Лимец и макаронени изделия от него - ползите и вредите за човешкото тяло

Както знаете, новото е добре забравено старо, именно тази фраза може да бъде използвана, за да обозначи нарастващата тенденция в съвременните реалности да се яде здравословна храна, или, както се нарича, екопастис.

Продуктите, които са възможно най-органични, сега са на върха на своята популярност. Повечето хора в нашето време най-накрая са разбрали, че съществува връзка между здравето и консумираната храна.

Veggiery, сурови храни, безглутенова диета, изключване на млечни продукти - всичко това става обичаен начин на живот за нарастващата аудитория.

Ако разгледате по-отблизо различните видове здравословна храна, става ясно, че така са яли нашите предци.

Едно от зърнените култури, почти незаслужено незабравено в наше време, но се радваше на голяма популярност в миналото, е написано. Културата има много различни имена: литература, emmer, kamut, dvozernyanka.

Какво е написано

Лимецът е дивпредшественик на всички познати пшеници . За разлика от култивирания си брат, той е напълно неспособен да расте на почви, където има пестициди и торове, само чистотата и правилната екология могат да допринесат за нейния растеж.

Зърната на растението притежават толкова многоздрава защитна обвивка, която не може да бъде повредена от вредители.

Въпреки безспорните предимства под формата на имунитет към патогенна фауна и нитрати, лимецът е изключително трудно да се върши, за разлика от пшеницата.

Външният вид на джуджето е забележимо различен от другите зърнени култури, освен това ушите му имат специфичен червеникав оттенък.

Притежавайки колосално разпространение в древността, то е открито на териториите на съвременна Европа, Азия, Кавказ, но в преобладаващото мнозинство в Русия.

Трудно е да се намери по-традиционна руска овесена каша, поради което житото от две момичета е отразено в руския фолклор и приказки.

В момента всичко се е променило, в обичайната диета може да се намери в Кавказ, там се приготвя каша с различни добавки, пилаф, супи.

В Европа и Америка насажденията на културата са доста малки, но те са високо ценени там, подчертано на диетичната маса.

Възползвайте се от консумацията на тестени изделия под формата на зърнени култури

\ t

Овесената каша е най-лесният начин да се яде лимец.

Има и друга, не по-малко полезна форма на готвене, която е паста, която се получава от смляно зърно.

Човек, който е свикнал да яде пшеница тестени изделия, вкусът на подобен продукт от Kamut ще изглежда груб и труден, без обичайната лекота, но си струва малко да се модернизира това ястие, добавяне на зехтин, подправки, и продуктът бързо ще стане любима.

В сравнение с други тези макаронени изделия ще имат сигурност.предимства под формата на ниски нива на глутен и способност за значително подпомагане на теглото при редовна употреба.

Целият комплекс от полезни вещества на Камут, който е достатъчно впечатляващ, ще бъде прехвърлен на макароните.

Съществуват определени категории хора, на които използването на emmer ще бъде не само полезно, но дори задължително за решаването на техните проблеми.

Това са лица със следните заболявания:

