Елда чай - ползите и вредите

Чаят е най-популярната напитка в почти всички страни на света. Този продукт, наброяващ сто вида, носи на хората не само удоволствие, но и полза. Един от тези чайове е елда, известен в древен Китай.

През цялото време хората са намерили много начини да я използват, както в ежедневието, така и в традиционната медицина. От Китай, този чай "направи" голямо пътуване до Европа, където тя придоби невероятна популярност. И така, какво е този чай от елда, който може да спечели сърцата на много поколения хора?

Чай от елда - какво е това?

Елда е добре познато растение, от което човек получава полезна елда. Тази билка е основата на чай от елда. Но не бъркайте елда, лечебни и зърнени култури. Да, тези растения от един и същи вид са много сходни, но техният състав и свойства имат напълно различни характеристики.

За приготвянето на чай традиционно се използва така нареченатататарска елда . Районът на разпространение на този завод е Тайван, югозападните и северните територии на Китай.

Чаят от елда има други имена -Ku Qiao ChaилиKu Qiao Mai . Много хора наричат ​​този чай горчива елда. Но това име не съответства на вкуса. Ароматът на елда може да се сравни с приятната миризма на ванилия или пресни бисквити овесени ядки.Приятен послевкус, наподобяващ горчиво меко от елда.

Както всяко питие, чай от елда има своя собствена легенда за произход. Гражданите на Средното царство твърдят, че по време на императора от нефрит имаше тежка суша в Китай, ужасен глад започна в страната. За да помогне на своите поданици някак си, императорът раздава семена от елда на китайците.

Зърната са „непретенциозни“, те могат да издържат на суши и проливни дъждове. Това е, което позволява на хората да оцелеят в труден период. И името "татар" се появява по времето на монголско-татарското иго, когато разпространението на тази напитка започва да се случва.

Чаят от елда също се предлага в няколко форми:зеленичерен . Те се приготвят от съответните сортове елда. Зърна за напитка не трябва да се подлагат на предварителна термична обработка, а външният вид не трябва да предизвиква съмнения относно остатъка на семената. Правилно приготвеният чай има светъл или тъмножълт цвят, но в никакъв случай не трябва да е мътен.

Полезни свойства на напитката

Уникалният състав на чай от елда го прави несравнима напитка. Зърната на растението съдържат дори най-редките микроелементи:

 • Хром.
 • Селен.
 • Алуминий.
 • Ванадий.

Флавоноиди и растителни полифеноли, които присъстват в чая Cu Qiao Cha. Тези пигменти играят важна роля за укрепване на имунната система, за поддържане на младостта и дълголетие. Важното е, че представителите наофициална медицина. Семената на елдата също съдържат доста общи химични елементи:

 1. Желязо.
 2. Силикон.
 3. Флуор.
 4. Витамини А, В и РР.
 5. Йод.
 6. Магнезий.

Проучванията, проведени от биолози и фармацевти, доведоха до заключението, че напитката не само помага при определени заболявания, но и оказва благоприятен ефект върху общото състояние на организма. Най-често срещаните индикации за употреба:

 • Наднормено тегло . Чаят от елда може да се комбинира с всяка диета. Той намалява чувството на глад, докато насища тялото с полезни микроелементи, без да уврежда кожата, косата и ноктите.
 • Диабет . Горчива елда е необходима инсулин. Освобождава кръвните клетки от радионуклиди, токсини, насищайки ги с кислород.
 • Неуспех в метаболизма . Чаят ефективно премахва сол от тялото, намалява риска от образуването на кръвни съсиреци, помага при гастрит и язви на стомашно-чревния тракт.
 • Повишен натиск . Благодарение на чайните ензими, състоянието на кръвоносните съдове се подобрява, това има благоприятен ефект върху функционирането на сърцето, а нивата на холестерола се нормализират.
 • Депресия и стрес . Напитката от елда има успокояващи и релаксиращи свойства, като същевременно не намалява мозъчната активност.
 • Седнала работа . Чаят се справя добре с първите признаци на хемороиди
 • Слаб имунитет . Експертите доказаха, че хората, които редовно използват елда, са по-малко болни от вируснизаболявания. Антиоксидантните свойства на чая са отлично профилактично средство срещу бери-бери и инфекциозни заболявания.

Растението съдържапротеини и фибри , благодарение на което чай от елда помага за лесното възстановяване след физически и морален стрес. В допълнение към тонизиращите свойства, напитката има затоплящ ефект, а ароматните свойства на триптофан имат благоприятен ефект върху съня, предотвратявайки безсъние.

Увреждане на организма и възможни противопоказания

Разбира се, чай от елда има големи ползи, но, както повечето продукти, той има някои противопоказания. Радвам се, че няма много ограничения, но те трябва да бъдат взети под внимание:

 • Високо кръвосъсирване.
 • Хронични заболявания на храносмилателния тракт и тяхното обостряне.
 • Индивидуална нетърпимост.
Не трябва да забравяме, че пиенето на чай с тези заболявания може да влоши положението и да доведе до отрицателни последици. Във всеки случай, консултацията със специалист никога няма да бъде излишна и ще помогне да се определи хода на лечението.

Съвети

Чаят от елда трябва да се приготвя по необичаен начин. Както стана ясно, семената се използват за напитката, а не за листата на растението. Но не се опитвайте да приготвяте лекарствен чай от елда. Тя не пасва! Аптеката може да бъде закупена вече опакована в чували Ku Qiao Cha.

Всъщност съществуват определени правила за производството на чай от елда. Ако нарушите последователността, тогава пийтегубят всичките си полезни свойства. Първо, за да направите напитка, трябва да използвате керамичен или стъклен съд. Приготвеният чай или зърна трябва да се излива с водадо 90 градуса , в никакъв случай с вряща вода. Течността трябва да се влива в продължение на пет минути и след това да се декантира в чаша. Важно е същото зърно да бъде сваренодо 3 пъти , единственото, което ще трябва да удвои времето за приготвяне на чай.

Необходимо е да се пие по три пъти дневно в продължение на един месец. След кратка почивка можете да повторите месечния курс.