Инфрачервена сауна: какво е полезно и какво е вредно

Напоследък в списъците на услугите на спа центровете и спортните центрове се появи инфрачервена сауна. Мнозина са уплашени и отблъснати от такова странно име на сауната и самата инфрачервена радиация, но напразно. Какви ползи и вреда носи сауната върху тялото и препоръките за посещение могат да бъдат по-нататъшни.

Инфрачервена сауна

Инфрачервената сауна е малка кабина с инфрачервени излъчватели и места вътре. 1-3 души могат да бъдат в стаята по едно и също време.

Излъчвателите на инфрачервени лъчи излъчват инфрачервени вълни, поради което има загряване на обекти в кабината, тоест в този случай - човешкото тяло. Вълните са способни да проникнат в тялото до дълбочина от 4-5 сми да загреят не само кожата, но и ставите, вътрешните органи, мускулите. По-дълбокото проникване на топлинни лъчи провокира увеличено изпотяване, така че човек губи много повече токсини и токсини, отколкото при други видове бани (в обикновена руска баня топлината прониква в кожата на дълбочина не повече от 5 мм).

Има три вида вълни:

 1. Дълъг- 50-200 µm.
 2. Средно- 2.5-50 микрона.
 3. Къса- до 2,5 микрона.
Човешкото тяло излъчва също инфрачервени вълни с дължина около 70–200 µm, така че най-безопасната радиация би била най-дългото излъчване, тъй като е възможно най-близо до това, което тялото излъчва.

Ползи

Инфрачервената сауна има лечебни, профилактични и козметични ефекти:

 • Кръвоносните съдове се подсилват , подобрява се кръвообращението, нормализира се налягането. Ежеседмично посещение в инфрачервената сауна предотвратява появата на инфаркт, кръвни съсиреци, инсулт и други сърдечно-съдови патологии.
 • Безсъние , безпокойство и нервно напрежение се елиминират. Меката топлина спомага за успокояване на човека, облекчава психическото и физическото напрежение.
 • Организмът започвада се противопоставя на бактерии и вируси , като предизвиква различни остри респираторни вирусни инфекции и остри респираторни инфекции.
 • Организмътсе възстановява след тежко физическо натоварване и обучение . След активни спортове мускулите натрупват млечна киселина, която причинява болка. IR вълните допринасят за отстраняването на киселина от организма и подобряват кръвообращението, което помага за по-бързо отпускане и ободряване след тренировка.
 • Налице е загуба на тегло и целулитът изчезва . Инфрачервеното излъчване ускорява метаболизма, като по този начин влияе върху изгарянето на мазнините и намаляването на обема на тялото. А повишеното кръвообращение спомага за изглаждане и тонизиране на кожата, което води до елиминиране на целулита по задните части и бедрата. В продължение на 30 минути в инфрачервената камера тялото изразходва същото количество енергия (и, съответно, калории), както по време на 10-минутен бунт.
 • Кожата е изчистена от язви, пъпки и акне, дерматит . При повишени температури, разширяване на порите и интензивноизпотяване, и излизат всички замърсявания, шлаки, токсини, мастни пробки, които причиняват възпаление и развалят външния вид. В допълнение, различни кожни лезии се лекуват по-бързо.

Вреди

Да се ​​каже, че инфрачервената сауна е вредна, ще бъде погрешно. Тя неблагоприятно засяга организма, ако не следвате препоръките за неговото посещение. С много силна жега ИЧ вълните могат да изсушават лигавицата на очите, което ще доведе до необратими проблеми със зрението. В допълнение, твърде честите посещения в сауната предизвикват активни процеси в организма, които могат да бъдат не само полезни, но и вредни. Те включват развитието на ракови тумори и др.

Някои хора нямат право да посещават инфрачервената кабина. Струва си да откажем да го използваме за тези, които имат следните указания:

 • Грип, настинки, остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни инфекции и други заболявания, придружени от висока температура и слабост.
 • Гнойни лезии.
 • Кожни заболявания в острата фаза.
 • Тумори и онкологични заболявания.
 • Всяко кървене (включително менструация при жени).
 • Гинекологични патологии и мастопатия.
 • Бъбречно заболяване.
 • Възпалителни и инфекциозни лезии на органи, мускули, кожа, стави, кости и др.
 • Нарушения на сърдечно-съдовата система (сърдечна недостатъчност, нестабилно налягане или пулс, анемия).

Инфрачервеното излъчване може да изостри проблемите. Дори ако пациентът няма горепосочените противопоказания, но страдавсяко хронично заболяване, той се съветва да се консултира с лекар, преди да отиде в сауната.

Препоръки за посещения

За да избегнете здравословни проблеми и да извлечете максимума от престоя си в инфрачервена сауна, трябва да знаете правилата за посещение:

 1. Преди процедурата трябва да се вземе душ и да се измие цялата козметика от лицето. Не използвайте кремове, лосиони, ексфолианти и др. - те не позволяват на кожата да диша и може да предизвика алергии и дори изгаряния.
 2. 1 час преди посещението на сауната не се препоръчва да се яде тежка храна, храната трябва да бъде лесно смилаема.
 3. Правилно се изчислява мощността и дължината на излъчваните вълни, за да се избегнат изгаряния. При първото посещение трябва да зададете минималните стойности и с всяка следваща процедура да ги увеличите.
 4. Спазвайте времето . Максималната продължителност на престоя в инфрачервената кабина за възрастен е30 минути , за дете -15 минути . Препоръчва се главите да носят специални шапки.
 5. При наличие на дискомфорт, изгаряне на носоглътката, сълзене, замаяност, трябва незабавно да напуснете кабината.
 6. По време на процедурата избършете потта от тялото с чиста, суха кърпа. Ако това не стане, влагата върху кожата ще блокира проникването на топлина в тялото.

След процедурата се препоръчва да се изпие чаша вода и да се вземе душ, за да се измие потта от тялото.

Бременните жени могат да посетят инфрачервената сауна, но преди товае необходимо да се консултирате със специалист .Ако наскоро жената е родила, процедурата може да се извърши не по-рано от 8 седмици след раждането (независимо дали е естествено или цезарово сечение), за да се избегне кървене и други здравословни проблеми. След посещение на инфрачервената кабина, кърмещите жени се съветват да декантират млякото и да не я дават на бебето, тъй като температурата на тялото се повишава по време на сесията и млякото може да се „влоши”.

Инфрачервената сауна е полезна и висококачествена процедура, която помага на организма да се възстанови и възстанови. Но преди да го използвате, е важно да се консултирате с лекар и да се запознаете с противопоказанията, в противен случай може да увредите здравето си.