Семена от амарант: полза, вреда и как да се предприемат

Растение, произвеждащо семена от амарант, е било намерено и прието от древните хора преди няколко хиляди години. Нашите предци знаеха какво животворна сила и енергия дават тези семена. Но те също така знаеха за вредата от тези суровини. В днешно време те имат много различни имена. Време е да разберем какво е този продукт в модерните времена.

Какво е семена на амарант

Амарант - по различен начинщирица ,гребен на кран , е един от най-древните зърнени растения. Той има доста голям списък от сортове и е широко разпространен в средната лента като култивирано растение и като плевел. Понякога семената се наричат ​​зърна, тъй като са доста големи по размер. Според историците дневното меню на много американски племена включва до 80% от този продукт.

В тази суровина няма глутен, така че щирица е истинско откритие за тези, които имат непоносимост към този компонент. Често се използва в готвенето, козметологията, храненето, за предотвратяване на заболявания. Експертите препоръчват покълването у дома на зърната на това уникално растение. Те произвеждат повече антиоксиданти, което ще има положителен ефект върху здравето. Например храната може да се приготви от самите зърна и от кълновеСмесете в блендер с други съставки и направете ласкател, чудесно допълнение към закуската. Ползите и вредите на този продукт могат да бъдат намерени по-долу.

Ползите от тази суровина

\ t

Съвременните експерти доказаха, че растението е полезно не само за семената, но и залиста . За да запазите собственото си здраве в добра форма, просто го въведете в ежедневното си меню. За предотвратяване на различни заболявания, семената и другите компоненти на амаранта са просто незаменими. Предимствата и ползите от използването на тази суровина са изброени по-долу:

  • Този суров материал е наситен с протеин . Последното е необходимо за организма за различни вътрешни процеси. Например, благодарение на естествения протеин, съдържащ се в тези зърна, вътрешните органи по-лесно абсорбират протеина, след което се преработват в незаменими аминокиселини. Също така, хората, които използват този продукт имат повече енергия, се синтезират нови клетки.
  • Растителните части съдържатпептиди . Те имат много положителен ефект върху всички тъкани на човешкото тяло, като му помагат да се бори с възпалението на различни герои. Пептидите също се борят срещу появата на свободни радикали.
  • Листата съдържатголям брой минерални елементи . По този начин растението помага за образуването на костна тъкан, за да следи за нормалното му състояние. Насочената болест с ежедневна употреба на продукта практически не се развива. Обърнете внимание! Листата на shchiritsy дават червен цвят, така че можеИзползвайте като естествен хранителен оцветител.
  • Семената на представител на тази флораимат положителен ефект върху работата на стомашно-чревния тракт . Те съдържат лъвския дял на такъв микроелемент като фибри. Благодарение на нея всички храни, постъпващи в тялото, се усвояват по-лесно и по-пълно. Медицински специалисти препоръчват използването на семена от амарант за пациент с болест, наречена цилиакия.
  • Продуктите на описаното растение помагатза укрепване на сърдечно-съдовата система . В крайна сметка, семената допринасят за сключването на лош холестерол. Също така съдържат витамин К, което допринася за подобряване на процеса на кръвосъсирване. Те имат много калий, който влияе положително върху работата на кръвоносните съдове и сърцето. Достатъчно, за да се спази дневната доза от употребата на този продукт.
  • Богат на зърно ирутин , който участва в предотвратяването на разширени вени. Рутин, подобно на витамин К, спомага за кръвосъсирването и като цяло има положителен ефект върху сърдечно-съдовия ритъм, подобрява капилярната функция. Той играе важна роля за укрепване на мембраните, всички тъкани на тялото. Произведената аскорбинова киселина присъства в процесите на поява на колаген.
  • Каротеноиди, включително ретинол, витамин А - тези микро- и макроелементи, които също се съдържат в продуктите на амаранта. Действащи като антиоксиданти, тепредотвратяват развитието на катаракта и дегенерацията на макулата . Така, използвайки това растение в храната, човек може да се грижи за собственото си виждане.
  • Положителносвойства, установени при приемане на това растение при бременни жени. Ензимите в него имат положителен ефект върху развитието на плода в утробата. Например, такъв ензим е фолиева киселина.
  • Семената са полезни по време на тежки физически натоварвания и по време на процеса на намаляване на теглото. Те действат като всеки хранителен продукт, с определена употреба. Затова е необходимо консултиране с диетолози в този случай.

Увреждане на семена от амарант

Като такъв щипка не вреди на тялото . Изключение може да бъде лична непоносимост към организма на една или друга микро- и макроклетка, или алергии. Ако подозирате дали да използвате този продукт като добавка към главното меню, по-добре е да се консултирате с Вашия лекар.

Трябва да се внимава да се консумират хора, които са били диагностицирани с уролитиаза, панкреатит, острата фаза на холецистита. Ако прекалите с доза от тази добавка, последствията могат да бъдат гадене, замаяност. Други усложнения при използването на семена не са идентифицирани.

Как и с какво да се използва

Амарантните семена често се добавят при готвене на различни видове зърнени храни, супи. Те са идеално съчетани с всички зърнени култури. Дори при приготвянето на използваното брашно от описаното растение, което се получава чрез смилане на зърната. Например, благодарение на този хляб, ролки, други сладкиши се оказват.

За да се създаде глутен и тестото се е повишило, трябва да се смеси с брашно от обикновена пшеница. ЕдинственотоОграничението при използването на зърна или брашно от тях е, че тази суровина трябва да бъде термично обработена.

Заключения

Семената са изключително полезни за човешкото здраве. Те са способни не само да действат профилактично, но и да поправят вече нарушеното здраве. Техният състав, богат на полезни съставки, може да се конкурира с много витаминни комплекси, продавани в аптеките.

Въпреки това, преди да влезете в тази натурална добавка в менюто , трябва да се консултирате с Вашия лекарза противопоказания и да вземете предвид нуждите на Вашето тяло.