Козе сирене - ползите и вредите

Козето сирене се отнася до различни ферментирали млечни продукти, произведени по традиционни рецепти. Той има необичаен вкус, приятен аромат и фина консистенция, а когато се използва, буквално се "разтапя" в устата. Друга отличителна черта на този продукт е неговият съвършено бял цвят, който го отличава сред твърдите сирена с жълтеникав оттенък.

Сред любителите на млечните продукти обикновено козето сирене се класифицира като деликатес. Отделните му разновидности имат статут наAOC , което показва степента на защита от копиране и фалшификации. По ранг това е еквивалентно на знак за качество, приписан само на изключителни хранителни продукти.

Какво е козе сирене?

Сирените от този клас се произвеждат от прясно козе мляко съгласно традиционната рецепта, която включва добавянето на подправки. След накисване на млечната смес и нейното сгъване, суроватката се източва и получената извара се пресова добре и се пресова. След това пресованата маса се охлажда и, ако е необходимо, се формова.

Забележка: за разлика от кравето мляко, цветът на козето продукт ечист бял .

Тъй като този сорт не причинява алергични реакции, им се разрешава да хранят дори бебета на възраст до осем месеца.

За продукти от този видсъдържанието на калории не е твърде високо; средно е290 Kcalна единица тегло (100 грама). Поради това те често се използват като лека храна по време на изтощаващи диети.

Този деликатес се отличава и с нисък процент на мазнини и може да бъде направен в твърда, мека или изварена форма.

Полезни свойства

Полезността на козето сирене се проявява в следните лечебни свойства:

 • Съдържа значително количество млечнокисели микроорганизми, които превръщат този продукт вприлика на живо кисело мляко . Доказано е, че в състава му има около сто вида полезни бактерии, които значително подобряват човешкия имунитет.
 • В хранителните си свойства той превъзхожда много сортове нискомаслени сирена и се абсорбира добре от организма.
 • Наличието на калций ви позволява да го въведете в диетата на пациенти с лезии на костна тъкан и стави.
 • Селенът, съдържащ се в козе мляко , ускорява окислителните реакциии предотвратява появата на опасни тумори при хората.
 • Този сорт е полезен и за зараждащия се организъм на по-младото поколение.
 • Козето сиренее напълно асимилирано , тъй като неговите мастни клетки са сходни по структура със сходни човешки структури (и не претоварват храносмилателните органи изобщо).

Измерваното му използване е полезно в следните случаи:

 • За предотвратяване на атеросклероза, което се обяснява с пълната липса наима холестерол.
 • Като средство за предотвратяване на женски заболявания (възпаление на уретрата и менструални нарушения).
 • В състояние на бременност, тъй като нейните микроелементи допринасят за пълното развитие на носимия плод.
 • С цел подобряване на храненето при мъжете, тъй като фосфорът и протеините, които се съдържат в него, стимулират укрепването на мускулната тъкан.
 • За предотвратяване на нарушения на урината при мъжете.
 • Да се ​​очистят кръвоносните съдове и да се понижи кръвното налягане (поради наличието на полезни киселини в продукта).

Здравните свойства на козето сирене се проявяват и в способността му да поддържа човешката кожа в перфектно състояние ( витамин D ), както и да укрепва косата, венците и ноктите. Неговото постоянно използване ще помогне да се противопоставят на най-честите кожни заболявания (псориазис и екзема, по-специално).

Като козметика сиренето се използва като основа за маски, нанасяни върху лицето (при условие че към него се добавят други полезни съставки: жълтък, мед и пресен лимонов сок).

Противопоказания и ограничения

Подобно на други млечни продукти, този вид сирене също има противопоказания. Тези ограничения са свързани с висока киселинност, която не позволява използването й в следните ситуации:

 • При гастрит.
 • В случай на обостряне на подагра.
 • С пептична язва.

Ако има алергични реакции, потребителят трябвада се консултирапри лекаряпо въпроса за безопасността на постоянното му потребление.

Но най-голямата вреда е възможна от неправилно приготвен сирене, което често води до сериозно хранително отравяне.

Ако сиренето се закупи в търговската мрежа, трябва незабавно да запишете датата, на която е била произведена.

За да се елиминира възможността за отравяне, следва да се следват следните препоръки:

 1. След закупуването на големи порции сирене, най-добре е да ги държите във фризера.
 2. Когато се прави самостоятелно, трябва да се помни, че суровият продукт с ниско качество може да пренася патогенни бактерии в човешкото тяло.
 3. Сиренето трябва да се прави само от прясно мляко, получено от добре поддържани и здрави кози.

Когато се използват сурови, а не пастьоризирани продукти, е възможна инфекция със салмонела или туберкулоза.

Съвети за приложение и съхранение

В кулинарния бизнес този продукт се добавя към почти всяко ястие. Неговите твърди сортове се използват в комбинация с сладко от смокини и се сервират с кафе, чай или бяло вино.

Особено харесваха жителите на козето сирене на френската Прованс, където всяка домакиня има изкуството да приготвя ястия на базата на нея.

Най-често се сервира на масата под формата на маринована туршия , поръсена с настъргания чесън или ментовите билки. Сиренето се използва и за приготвяне на сандвичи. За да направите това, разпространете френски хляб или горчица на хляб, ипоставете кръг от шунка. След това върху него се поставя не много дебел резен козе сирене, след което бутерът се нагрява в електрическа пещ и се сервира заедно с чаша кафе.

Препоръчва се крайният продуктда се съхранява в хладилник в обща камера . За запазване на полезните свойства на малки порции сирене трябва да се съхранява в плътно затворен пластмасов контейнер.

За да се предпази от проникване на въздух, препоръчваме да се опаковат големи парчета сирене във восъчна хартия или в полиетиленови торби. Понякога, като сирене, те се поставят в контейнер, пълен със солена вода. Тази техника ви позволява да удвоите срока на годност на ценния продукт.

Заключения

Полезните качества на козето сирене се проявяват само ако са добре подготвени и добре организирани. Ако тези изисквания бъдат нарушени, то може да бъде не само негодно за човешка консумация, но и вредно за човешкото тяло.