Торф вода: ползите и вредите

Торфената вода е терапевтично средство, чиято ефективност е тествана от векове. Ефектът от лечебната вода вече е известен в Древна Гърция, където е билнеразделна част от терапевтичните процедури . В Централна Европа торфената вода се използва повече от 2000 години. Интензивно изследване на биохимичните свойства на торфа започна през втората половина на 20-ти век. В същото време се активизира производството на екстракти от торф, използвани като добавки за баня.

Торф и торфена вода

\ t

Торфът е натрупан, частично разграден растителен материал. Съдържа предимно органична материя ( целулоза ) и киселина (рН 2-6). Торфът произхожда от торфени блата. Световните му резерви са 4 трилиона. m³, покриващи 2% от земната повърхност (около 3 милиона km²). Веществото съдържа 8 милиарда тераджоули (TJ) енергия.

Образуване на торф

Торфът се образува в резултат на специален процес на анаеробно разлагане ( хумификация ) главно от растителни остатъци. Той съдържа голямо количество органични и минерални вещества, които са се образували през десетки хиляди години. Само при производството на продукти забалнеолечение(което включва също торфена вода)вещество от одобрени природни източници, произведени на етапа на хумизиране. Солите, съдържащи се в минералните извори, проникват в торфения субстрат, обогатяват с вещества, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло.

Торф - хиляда години съкровище

Може би вече сте срещали торфена вода, но дори не сте разбрали каква уникална субстанция сте срещнали. Торфът еистинското съкровище . Той съществува на Земята хиляди години. През този период веществото запазва в себе си многобройни вещества, които са полезни за човешкото тяло.

Торфите и баните имат лечебен ефект върху тялото, техният ефект е доказан научно. Един от основните ефекти на торфа е затоплящ ефект. Състои се от стотици мъртви растения, съдържа много хранителни вещества, минерали, естествени микроелементи и други компоненти. В допълнение, той съдържа танини, восъци, ензими и много полезна хуминова киселина.

Ефекти от торфена вода

\ t

Ефектите на естествените лечебни вещества се разделят на термофизични и биохимични.

Термофизични свойства

Един от основните ефекти на торфа етермичната инертност , няколко пъти по-голяма от тази на водата. Това свойство се използва при обработката на суха топлина.

Биохимични свойства

Торфената вода е обогатена с продуктите от процесана хумификация , което влияе положително на организма. Това са по-специално хуминови киселини, липиди, венци,естествени минерали. Те се абсорбират 16 пъти по-ефективно от синтетичните вещества, имат по-силен ефект върху цялото тяло. Тези естествени органични компоненти имат силен антиоксидант , намаляват ефектите на вредните свободни радикали, ускоряват регенерацията на клетките, възстановяват метаболизма на кожата и като цяло хармонизират биохимията на цялото тяло.

Какво третира торфът?

Топлинният ефект на торфа ефективно облекчава болката и проблемите, свързани с артрит, ревматични заболявания, други заболявания на гърба, костите, поддържа мускулите, ставите. Благоприятен ефект върху нервните заболявания, урологичните и гинекологичните заболявания.

Лечебната субстанцияподобрява активността на храносмилателния тракт . Поради наличието на танини, восъци, ензими спомагат за лечение на кожни заболявания, включително акне, псориазис, екзема. Като цяло, използването му има положителен ефект върху имунната система.

Торф

Торфените обвивки са форма на местно лечение, като се използва естествен лечебен агент. Предимството на процедурата е по-бавно и следователнопостепенно отделяне на топлината . Следователно, тя може да се приложи (след преглед и цялостна оценка на здравето) на пациенти с компенсирана болест на кръвообращението. Непосредственият ефект на торфената обвивка е облекчаването на болката, подобрената подвижност. Температурата на веществото е 40-48 ° С, продължителността е30 минути .

Местноефекти:

 • Хиперемия (повишен приток на кръв).
 • Антиспазматичен ефект (релаксация на повишено мускулно напрежение).
 • Облекчаване на болката.
 • Омекотява сухожилията, сухожилията.
 • Имунобиологичен ефект (стимулиране на имунни отговори).
 • Бактериостатичен ефект.

Препоръки за локална употреба:

 1. Възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, дегенеративен и пост-травматичен произход.
 2. Неврологични заболявания.
 3. Респираторни заболявания.
 4. Заболявания на храносмилателния тракт.
 5. Метаболитни нарушения.
 6. Урологични заболявания.
 7. Гинекологични заболявания.

Подмладяващ ефект на торфена вода

В допълнение към лечебния ефект торфената вода имаотлични козметични свойства . Той има регенериращо, овлажняващо действие върху кожата, подпомага регенерацията, общото подмладяване. Това значително забавя стареенето на кожата, намалява риска от бръчки.

Торфената вода се използва в медицината като лека клизма за възпаление на червата, за укрепване на имунната система. Много хора го прилагат самостоятелно няколко пъти в годината.

Можете също да пиете вода от торф. Той детоксифицира организма, допълва основните минерали и поддържа цялостното здраве. Поради липсата на странични ефекти, подходящи за деца, възрастните хора.

Противопоказания

Поради способността да се ускори притока на кръв, използването на торфени обвивки, вани, пиене на полезни течности не епрепоръчва се за хора, които са претърпели инсулт, страдащи от рак или сърдечно-съдови заболявания, бременни жени.

Да се ​​откаже от използването на торфена вода и балнеологични процедури с използването му е необходимо в някои случаи:

 • Трескави, инфекциозни болести.
 • Тежки нарушения на сърцето и кръвообращението.
 • Хипертония.
 • Възпалителни процеси в организма.
 • Наранявания и други остри кожни заболявания.

Приложение

На засегнатия участък се нанася торфена обвивка (обвивка), покрита с нагрята възглавница (, нагряваща подложка ), оставена на около 60 ° C в продължение на 30 минути. Къпането е фокусирано върху цялото тяло, подходящо като козметична процедура. Състои се в разтваряне на торф в топла вода. Продължителността на банята е15-20 минути . След вана се препоръчва почивка 30 минути под одеяло. По това време в организма се осъществяват важни метаболитни процеси.

Консултирайте се с лекаря за дозата пиене на торфена вода!

Заключение

Поради органоминерални вещества торфът действа върху цялото тяло. Добре се абсорбира в кожата, подхранва, подновява, почиства кръвта. Има антибактериални, детоксикиращи свойства. Торфът се обработва чрез фино смилане, последващото смилане осигурява оптимално фино вещество. Това лечение ви позволява да го използвате дори и у дома, без никакви проблеми с изтичането. Постоянните следи след банята по стените не саостават.