 • Диабет тип II . Тъй като зърнените култури съдържат много сложни въглехидрати, които ще дадат продължително насищане, няма да има рязък скок на глюкозата в кръвта, което е толкова нежелателно при това заболяване. В допълнение, стабилизирането на кръвната захар ще даде сравнително нисък гликологичен индекс, който е равен на 4, 5 единици в лимец.
 • Повишен холестерол и нарушен метаболизъм на липидите . Етеричните аминокиселини в комбинация с растителни протеини и груби фибри ще дадат ефектите на едновременна наситеност, леко почистване на кръвоносните съдове, артерии, резорбция на холестеролни плаки, в допълнение, фибрите ще помогнат на системните движения на червата, като по този начин интелигентно контролират метаболизма.
 • Неврологични заболявания . Поради високото съдържание на витамини от група В и магнезий, употребата на камут има благоприятен ефект върху състоянието на нервната система.
 • Склонност към остеопороза . Значително количество фосфор и калций ще бъде отлична превантивна мярка срещу чупливостта.кости, особено в постменопаузалния период, когато калций от жената от костите буквално се „измива”, след което те стават много крехки.
 • Нисък имунитет . Подобряването на състоянието на червата, като се има предвид почистващия ефект на фибри, ще има пребиотичен ефект, който значително ще увеличи растежа на полезните бактерии. Един добър бактериален компонент на червата в комбинация с ниско ниво на глутен ще повлияе положително на адаптогенността на организма, устойчивостта към вируси и нивото на имунитет.
 • Влошаване на косата и ноктите . Косата и ноктите, които са смъртоносно кератинизирани и модифицирани в процеса на еволюция чрез процеси на нервни клетки, са много чувствителни към състоянието на тялото и качеството на храненето. Редовното използване на тестени изделия от лимец може значително да подобри външния вид и дори да спре съществуващата загуба, ако е причинена от повишената активност на тестостероновите производни, които ще бъдат стабилизирани от ниския гликемичен индекс.
 • Високото съдържание на витамин B и протеини прави продуктите на Kamut незаменими за външния вид.
 • Генетична чувствителност към онкологията . Тъй като спелта расте само в екологично чисти условия и не натрупва канцерогени, които са един от рисковите фактори, храненето със зърнени храни е добра подкрепяща превантивна мярка.
 • Разбивка след вирусни заболявания . Както знаете, след тежко заболяване с температура, кояточовек не се възстановява веднага, за известно време все още се чувства слаб, понякога доста силен. Въпреки естественото желание да се попълни силата на висококалорична храна, тежка и мазнина, само изостря ситуацията. Spelt съчетава необходимите качества за тези случаи: лекота за храносмилане, ниско калорични, но невероятна хранителна стойност.

Щети от културата

Както при всички, дори най-здравословните продукти, макарони от лимец, противопоказания и ограничения в употреба.

Полибу е необходимо да се изключи от диетата при следните заболявания или състояния:

 • Обща непоносимост към глутен . Има много малко глутен в манипулатора в сравнение с други зърна, но дори и минимумът може да предизвика негативна реакция на тялото.
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт в острия стадий . Голямо количество фибри може да повиши перисталтиката и да повлияе неблагоприятно на хода на заболяването.
 • Анемия, недостиг на желязо в организма . Въпреки рекордно високото си съдържание на растителни протеини, Kamut не може напълно да замени продуктите, съдържащи животински протеин, поради уникалните аминокиселини, открити в месото. При тези условия, особено за един нарастващ организъм, пълен преход към лимец може да бъде вреден.
 • Индивидуална непоносимост . Той е изключително рядък, но все още има реакция на неприемане на зърнените култури, или по-скоро, на специалната му комбинация от протеини, витамини, глутен, мазнини.
 • Дефицит на мед . При силен дефицит на мед в тялото,което може да бъде причинено от приемането на някои лекарства, emmer може да го укрепи, защото крупата съдържа много цинк, който потиска абсорбцията на минерала. Намаляването на медта ще доведе до намаляване на абсорбцията на желязо, което може да доведе до анемия.

Как да готвя паста от emmer

Макароните от dwutter се отличават благоприятно от пшеничните продукти главно поради по-ниската й калоричност и по-голяма хранителна стойност.

Съществуват някои особености при съхранението и използването:

 1. Техният срок на годност е по-малък.
 2. По-добре е веднага да се яде приготвеното ястие , тъй като продуктите стават доста твърди във въздуха и ако останат в хладилника, ще бъде доста трудно да ги изядете след загряване. Други продукти от спелта, като хляб, също имат характеристиката на много бързо застояло и изсъхване.
 3. Макароните се приготвят точно като техните екземпляри от твърда пшеница. За да готвите, трябва да ги спуснете в кипяща подсолена вода за 7-10 минути. Най-доброто от всички вкусове се разкриват в леко слаби пасти, степента на "al dente", както казват италианците.

Заключение. Тази култура е храна на бъдещето

За Emmer има голямо бъдеще, защото съчетава три забележителни качества, които са необходими в нашето време: хранене, полезност и екологичност.

Екологията е особено уникална и почти напълно безвредна за повечето хора, тъй като проблемът със замърсяването на околната среда в момента е много остъри ще бъде не по-малко остра в бъдеще, ако човечеството не промени отношението си към природата.