Ползите и вредите на кокосовото мляко за хората

Смята се, че една популярна екзотична напитка, която има различни имена в различните страни, е твърде екзотична за нас, жителите на индоевропейската част на земята. В това отношение има много митове и предразсъдъци относно кокосовото мляко и неговото въздействие върху нашите организми. Тази тема трябва да бъде по-добре разбрана, за да се разбере как са нещата.

Какво е кокосовото мляко?

Преди да се говори за ползите и вредите от напитката, заслужава да се отбележи, че млякото в кокосовите плодове не се появява само по себе си, за разлика от кокосовата вода. Продуктът се приготвячрез смесване на твърда пулпа или копра с гореща вода . Получената смес се филтрира с марля, превръщайки се в чиста, готова за пиене напитка.

Съдържа15–17% мазнини . Въпреки това, някои мастни киселини са признати за жизненоважни за хората. Той може да замени крема при ежедневна употреба, тъй като е по-малко калоричен продукт. Диетолозите съветват да се използва мляко по време на диета за детоксикация и гладно дни. По време на поста продуктът е по-подходящ от всякога, особено предвид неговата гъвкавост.

Ползи от кокосово мляко

Говорейки за ползите от тази натурална напитка, трябва да се разбере, че ако търсите готовия продукт, то, разбира се,минимално количество химически добавки и консерванти. Тяхното отсъствие ще запази полезни свойства, които ще бъдат разгледани по-долу.

 • Първо, напитката съдържавитамини А, В, С, Е . Те спомагат за борбата със сезонните депресии, загубата на сила и повишената умора. Например, спортистите използват продукта след дълга тренировка.
 • Не съдържа захар , съответно употребата на напитката не е противопоказана за диабетици.
 • В млякото имагруби влакна , които спомагат за ускоряване на обмяната на веществата и подобряване на обмяната на веществата като цяло.
 • Той имапревантивни ефекти на ракаипредотвратява кариеса . Вече развиваща се болест може да се лекува чрез изплакване, разбира се, ще бъде безполезна, но са проведени проучвания, които показват, че кокосовото масло съдържа елементи, които предотвратяват появата на това зъбно заболяване.
 • Помага при нестабилност при стрес. В допълнение, съдържащият се в продукта магнезий има благоприятен ефект върху нервната система и спомага за стабилизирането на нормалния сън.
 • Имаантисептични свойства : облекчава възпалението, почиства, подпомага заздравяването на увредената кожа.
 • Използва се за готвене : за приготвяне на супи (например известната супа от тай-ям, принадлежаща към тайландската кухня), десерти (кокосово-бадемови кифли или кокосов крем), сосове мляко), в зависимост от консистенцията.

Струва си да се каже товаЗа сладкарски изделия е популярен сухият вид мляко, което се получава чрез изпаряване и последващо смилане на прах.

 1. Млякото се използва дълго време в козметологията: маски за коса, които благодарение на протеина насърчават изправяне, овлажняване и допълнително подхранване. Маските за лице също овлажняват кожата, подхранват и укрепват. Слънцезащитните продукти са изработени от продукта. За производството на козметика също много често се използва мляко на прах.
 2. Поради липсата на холестерол, млякото остава напълно безвредно за пациенти със сърдечносъдови заболявания.

Увреждане на кокосовото мляко

Понастоящем няма научни доказателства за вредата от даден продукт, но има някои противопоказания. Напитката не се препоръчва за употреба с:

 • Индивидуална непоносимост към съдържащите се елементи . Например, фруктоза.
 • Алергии . Плодовете, въпреки популярността си в последно време, все още могат да бъдат доста необичайни за нас и затова е трудно да се предскаже как тялото ще го възприеме.
 • Трябва да се внимава хората схипертиреоидизъм .
 • По-добре е да не се използва за затлъстяване порадивисока хранителна стойност на продукта . В този случай напитката се разрежда с чиста вода.
 • Препоръчително е да се консумира внимателно, тъй като остарял продукт може да причини хранително отравяне.

Безопасност на употребатапродукт зависи от условията и продължителността на съхранение, така че не можем да се докосваме до този въпрос.

Съхранение на кокосово мляко

Прясното мляко се консумира най-добре веднага, обикновено не се препоръчва да се съхранява. И все пак, той запазва естествения си аромат и свежия вкус за по-дълго време. Кокосовите продукти се развалят също толкова бързо, колкото обикновеното краве мляко. Изходът щеше да бъде опаковане в ледени пакети и замразяване. Такава употреба е по-удобна и практична, въпреки че при ниски температури може да загуби някои полезни свойства. Преди употреба, просто трябва да получите и размразяване на правилното количество.

Важно е да се отбележи, че ако целулозата се съхранява в хладилника, тя е отделена от другите плодове, като банани и ябълки, тъй като те освобождават етилен, който се използва за ускоряване на узряването на други плодове. И най-добре е да се съхранява в стъкло.

Как се прави кокосово мляко

За да се избегнат нежелани вредни консерванти, най-добре е напитката да се приготви сами, особено след като това е доста лесно.

 1. Първо трябва да направите малка дупка в черупката на ядрото, през която искате да излеете течността.
 2. След това гайката трябва да бъде нарязана и пулпата да се отстрани напълно.
 3. След това месото се смила и се налива вряща вода, така че водата напълно да покрива продукта. Оставете го за около половин час.
 4. След това можете да започнете да натискате през марлята.

ОбобщаванеВсичко гореизложено, заслужава да се отбележи, че продуктът от кокосов орех е безвреден за хората, с изключение на хора с определени противопоказания, за които не се препоръчва за употреба или се препоръчва в ограничени количества. Полезните свойства значително доминират, затова си струва да опитате напитка поне веднъж.