Какво може да бъде вреден шеллак нокти

Преобладаващата част от жените днес посещават салони за красота и са фенове на различни салонни процедури. Статистиката също потвърждава, че майсторите на ноктите са сред най-търсените професионалисти в индустрията за красота.

Shellac е може би една от най-популярните маникюрни процедури. Какво е това и какво е неговата същност? Този инструмент е полезен и може ли да повреди ноктите?

Shellac - какво трябва да знаете за процедурата

На първо място, заслужава да се знае, че шеллакът е не само популярна салонна услуга, но и име на специален вид смола, получена в тропическите райони на Югоизточна Азия. Това вещество се използва широко в козметолозите и е основната съставка на лаковете за нокти.

Каква е същността на процедурата, предлагана в маникюрните салони? На ноктите се нанася смес от специален лак (с различни цветове) и гел, който фиксира слой лак. Отличителна черта на тази процедура е използването на ултравиолетова лампа, чиято светлина помага да се фиксира геловия слой върху нокътя. Също така, правилната техника на шеллак включва алтернативно нанасяне на слоеве лак и гел върху нокътните пластини и се прилагат различни видове продукти: бактерициден, основен, оцветен, фиксиращ.

Защо тази процедура стана толкова популярна сред модата? ОсновнатаПредимството на шеллака е неговата дълготрайност : маникюр, направен по този начин, запазва красива гледка за много по-дълъг период от обичайния (до няколко месеца). По този начин, необходимостта от редовно посещение на салона и актуализиране на външния вид на ноктите изчезва.

Shellac е много по-траен от стандартния оцветен лак. В допълнение, тя има богат цвят и ярък блясък и, според много жени, тя изглежда много по-красива от обикновения маникюр.

Все пак, освен основателността на процедурата, съществуват и сериозни недостатъци, на които в никакъв случай не трябва да се затварят очите.

Ефекти върху ноктите

 • Много често момичетата се оплакват отзначително влошаване на състоянието и външния вид на ноктите , което се появява след отстраняването на шеллака. Ноктите стават скучни, стават по-крехки и тънки, започват да се ексфолират. Такива ефекти се дължат на факта, че през цялото време, когато нокътните пластини са под слоевете на гела, те не са достъпни с кислород и слънчева светлина. Ето защо, ако имате отслабени нокти, помислете два пъти дали да отидете на процедурата и по този начин да влошите още повече състоянието на нокътните пластини.
 • Прилагането на гела е съпроводено също отпроцедури, които не са най-приятни и полезни за здравето на ръцете . Първо, капитанът прави цялостно полиране на нокътните плочи, така че гелът да лежи върху тях колкото е възможно по-равномерно. Неточното полиране може да разреши ноктите и значително да влоши състоянието му.
 • Също така, задължителна стъпка в шеллака е да изсушите ръцете си под лъчите на ултравиолетова лампа - това се прави, за да се фиксира инструментът. Въпреки това, кожата на ръцете (особено чувствителна) може да не реагира на тази процедура по най-добрия начин, защото лъчите го изсушават много.
 • Някои учени твърдят, че шеллаковите феновеимат малко по-висок риск от рак на кожата- причината са същите ултравиолетови лъчи, които могат да провокират развитието на ракови клетки.
 • Необходимо е покритието да се отмие от нокътните плочи с помощта на подходяща течност на ацетон. Както е известно, ацетонът не е най-доброкачественото вещество, но по време на процедурата за отстраняване на повърхността на ноктите се „подстригва” със специално устройство -с препарат . Разбира се, такова агресивно въздействие върху здравето на ноктите не е най-добрият начин и провокира разслояване, изтъняване и напукване.
 • Shellac може да се напука и да започне да се отлепва от ноктите преждевременно: причината е рязкото понижаване на температурата, продължителното излагане на студ или излагането на вода (в редки случаи).
 • Съществува сериозен риск от развитиена гъбични заболяванияпод геловия слой, тъй като в плаката на нокътя се образуват микропукнатини, които нямат достъп до кислород и светлина, и в него могат да се появят микроби.
 • В някои случаи може да се развие алергична реакциякъм шеллак . Тя се проявява по следния начин: появяват се възпаление на кожата, сърбеж и дразнене. Кожата започва да изсъхне и да се отлепи.Нокътната пластина може да започне да се лющи и да се счупи.
 • Недобре изпълнена процедура, извършвана от неопитен или неумела учител, може да бъде изпълнена с бързо отделяне на шеллака и последващо влошаване на състоянието на нокътната плоча. Посещение на съмнителни салони може да причини сериозни дерматологични заболявания - затова избирайте само доказани места, които имат всички необходими сертификати! Помолете специалистите по маникюр да третират всички предмети за маникюр внимателно пред очите си и да използват само висококачествени продукти в бъдеще.

Препоръки

 1. Въпреки всички недостатъци, шеллакът все още има безспорни предимства: например дълготрайност. За да минимизирате страничните ефекти, опитайте се да не злоупотребявате с процедурата и да се доверите на случая само на отговорния, доказан майстор.
 2. За да се гарантира, че кожата на ръцете не изсъхва под лампата по време на сушенето, използвайте специален слънцезащитен крем или овлажняващ крем.
 3. След отстраняване на шеллака, ноктите са отслабени и се нуждаят от допълнителна грижа. Направете вани с масла, не съжалявайте за крема за ръце, подхранвайте кожичките със специални овлажняващи средства, за да предотвратите влошаването на ноктите.

Заключение

Shellac е процедура, която има както предимства, така и сериозни недостатъци. Поради това не се препоръчва да се злоупотребява с него, за да се избегнат проблеми с ноктите.