Протеинови барове - ползите и вредите

Активен начин на живот е станал неразделна част от живота на всеки съвременен човек. Но за да се поддържа фигурата в тонуса, растежът на мускулите и доброто здраве по време на редовно физическо натоварване изисква правилно хранене. Основният градивен елемент на цялото тяло е протеинът.

Източниците на аминокиселини са месо, яйца и млечни продукти, но дори и тяхната редовна употреба не гарантира спазването на дневния прием на протеини. В този случай протеиновите барове идват на помощ на спортиста.

Протеинови барове - какво е това?

Протеинов бар е компактен и вкусен продукт, който съдържа максимална полза. Това е сравнително нов продукт на пазара за спортно хранене. Първите протеинови продукти се появяват едва през 2009 г. и развиват водещата си компания за производство на здравословни хранителни продуктиHerbalife . Разработчиците представиха нов продукт като полезна и бърза закуска между основните ястия, а също така посочи, че тази уникална закуска ще помогне за попълване на запасите от протеини, въглехидрати и мазнини в организма.

След няколко години протеиновите закуски се появяват от професионални спортисти. Възможност за получаване наот 20 до 40 g лесно смилаем, високо пречистен и безопасен протеин буквално за няколко секунди стана за тях истинско откритие и добро средство за получаване на енергия. Първите протеинови пръчки не се различават по разнообразие от вкусове, често те са абсолютно неутрални и не се радват на удоволствие при употреба. Но сега ситуацията се е променила - на пазара на правилното хранене могат да се намерят протеинови продукти с аромат на шоколад, кокос, карамел, ядки, мед, всякакви плодове и плодове.

Някои производители са добре запознати с предпочитанията на потенциалните купувачи и предлагат на клиентите най-необичайните вкусове, като например малинов чийзкейк, ябълков пай или ванилов сладолед.

Експертите не се уморяват да казват, че един протеинов продукт никога няма да замени основната пълна храна. Въпреки това, протеин бар ще бъде оптималната закуска преди или след тренировка. Тя ще помогне да се насити тялото с енергия и да възстанови увредените мускулни влакна, стимулирайки растежа на мускулите.

Ползи от протеинови барове

 • Протеиновата лента за 30-40% се състои от различни съединения на аминокиселини. Протеиновата фракция може да бъде представена от албумин (суроватъчен протеин), казеин, соя или колагенов хидролизат (вещество като желатин). Всеки вид протеин съчетава едно нещо - те иматвисока бионаличности се абсорбират лесно от организма. Протеинът - основният градивен елемент на тялото. Участва в стабилизирането на мембраните на мускулните клетки,укрепва лигаментния апарат на ставите. Протеините също участват във всички видове метаболизъм, насърчавайки синтеза на ензими и хормони.
 • Помощ за поддържане на формата . Протеиновата лента съдържа от 150 до 250 ккал, което помага да се впише рационално в ежедневната диета. Сравнително ниското съдържание на калории на такъв източник на протеин елиминира прекомерното наддаване на тегло.
 • Протеиновите продукти съдържат въглехидрати . Разделяйки се на монозахариди - глюкоза и фруктоза, те подхранват невроните на централната нервна система и активират работата си. Без въглехидрати процесът на протеинов синтез в черния дроб също е невъзможен.
 • Съвременните технологии за производство на здрави сладкиши позволяват да се добавят полезни микроелементи и витамини към състава на продуктите. Разработчиците предпочитат железни йони (активират кръвообращението и се борят с анемията), калций и фосфор (предотвратяват разрушаването на костите и остеопорозата), както и витамините B, които стабилизират нервната система и нормализират съня. Повечето от баровете задоволяват дневната нужда от витамини и минерали с 25-30%.
 • Левокарнитин(подобно на витамини вещество) на закуски има анаболен ефект и подобрява разцепването на подкожната и висцералната мазнина. Това позволява не само да се изгради мускулна тъкан, но и да помогне за намаляване на телесните мазнини, което прави мускулите по-видими.

Увреждане на протеиновите пръчки

Излишъкколичества от протеини и въглехидрати в ежедневната диета могат да навредят на тялото.

 • Излишният протеин и аминокиселини могат да доведат доуролитиаза- образуването на камъни в бъбречната таза, уретера или пикочния мехур. Това състояние е придружено от пристъпи на бъбречна колика и задържане на урината, изисква спешна намеса от страна на лекарите. За да се избегне развитието на камъни в бъбреците, се препоръчва да се спазва дневната скорост на протеините - тя се изчислява по формулата1,5–2 g /kg телесно тегло .
 • Систематичната подмяна на основните хранения с пръчки също няма да бъде от голяма полза. Дори и най-балансираният в състава си витаминно-протеинов бар никога няма да замени купа супа или месо с гарнитура.
 • Лентата може да причини запек . Когато продуктът се използва, стомашно-чревният тракт е под значително натоварване, защото трябва да усвоява протеините, мазнините и въглехидратите на бара. За нормално храносмилане, тялото изисква диетични фибри (фибри) и вода, които просто не се предлагат в протеинови барове.
 • Протеиновите компоненти на закуските често сапродукти от животински произход , затова хората с тенденция към алергии трябва да избягват прекомерната консумация на продукти.
 • Соевият протеин в състава на някои пръчки можеда повлияе на хормоналния баланс . Излишният растителен протеин може да намали нивата на тестостерон и да повиши нивото на женските полови хормони - естроген. За мъжете е изпълнен с гинекомастия (млечни жлези), импотентност, а в някои случаи и безплодие.

Как се използват протеинови пръчки

 1. По-добре е продуктите да се купуват в специализирани магазини за спортно хранене.
 2. Следва да се отбележи, че опаковката на лентата за качество следва да съдържа пълна информация за състава и енергийната стойност на един продукт.
 3. Препоръчва се да се консумират не повече от 2 бара на ден.
 4. Оптималното време за използване на продукта е половин час преди или веднага след тренировка.

Заключение

Правилното хранене по време на обучението е гаранция за добро здравословно състояние и висока ефективност на физическото натоварване. Получаването на дневна дажба на протеини не винаги е лесно, но протеиновите барове ще бъдат отлични вкусни помощници по този въпрос.