Какво е полезно и какво е вреден кокос за тялото

Кокосът е екзотичен плод от кокосовата палма, който е спечелил сърцата на много хора. Кокосът поглъща цялата енергия на слънцето и морето и може да развесели дори и през най-мразовития зимен ден.

Можете да се възползвате максимално от плодовете, като се наслаждавате на сочна снежно бяла плът, пиете сладка вода или украсявате всеки десерт с нежни чипове.

Кокос - какво е това?

Кокосовата палма е единственият представител на рода на кокосовите . Дърветата растат на топлите морски брегове на Индонезия, Тайланд, Танзания, Ямайка, Филипините и Шри Ланка, както и в Хавай (САЩ). Идеални условия за отглеждане на палмови дървета - мека пясъчна почва и горещ климат, което позволява да се отглеждат кокосови орехи на най-големите островни архипелаги през цялата година.

Образът на кокосова палма е добре познат на всеки човек - голям златен стволдо 45 cmи височинадо 30 mсе издига над златния пясък, а в широките гъсти листа плодовете на кокоса са скрити.

Кокосът е име, което със сигурност е влязло в употреба, но не е напълно правилно. Според класификацията на биолозите и ботаниците, кокосовият орех принадлежи на костилките, по аналогия със слива, череша или праскова. Теглото на един кокос варираот 1.5 до 2.5 кг , а диаметърът можеобсег30 cm . Такава впечатляваща големина се дължи на наличието на мощна външна обвивка, пронизана от плътни влакна (кокосови) и бяла плът с дебелинадо 1,5 см . Цялата вътрешна част на плода е сладка кокосова вода, която понякога се нарича мляко, леко мазна и прозрачна.

Кокосът е не само отличен десерт и източник на нежно мляко за гасене на жажда, но и плод, полезен за промишлени цели. Coir се използва за пълнене на ортопедични матраци със средна и силна твърдост, а натрошената кожа е отличен органичен тор за почвата.

Ползи от кокосови орехи

Кокосовите плодове са ценен източник на здравословни мазнини, диетични фибри и витамини. Няколко десетки грама нежна плът могат да задоволят глада и да наситят тялото с основни хранителни вещества.

 • Въпреки относително високото съдържание на калории (35 354 kcal на 100 g ), кокосът по право се дължи на диетичните продукти. Факт е, че той е източник на диетични фибри. Те се считат за добър хранителен субстрат за благоприятна чревна микрофлора, насърчават навременното изпразване на червата и предотвратяват растежа на вредни бактерии в храносмилателния тракт.
 • Полезните полиненаситени мастни киселинина гайката инхибират синтеза на триглицериди с ниска плътност и липопротеини в черния дроб. Те нормализират метаболизма на мазнините и намаляват нивото на общия холестерол в кръвната плазма. Кокосът има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като предотвратяваобразуване на атеросклеротични плаки и намаляване на риска от коронарна болест на сърцето.
 • Плодовете са богати на селен, витамини А, Е и С . Работейки в тандем, те проявяват мощни антиоксидантни свойства, стабилизират клетъчните мембрани и намаляват риска от алергични реакции. Благодарение на голямото количество витамин С, кокосът увеличава производството на колаген в съединителната тъкан, подобрявайки еластичността на кожата, сухожилията и укрепването на съдовата стена на артериите. Според многобройни проучвания антиоксидантите са в състояние да се борят с развитието на злокачествени тумори.
 • Желязо и медса минерали, отговорни за нормалното образуване на кръв в костния мозък. Кокосът може да се постави на едно ниво с червеното месо, нарът и елдата, тъй като е еднакво способен да попълва желязо и феритин в депото, предотвратявайки развитието на желязодефицитна анемия.
 • Кокосовата вода е една трета, съставена от здрави мазнини . Въпреки сладкия си вкус и мазна консистенция, тя може да утоли дори най-силната жажда. Не без основание местните жители на Малайзия „откриха“ този орех точно като средство за замяна на прясна вода, която на островната територия винаги е била в недостиг.
 • Особеното вещество на камъка екапринова киселина . Има бактерицидни свойства и инхибира развитието на патогенна микрофлора в червата.
 • Калций и фосфор . Тези микроелементи са отговорни за изграждането и укрепването на костната тъкан. Употребата на кокос предотвратява развитието на остеопороза и намалява риска от фрактури.Особено полезни орехи малки деца и възрастни хора, чиято костна система е по-ниска и изисква голям брой полезни минерали.
 • Лауриновата киселинае известна със своите имуномодулиращи свойства, повишавайки устойчивостта на организма към инфекции. Лекарите препоръчват да се използват плодовете на кокос за бременни и кърмещи жени, тъй като може да подобри функционирането на имунната система на плода и новороденото бебе.

Увреждане от кокосови орехи

Трудно е да се повярва, че небесен екзотичен плод може да навреди на тялото, но включването на голямо количество нежна пулпа в храната може да не е полезно.

 • Склонност към диария . За заболявания, свързани с панкреатична недостатъчност и синдром на диария, кокосът може да влоши неприятните симптоми.
 • Захарен диабет . Високият гликемичен индекс на костилките (отразява степента и скоростта на повишаване на кръвната захар в отговор на приема на продукта) може да предизвика кетоацидоза и хипергликемия при пациенти с диабет. Ако контролът на гликемията е недостатъчен и въглехидратният метаболизъм не е постоянен, тогава е по-добре за хората с ендокринна патология да избягват консумирането на големи количества пулп.
 • Кокосово масло и наднормено тегло . Една порция кокос е еквивалентна на пълен обяд или вечеря. Това трябва да се има предвид за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Препоръчително е да се използва не повече от 80 г кокосов орех на ден.

Как се използва кокосов орех

 1. Изберетеправи и вкусни плодове в магазин или на пазара не винаги е лесно. Трябва да се обърне внимание на факта, че кокосовата вода не трябва да прави силни „бълбукащи” звуци, когато плодът се премести, а горната черупка не трябва да има никакви повреди или пукнатини.
 2. За да отворите кокос, можете да използвате нож, като пробиете дупка в едно от 3 естествени вдлъбнатини на повърхността на черупката. Изсипвайки кокосова вода в чаша, трябва да държите движението по диаметъра на обиколката на плода, след което кокосовото орехче лесно ще се отвори.
 3. Орехова пулпа не изисква специално третиране и се консумира сурово, за предпочитане сутрин.
 4. Препоръчва се да се запази отворен кокосов орех не повече от един ден, за да се избегне размножаването на патогени.

Заключение

Екзотичен плод от морския бряг е предназначен не само за запазване и повишаване на здравето, но и за доставяне на небесни моменти от наслаждаването на вкуса. Правилно подбраният кокос ще осигури наситеността на тялото със здрави мазнини и витамини, както и утоли жаждата.