Мед от елда - какво е полезно и какво е вредно

В какъвто и век да е живял човек, той винаги ще оценява полезните качества на меда. В древни времена пчелите са били третирани с уважение, а пчеларите са били объркани с магьосници. Има няколко вида продукти. Отличава се в зависимост от вида на растението, от което са събрани нектарите на цветята. Но сред цялото разнообразие от мед, най-доброто винаги е било елда, която съдържа голямо количество ценни вещества.

Как се определя естествеността на мед от елда

Когато купувате мед, как да определите коя е събрана от цветя от елда? Много е лесно да се направи. На първо мястопо цвят на продукта . Тя е много по-тъмна от другите сортове. Обхватът на цветовете варира от богато жълто до тъмно кафяво. В течно състояние наподобява кехлибар.

Той има леко горчив вкус, с пикантен леко кисел вкус. Ако държите парчето в устата си, то започва да кърлежи в гърлото. Кристализацията на продукта започва много по-рано от другите сортове. Медът да се държи плътно затворен на сухо и хладно място.

Възможно е да се определи естествеността не само в лабораторията, но и чрез провеждане на малък експеримент у дома. За да направите това, вземете малко количество от продукта, втрийте го по дланта на ръката си и начертайте линия с химически молив. Ако марката на длантаще се размаже и цветът ще стане син - това означава, че водата се смесва с меда.

Освен това натуралният продукт има гъста, вискозна консистенция. С лъжица тече надолу бавно. Ако струята изтича много бързо, тя е незряла или с лошо качество.

Как е полезен елдовият мед

Медът от елда съдържа:

 1. микроелементи: цинк, магнезий, желязо, калций, фосфор.
 2. Минерали.
 3. Витамини.
 4. Протеин.
 5. Аминокиселини.

Това е ценен продукт, който възстановява енергията, осигурява на организма цял комплекс от витамини и минерали. В допълнение, той има положителен ефект върху функционирането на вътрешните органи.

Полезни качества на продукта:

 • Обогатява мозъчната и мускулната тъканс фруктозаиглюкоза , така че те да могат да работят.
 • Минералите , съдържащи се в меда, имат лечебен ефект върху заболяванията на кожата, сърцето и стомаха. Също така допринасяте за работата на окото на ретината и за заздравяването на раните, които се влошават.
 • Продуктперфектно поддържа човешкия имунитети се препоръчва за употреба при катарални заболявания. Помага при лечение на заболявания като грип, остри респираторни инфекции, възпалено гърло, хрема.
 • Това е мед от цветята на елдата, които трябва да се приемат схипертонияилианемия . Той е в състояние да подобри функционирането на кръвоносните съдове и да обогати кръвта с полезни микроелементи.
 • Добро средство за авитаминози.
 • Нормализира метаболитните процеси в организма.
 • Почиства организма от натрупването на радионуклиди.
 • Пчелният продукт повишава настроението, премахва човек от състояние на депресия.
 • Медът е в състояние да балансира киселинността в стомаха, така че е полезен за язвени заболявания.

Не са описани всички добри качества на меда. Това е само малка част от тях, тъй като не само се яде, но и широко се използва в козметологията .

За кожата продуктът за преработка на пчели има следните ефекти:

 1. Лекува рани и предотвратява развитието на инфекциозни заболявания.
 2. Подмладява кожата, правейки я мека и еластична. Обогатява я с хранителни вещества.
 3. Благотворителен ефект върху растежа на косата.
 4. Той има успокояващ ефект върху различните стимули.

Кой не трябва да яде мед от елда

Въпреки огромния списък от положителни свойства на мед от елда, той има няколко противопоказания за хора, които са алергични към пчелните продукти.

 • Медът от елда причинявасилна реакцияповече, отколкото други видове пчелни продукти.
 • Ако човек никога не е опитвал този продукт и не знае дали е алергичен или не, тогава той трябва да бъде съден на малки порции, за да не навреди на тялото му.
 • Хората с диабет трябва да се въздържат от консумация на мед от елда, тъй като съдържаголямо количество фруктоза .
 • Преди да използвате този продукт, трябвада се консултирате с Вашия лекари да обсъдите препоръчителната доза.
 • Хората, които се придържат към диети за отслабване, трябва да го приемат вумерени дози . Позволено не повече от двеста грама на ден.
 • Когато се използва мед, се препоръчва да се въздържат от ядене на други сладкиши.
 • Не давайте пчелен продукт на деца под двегодишна възраст. Причината за това е слабо развитата стомашна система. Тя не е в състояние да усвоява ензимите и бактериите, които са част от него.
 • Бременните жени не се ограничават до употребата на мед, при условие че тя няма алергична реакция.

Съвети и трикове за вземане на мед

Ако човек не реагира на продукта, той може да бъде изяден. Не е необходимо да преяждате, този продукт трябва да се приема на малки порции. За да не се допусне грешка и да се купи естествен мед от елда, е важно да се следват препоръките на опитни пчелари:

 1. Необходимо е да се яде мед от елда като хранана малки порции , а още по-добре, ако се консумира с хляб или каша.
 2. Тъй като медът е предимно хранителен продукт, той трябва да се консумира по всяко време, когато тялото го изисква, вместо да се придържа към подобни препоръки, като например „да вземете половин час преди или след хранене“. Направете го в разумна сума.
 3. Ако човек редовно яде този продукт, той поддържа и укрепва имунната си система. Трябва да се помни, че медът не се пие с никаква течност. Тя трябва да се разтваря постепенно в устата.
 4. Би било грешка да се мисли, че медне може да се нагрява, защото ще загуби своите полезни свойства. Той губи витамини и минерали при температура от +400 градуса, което е невъзможно да се постигне у дома.
 5. Също така е погрешно да се предположи, че медът причинява кариес и унищожава зъбите.
 6. Ако пиете чаша вода с мед на празен стомах, по този начин човек захранва мозъка с глюкоза и започва своята работа.

Заключение

Чрез редовното консумиране на мед лицето осигурява на тялото си цял комплекс витамини и микроелементи, необходими за правилното функциониране. Основното нещо е да не преяждате деликатеси, за да не навредите на тялото си.