Семена от пъпеши - полезни свойства и вреда

В края на август на пазара се появява такъв продукт от пъпеш като пъпеш, а много от нас, без да се замисляме, го разрязваме наполовина и изваждаме ядрото, съдържащо семената, като консумираме само ароматна маса.

Междувременно семената от пъпеши са не по-малко терапевтична стойност от неговата каша. Това се потвърждава не само от неотдавнашни проучвания, но е известно от дълго време. Този продукт вече е включен в медицинските трактати през Средновековието, неговите свойства са внимателно изучавани и прилагани на практика.

След това можете да разберете защо не трябва да се отървете от семена от пъпеши и какви ползи носят в себе си.

Как да изберем правилното

За да се ползват семената, е необходимо да се избере подходящото пъпеш при покупката. Плодовете трябва да бъдат напълно раздробени , кората да е леко еластична, когато се натисне, и да се получи тъп звук, когато се удари в дланта на ръката ви. Също така, повърхността трябва да бъде покрита с еднаква кафява решетка и да произвежда характерен аромат.

Ако откриете промяна в цвета или плътността на пъпеша в областта на опашката му, неравномерността в структурата на вътрешния пулп и пъпешът няма подходяща сладост, тогава най-вероятно имате продукт, съдържащ нитрати. Този факт означава, че в този случай е по-добре да се въздържат от консумация на семена.

Не се препоръчва да купувате семена по тегло, защото в този случай не можете да бъдете сигурни в качеството на стоките.

Полезни и лечебни свойства

 • Едно от основните положителни свойства на семена от пъпеши еспособността да се стабилизира работата на храносмилателния тракт , панкреаса и способността за почистване на червата.
 • Когато приемате лекарства, предназначени за лечение на черния дроб, семенатапомагат за засилване на тяхното действие , а в случай на проблеми с бъбреците, помага за отстраняване на камъни, пясък и пикочна киселина.
 • При възпаление на жлъчния мехур, голямото съдържание на специални веществадопринася за отварянето на каналите за отнемане на жлъчката .
 • Средствата, създадени на базата на семена от пъпеши , са отлични в борбата със симптомите на бронхити предотвратяват развитието на бронхиална астма.
 • Също така, тяхната употреба се препоръчва за диабетици, за да се облекчат свързаните с тях симптоми.
 • Хората, които имат проблеми с кръвоносната система, по-специално артериите, също трябва да потърсят помощ от този продукт, защото Помага за намаляване на образуването на мазнини в кръвта.
 • Експертите съветват да се включи този продукт в диетата на жени, които изпитват дискомфорт и силни болки по време на критични дни, както и жени, които носят дете (с изключение на периоди на токсемия).
 • Повишеното съдържание на цинк може да бъде помощник в борбата срещу нарушения на потентността при мъжете.
 • Цинкът също се използва широко за козметични цели . Във връзка сдруги известни средства използват семена от пъпеши в борбата срещу сухата кожа и чупливите нокти, както и проблема с състоянието на косата, акне и други дерматологични проблеми.
 • Съдържанието на водоразтворими витамини , като фолиева киселина, насърчава мозъчната функция, а именно подобряване на концентрацията и паметта. Той също така има положителен ефект върху безсънието и други проблеми със съня.
 • Подобно на повечето естествено отглеждани продукти, семената стимулират подобрената имунна система.

Противопоказания за употреба

 • Не се препоръчва използването на семена на празен стомах и в прекомерни количества, тъй като това може да има обратен ефект и да наруши нормалното функциониране на далака.
 • Хората, които приемат лекарствени продукти на основата на семена от пъпеши, в този момент не трябва да пият алкохол и млечни продукти, за да се избегнат проблеми с работата на стомашно-чревния тракт, а също и да не се премахне ефекта на лекарството.
 • Желаещите да загубят тези излишни килограми трябва да имат предвид, че този продукт има високо съдържание на калории (100 грама съдържаоколо 500 kcal ).
 • Да не се ядат слънчогледови семена от неузрели плодове на пъпеши.
 • При наличие на алергични реакции или индивидуална непоносимост към вещества, съдържащи се в семена от пъпеши, употребата на този продукт е абсолютно противопоказана.

Методи за прилагане

За да се получи максимално необходимотоползите от този продукт, както и да могат да насочват терапевтични действия, трябва да знаете методите и правилата на приложение.

В процеса на приготвяне на различни инфузии и отвари семената се раздробяват и оставят да изсъхнат. В тази форма продуктът може да се съхранява дълго време.

В случай на лечение на бронхит, най-добрият вариант е да се направи мляко от пъпеши. Натрошените семена от един плод се смесват с 0,5 литра вода и се добавя малко захар. Препоръчва се такава напиткада се приема до 4-5 пъти на ден .

За да се компенсира липсата на хранителни вещества в организма, както и да се подобри техният метаболизъм, можете да приготвите масло от пъпеш чрез пресоване и изстискване на семената. Изходът е течност със светложълт цвят и аромат на пъпеш. Използва се с храна три пъти дневно и 1 супена лъжица. Курсът на прием може да бъденяколко месеца .

За да се противопоставят на признаците на стареене на кожата, варете 1 супена лъжица семена в 200 ml вода. Полученото мляко избършете кожата на лицето и шията. Въз основа на млякото можете да направите ръчни вани, които ще направят кожата по-мека и ноктите ви силни. Също така опитайте да изплакнете косата си, за да стане копринена и лъскава.

От натрошени семена, можете да приготвите освежаващ тоник за лице, за това, налейте вряла вода върху прахообразната маса, покрийте с капак и оставете да се охлади напълно.

Поддръжници на сироидите, които често покълват зърна и семена, е важно да се знае, че в този случай този метод е неприложим, защото продуктът ставанеприятно за вкуса и се натрупва в себе си отровни вещества.

Също така не се препоръчва семената да се подлагат на пържене, поради загубата на много полезни качества.

Заключение

Семената на пъпешите са склад на уникални вещества, които при умерена употреба и квалифицирани експертни съвети могат да станат незаменими помощници при лечението на заболявания от различни посоки.