Дървени гъби - ползите и вредите

Дървените гъби, или както се наричат ​​мюре, в Китай имат много полезни свойства, те се използват в рафинирани ястия и алтернативна медицина. В допълнение, момичетата, които са на диета и гледат калории, не трябва да се тревожат, само152 ккал се съдържа в 100 грама продукт .

Когато добавяте гъба към храната, тя придобива индивидуален уникален вкус. Но си струва да се има предвид, че при подготовката и прилагането трябва да се вземе предвид определен брой правила и за някои дървесни гъби може да донесе не само полза, но и вреда.

Обща информация

Забелязвали ли сте някога черни гъби на някои дървета? Те се наричат ​​дървесни гъби и могат да поникнат на пънове, дървесна кора или земя. Има няколко вида такива гъби. Например, най-известният в обикновените хора на Chaga, или бреза гъби. Най-често се използва в чайове и тинктури. Търсете го на широколистни или иглолистни дървета.

Обикновено тя не расте твърде високо, но понякога се намира почти на самите върхове. Тя може да се намери и на пънове на стари дъбове след дъждовете. Но трябва да помните, че не всички гъби са полезни за хората. Трябва да знаете и да ги различавате, за да избегнете отравяне. Това са “руски” дървесни гъби.

Китайските дървесни гъби приличат на малки кръгли уши на дървета. И са чернидълбоко оцветяване. Те са известни и в Тайланд, Япония и Корея.

Ползата от Muer

Гъбите имат много витамини, особеномного калций . Косачката се препоръчва да се използват хора с анемия, слабо сърце и кръвоносни съдове, тъй като има стягащ ефект.

Ползите от гъби Mooer са в разнообразието от витамини и химични елементи. Като правило се използват за лечение и укрепване на кръвоносните съдове и сърцето. Използват се и за профилактични цели.

Химичният състав на дървесните гъби включва:

 • Фосфор.
 • Желязо.
 • Пантотенова киселина.
 • Аскорбинова киселина.
 • Калций.
 • Растителни протеини.
 • Витамини, принадлежащи към групата. V.
 • Протеин.

Вегетарианците често се използват като храна в миналото поради последния компонент. В допълнение, мюре може действително да замени рибата с количеството на фосфора, а количеството калций е по-високо от това на някои меса. Например, целина има 20 пъти по-малко желязо от гъби, а шаранът е 7 пъти по-малко калций.

В Китай обикновените гъби са много популярни . В допълнение, не забравяйте за витамин С, който е известен с китайските гъби. Благодарение на него можете да очистите организма от вредни токсини и е полезен за укрепване на имунната система.

При постоянна или честа употреба на мюре в диетата можете да забележите такива промени в организма като:

 1. Намаляване на холестерола.
 2. Разреждане на кръв.
 3. Намаляване на риска от злокачествени тумори (например,ракови тумори).
 4. Намаляване на теглото.
 5. Намалена умора.
 6. Свеж дъх.
 7. Намаляване на вероятността от камъни в бъбреците или жлъчния мехур.
 8. Подобряване на процесите на оползотворяване.
 9. Елиминира диарията.
 10. Облекчава настинките и има отхрачващо действие.
 11. Премахване на подуването на краката.
 12. Намаляване на възпалителните и болковите синдроми.
 13. Понастоящем по-лесно се понасят страничните ефекти на хипертонията. При недостиг на йод състоянието на човека става по-добро.

В алтернативната медицина се използват като лосиони върху очите в случай на възпаление или умора. През шестнадесети век тя е била използвана за изплакване на гърлото срещу настинки.

Освен това, дървесната гъбарегулира киселата среда в стомаха . Ето защо, хората с висока или ниска киселинност (най-често се свързва с хроничен гастрит), те ще бъдат много полезни. Тинктурите от гъби се препоръчват за хора с коронарна болест на сърцето и тези, които са предразположени към инфаркт на миокарда. Препоръчва се за тези, които се занимават с работа като минното дело, в най-трудните условия за дихателната система. Хората с ентероколит също трябва да обръщат внимание на тази гъба.

Вредни свойства

Както всяка друга храна, дървесната гъба не само е полезна, но и вредна. Противопоказано е да се ядат гъби за тези, които имат чернодробни патологии, проблеми с щитовидната жлеза, обостряне на храносмилателния тракт или други свързани с него остри пътища.болести и накрая холестерол. Възможна е и индивидуална непоносимост ,алергия. Хората, които се препоръчват от лекарите да не ядат храни с груби фибри, също не трябва да ядат прекалено много от тези гъби.

Също така не се препоръчва:

 • Бременна.
 • За тези, които искат да заченат дете.
 • В големи количества.
 • Под формата на чипове, не е много полезно.
 • Хора, страдащи от кожни заболявания като дерматит или екзема.
 • Малки деца.

Някои полезни съвети

При готвенето те се използват в ястия като:

 1. Рибни ястия (сухи подправки).
 2. Месни ястия (особено с телешко, пилешко и свинско месо).
 3. Супи (варени).
 4. Странични съдове.

При съхраняване на гъби е необходимо да се помни, чев сух вид те се съхраняват дълго време , но ако са напоени само за няколко дни. За съхранение на сухи гъби се нуждаят от сухо и хладно място.

При избора на гъби трябва да се обърне внимание на петна. Например, ако има зеленикави или бели нюанси, това най-вероятно показва стари застояли гъби. Сушени гъби, първоначално малки, набъбват във вода и стават няколко пъти по-големи, отколкото са били.

Кутия със сушени гъби, закупени в склада, може да абсорбирадо пет литра вода . Някои експериментатори твърдят, че водата трябва периодично да се променя, заедно с температурата, варираща от ледена до вряща вода.

Подходящото заваряване на гъби се различава по това, че изисква достатъчномного време, тъй като се нуждае от добра топлинна обработка. Сварете такава гъба трябва поне два часа. Дори печенето се прави най-добре след дълъг процес. Това се дължи на факта, че самата гъбичка не е отровна, но нейната среда може да повлияе на нейното качество.

Краката на гъбите обикновено не се използват в чинията, но могат да се добавят към супата, фино нарязана за аромат. Вкусовите гъби са скучни, но ако се използват в ястия, то привлича вкусове и мирише на други ястия, превръщайки се в нещо индивидуално и уникално. Под формата на чипс, те имат горчиво-кисел вкус.