалната си форма. Също така се опитайте леко да смачкате или изсипете съдържанието в капака от едната страна на другата - ако това не създава никакви трудности, тогава няма съмнение, че технологията на производство е напълно спазена.

Беше забелязано, че възглавницитес правоъгълна форма и с размери 40–60 cm имат най-голямо здравословно и релаксиращо действие . В допълнение, те са много удобни за сън възрастен. Като валяк под врата, можете да вземетепродукт със среден размер -40? 36 . Е, ако решите да закупите тази легла за деца, тогава е по-добре да изберете размера40? 50 . Все пак, имайте предвид, че лекарите не препоръчват да спите на тези възглавници за деца под 3-годишна възраст.

Намирането на възглавница от люспи от елда в обикновен магазин е почти невъзможно. Въпреки това, той може да бъде поръчан в специализирани магазини или онлайн магазини. Цените на продуктите варират в диапазонаот 400-500 до 1600 рубли(в зависимост от популярността на производителя и размера на самия продукт). За да се увеличи ефекта на ароматерапията, някои производители добавят лекарствени добавки към пълнителя, най-популярните от които са маточина, мащерка и риган.

Моля, имайте предвид, че ако закупите наистина оригинален висококачествен продукт, тогава винаги се прилага сертификат, удостоверяващ, че продуктът отговаря на показателите за медицинска безопасност. Преди да купите, не забравяйте да попитате дали има такъв документ в магазина, прочетете го внимателно, особено ако сравнително ниската цена на възглавницата изглеждаше странна за вас.

Този ортопедичен аксесоар обикновено се използва само за сън. Понякога обаче се използва в класната стая от някои източноевропейски техници и дори като стол на стол.

Поддръжката на продукта е много проста: капакът може да се измие по всяко време, но пълнителят е абсолютно забранен да се намокри, разрешено е да се излива само от време на време и, ако е възможно, да се изсушичист въздух. На всеки два до три месеца е препоръчително да се извършва химическо чистене с прахосмукачка.

Заключение

По този начин досега възглавница за възглавници от елда е най-добрата алтернатива на перата или синтетичните постелки.

Мнозина, които тестваха този ортопедичен аксесоар, се съгласиха, че той е отличен помощник в борбата срещу болестите и, въпреки някои недостатъци, полезността му е безценна!