Китайски круши: полезни свойства и възможна вреда

Неотдавна в прозорците се продаваха различни екзотични плодове. Един от новите може да се нарече китайска круша. Тя се продава наскоро, но вече се е влюбила в много и е много популярна сред диетолозите и алтернативната медицина. В нашата страна тя расте в южните райони. Сортът е доста придирчив и следователноскъп . Но не всеки знае за неговите полезни и вредни свойства.

Какво е това

Този плод има няколко имена - нови, тайвански, пясъчни, японски. Това се дължи на факта, че тя има няколко различни разновидности. Разнообразиетона Яманашибеше предшественик на тази круша. Нейната прародителка беше трудна и твърда. Селекционери са постигнали, че новият сорт е станал противоположният на вкуса на Яманаши. Оказа се, че е сочно, сладко, с деликатна и ароматна плът. Плодовете му са кръгли, покрити с кафяви петна, светложълти. Средното теглое около 200 грама .

Ползите от китайската круша

Този плод е много полезен. Има много микроелементи и витамин, като: фосфор, фолиева киселина, калций, селен, цинк, мед, кобалт, калий, магнезий, витамини К, С, Б, Д. Е.

Благодарение на микроелементите, които съдържат, пясъчната круша допринася за:

 • Правилното функциониране на сърцето и мускулно-скелетната система.
 • Регулиране на кръвния състав, подобряване на мозъчната функция.
 • Подобряване на състоянието на зъбите, косата, ноктите, кръвоносните съдове.
 • Подобряване на работата на процесите на храносмилането и метаболизма.
 • Намаляване на калция в кръвта, като по този начин се намалява рискът от атеросклероза.
 • Възстановяване на клетки.
 • Подобряване на еластичността на кръвоносните съдове.
 • Засилване на имунитета.
 • Нормализиране на артериалното и кръвното налягане.

Някои експерти смятат, че когато се използват китайски семена от круши, е възможно да се освободи човешкото тяло от паразити.

Ползи от новото по време на бременност

По време на бременността жените са не само позволени, но и желателно да приемат нова. Плодът помага за попълване на липсващите витамини и микроелементи в организма, подобрява работата на бъбреците, спомага за избягване на анемия, укрепва имунната система. Той също има положителен ефект върху образуването и развитието на плода. За бременните жени е препоръчително да се хранятдо 500 грамаот този естествен витамин, с изключение на нощните хранения. Кърмещите жени също могат да го приемат, но е необходимо да се следи реакцията на детето, така че той да не показва алергия.

Ползите от китайската круша за деца, възрастни хора и мъже

Ако човек яде нов, то не само можеда укрепи имунитета си , но и да предотврати проблеми с ерекцията и заболяванията на репродуктивната система.

Също така е полезно за децата да приемат този естествен източник на витамини. Присъства в състава на плодовите минералипомогнете на малкото тяло да расте и да се развива правилно. А витамините могат да подобрят имунитета, да предпазят от настинки и вируси, както и да развият умствена дейност. Важно е плодовете да са напълно узрели, тъй като незрелите са опасни за детето.

Един възрастен човек, с редовна употреба на китайски плодове, ще може да издържа на проблеми с кръвоносни съдове, сърдечни заболявания и нарушения на опорно-двигателния апарат.

Щети от китайска круша

Нови хора не се препоръчват за хора синдивидуална непоносимост , както и тези, предразположени къмалергични реакции .

Но въпреки почти пълната липса на противопоказания, тя може да бъде вредна за организма, ако не се спазват следните правила:

 • Не яжте незрял плод, той може да доведе до лошо храносмилане.
 • Не се препоръчва комбинирането на плодове с млечни и месни продукти.
 • Ако са налице алергии, то не трябва да се приема за храна.
 • Не се препоръчва да се ядат плодове през нощта, тъй като те имат диуретичен ефект.
 • Препоръчително е да не се яде плод на празен стомах, той може да предизвика газове, киселини.
 • Не е препоръчително да се ядат непочистени плодове, тъй като кората може да съдържа химикали.
 • Противопоказано е да се вземат сурови в присъствието на язви в стомашно-чревния тракт.

За разлика от други плодове, товаможе да се използва с ферментирали млечни продукти . Необходимо е да се спазват основните правила за използване на nehi,за да не повредите здравето си.

Китайска круша от наднормено тегло

Китайски круша -нискокалоричен продукт , така че тези, които искат да отслабнат, трябва да обърнат внимание на това. Той е в състояние да утоли жаждата и да замени сладкиши. Благодарение на съдържанието на фибри, той перфектно почиства червата. Тези плодове ще помогнат за сключване на излишната течност от тялото, отстраняване на оток. Благодарение на хранителните влакна в състава, плодът може да нормализира работата на стомашно-чревния тракт, да нормализира нивата на холестерола и налягането.

Етеричните масла, съдържащи се в състава на естествения витамин, имат диуретичен ефект, следователно имат положителен ефект върху черния дроб и бъбреците.

За загуба на тегло е достатъчно да се вземат два плода на ден, които не превишават теглото500 грама .

Как да изберем правилния плод

При избора на плодове трябва да се обърне внимание на тяхната плътност, кожа и вкус. Не се препоръчва да ги използвате незрели.

Следните насоки ще ви помогнат да изберете зрелите и най-здравите плодове:

 1. Препоръчително е да ги придобиете на пазарите, тъй като там можете да ги опитате.
 2. В пулпа не трябва да има бучки.
 3. Когато натискате плода с пръстите си, не трябва да има никакви вдлъбнатини върху него.
 4. Не взимайте плодове с мухъл и тъмни петна.
 5. Кожата на китайска круша е външно гладка и има петна от кафяв цвят.

По този начин тези естествени витамини могат да бъдат много полезни за здравето на жените, мъжете и децата,ако следвате препоръките за тяхното използване. Този плод може да се използва не само за промоция на здравето, за отслабване, но и за готвене, в козметологията. Плодовете се използват както пресни, така и сушени.

Този естествен витамин бързо набира популярност. За тези, които искат да подобрят здравето си или просто да ядат - това е отличен избор.