Ами вода: ползите и вредата

В частна къща често водата не се захранва от централно водоснабдяване, а от кладенец или кладенец. Не се подлага на химическа обработка, съставът му силно зависи от местоположението на кладенеца, неговата дълбочина, дълбочината на подземните води и редица географски и инфраструктурни обекти. Качеството на водата може да бъде различно: от най-чистите, подходящи за пиене без никакво лечение, до открито опасни за здравето.

Добри води: Състав и свойства

Обикновено кладенецът се пробива в по-голяма дълбочина от изкопаните кладенци. Поради това водата от кладенеца е по-защитена от бактериологично и химическо замърсяване от близко разположени канализационни води, течности, които насищат земята от повърхността. Недостатъкът е, че течността тече в близост до минерални отлагания и може да бъде пренаситена с метали. Водната сонда, преминала в повърхностните слоеве , е наситена с кислород , следователно се счита за по-полезна.

Такава напитка е наситена със соли и минерали и ви позволява да консумирате дневната норма на макро и микроелементи, без да ги купувате в аптеката. Точният състав на водата обаче може да бъде определен само в лабораторни условия. Дори ако източниците са разположени близо един до друг, те могат да засегнат различни слоеве на почвата,лежат в слоеве с отлична плътност, така че съставът на водата в тях може да варира значително. Според резултатите от лабораторните изследвания, можете да решите каква е необходимостта от допълнително филтриране.

Ползи от водата

Като имат възможност да използват централизирано водоснабдяване или да купуват бутилирана вода, мнозина предпочитат да я събират от извори и кладенци. Вкусът на пречистена вода върху водния канал се смесва с вкуса на хлора и други дезинфекциращи добавки. Чистата, естествена вода има приятен освежаващ вкус.

  • Изворната водане е подложена на химическа обработка . Той има чист естествен състав, без изкуствено създадени съединения. Ето защо ефектът върху тялото е мек, разбираем за тялото. Ако водата отговаря на стандартите за безопасност, тя няма да причини никакви негативни реакции. Докато се лекува с химикали, разяжда, дразни и изсушава дори кожата, какво да кажем за деликатните вътрешни лигавици.
  • Водата с кладенцие богата на минерали и соли . Повечето от тях са част от съединения, които се абсорбират добре от организма. Например, желязото от изворната вода има форма, подходяща за тялото в чиста форма.
  • Вкусът на пролетна напиткае освежаващ, лек и много приятен . Той бързо подхранва, утолява жаждата. В водопровода има примеси, които развалят вкуса, дори имат неприятна миризма. Освен това самите тръби са подложени на корозия, а ръждата попада във водата.

вредавода от кладенци

Кладенците обикновено изкопават до нивото на горната подземна вода, така че това, което се случва на повърхността в близост до кладенеца, оказва значително въздействие върху състава и качеството на водата.

  • Водната сонда може да бъдезаразена с вредни микроорганизми , най-често еE. coli . Пиенето му в сурово състояние е опасно за здравето. Това се случва, ако източникът е разположен в близост до канализация, септични ями без достатъчна степен на защита и почистване. В този случай водата може просто да заври. В процеса ще се открояват и уреждат, и всички механични примеси.
  • Количеството минерали, неорганични соли може да бъде в излишък. Някои вещества в големи количества влияят неблагоприятно върху здравето. Например, желязото със знака „твърде” вече не запълва кръвта с хемоглобин, а следователно и с кислород, но запушва кръвоносните съдове, което ги прави крехки, склонни към тромбоза. Излишният флуорид може да повлияе неблагоприятно върху здравето на зъбите. Намаляването на естествения калий, калций и натрий влияе върху състоянието на отделителната система, по-специално на бъбреците.
  • Друг съществен недостатък на водата в сондажа есъстав , наличието на примеси може да варира с времето. Лабораторните тестове за качество трябва да се провеждат редовно. Питейната, здравословна вода може да промени състава в зависимост от условията на околната среда, причинените от човека обстоятелства и да стане с недостатъчно качество.
  • Ако технологиите за строителство на сондажи не се спазват илиизносването може да бъденедостатъчно почистено от груби механични примеси , например, ако дънният филтърен слой е размазан или се появят пукнатини по стените, течащи с неочистен, замърсен с проста почва почва. Ако източникът не се поддържа добре, той не се почиства редовно, „цъфти“. По стените растат мъхове, които могат да заразят водата с вредни микроорганизми.

Третирайте добре водата за безопасна консумация

. Вкъщи водата от кладенеца може да бъде проверена само на най-примитивното ниво. Изливането на течността в чисто прозрачно стъкло без ръбове може да се оцени визуално. Водата трябва да е бистра, безцветна. Червената течност, например, говори за пренасищане с желязо, което незабавно окислява във въздуха.

Ще бъдат добре видими механични примеси, пясък и мръсотия. Без допълнителни инструменти можете да оцените миризмата. От добрата си вода не трябва да бъде.

След кипене на вода от кладенеца, оставете да престои известно време. Част от разтвореното вещество ще се утаи.

Изобилна утайка показвапренасищане с минерални соли . Желателно е тази вода да се филтрира преди употреба. Ако една проба не издържи дори на такава проста проверка, тогава е по-добре да копаят кладенец на друго място, тъй като резултатите от лабораторните тестове е малко вероятно да бъдат добри. Физическото и химическото почистване може да спаси ситуацията, но в дългосрочен план това не е икономически обосновано.

Вода товаспоред резултатите от лабораторни изследвания, признати за подходящи за пиене, по-добре е да ври. Бактериалната инфекция може да се появи внезапно, явно не може да бъде открита изобщо, следователно опасността от инфекция може да остане незабелязана. Бързото кипене няма да повлияе на вкуса и няма да окаже сериозно въздействие върху химичния състав на течността, но ще го направи абсолютно безопасен.