Боровинки: ползи за здравето и вреда

Боровинката се отнася за лечебни растения и е получила името си поради цвета на плодовете и листата. Интересно е, че за първи път растението расте в периода от 11 до 18 години и живее и дава плодове околодо 90 години . В боровинките има няколко народни имена: гълъб, син, синигер, бучиниш, глупак, пияно зрънце, пияница.

Какво е това

Боровинката е многогодишен силно разклонен храст с кафяво-кафява или тъмно сива кора с изправени цилиндрични стъбла, чиято височинаварира от 0,3 до 1,2 m . Зелените клони имат кръгла форма с плътна, над тъмнозелена, по-долу със сиви елиптични листа.

Бели цветя с розов оттенък под формата на водни лилии, събрани в краищата на тънки клонки в два, понякога три съцветия, което придава на храстите неповторим чар. Боровинките растат в торфени блата и почти винаги има дива роза до нея. Именно поради този квартал хората са развили много негативно отношение към боровинките.

Химичен състав

Плодовете имат богат химичен състав: съдържат захар до 8%, киселини: лимонена, ябълчна, оксалова, оцветителна, пектин и танини, витамини А, С, а също и микроелементи: желязо, кобалт, мед, манган. с изключение наОсвен това в листата присъстват и растителни пигменти и танини.

Лечебни свойства

Пресните плодове имат различни лечебни свойства за организма: тонизиращо, антихелминтно, противовъзпалително, антипиретично, а листата имат диуретично, стягащо действие.

Приложение

Обхватът на приложение е доста широк: традиционна медицина, хранителна промишленост, готварство, козметология, диетология.

В медицината се използват както плодове, така и листа от боровинки.

Растението намира приложение в диетология и готвене . Джем, желе, всички видове желе, квас, вино, плодови напитки - това е далеч от изчерпателен списък на това, което е направено от боровинки. От неговите плодове се произвежда алкохол в Сибир, който има доста характерен мирис. Ловците знаят, че отиването на лов за мечка или глиган, трябва да вземете някакъв алкохол, направен от боровинки, и тогава никакъв звяр няма да е ужасен.

В козметологията, поради отличните си антиоксидантни ефекти, растението е в състояние да:

 • Дълбоко подхранвайте кожата.
 • Подобряване на състоянието на съдовете.
 • Предотвратяване на стареенето на кожата.
 • Да се ​​пази от ултравиолетова радиация.
 • Поддържайте тонуса на кожата.
 • Грижа за чувствителната кожа.

Ползите от боровинките

Много отдавна хората забелязаха, че за човешкото тяло боровинките са истински източник на здраве. Въпреки това, учените активно започнали да изучават растението само от 1964 година.

 • Състав и коагулация на кръвта . Доказано е, че то има положителен ефект върху състава и коагулацията на кръвта, тъй като съдържа повече железни соли от крушите или ябълките. Той също така се използва активно като хемостатичен агент в случай на слабо съсирване, като по този начин нормализира работата на кръвоносната система и кръвоносните съдове. Боровинките също могат да понижат нивата на кръвната захар. Това свойство се използва активно при лечението на диабет.
 • Нервна система . Той има стабилизиращ ефект, поради съдържанието на умерено количество магнезий в зърната.
 • Човешкия имунитет . За да се запази имунитета, той енергично се бори с вредните микроби, които причиняват инфекциозни и катарални заболявания, поради съдържанието на антиоксиданти и вещества на съединения с широк противовъзпалителен ефект .
 • Зрение . Коригира късогледството благодарение на каротина, който се абсорбира лесно от организма.
 • Сърдечна активност . Микроелементите, съдържащи се в клоните и листата му, се използват за регулиране на сърдечната дейност, като се използват лекарствени отвари.
 • Екскреция на радиоактивни елементи от тялото . Това свойство на боровинките се използва активно за лечение на хора, изложени на радиация, тъй като поради наличието на пектинови вещества, радиоактивни елементи се екскретират от тялото.
 • Образуване на ракови клетки . Поради наличието на високо активни антиоксиданти, той предотвратява образуването на ракови клетки.

ВредиБоровинки

В същото време боровинките могат да причинят доста осезаеми вреди на човешкия организъм:

 • Преяждане . Преяждането на това зрънце обикновено води до стомашно разстройство и може да предизвика главоболие, гадене и дори повръщане, и
 • Несъвместимост . Причината е, че не може да се използва с продукти като кафе и зелен чай, тъй като това може да причини гадене и дори повръщане при някои хора.
 • Индивидуална непоносимост . Като правило, често води до непоправими последици.
 • Алергия . Боровинките са алергично-предизвикващо зрънце, затова трябва да се приемат в малки количества в диетата.
Той има противопоказания за някои заболявания като панкреатит, пептична язва, остър гастрит и алергии. Трябва да се внимава при закупуването на зрънце поради способността му да абсорбира интензивно радиацията.

Съвети за приложение

Отдавна в Русия плодовете на боровинките са били използвани като витаминен препарат срещу скорбут. Според съдържаниетона витамин С , боровинките с право се отнасят до черно френско грозде.

Листата на боровинките се използват за метаболитни нарушения. Когато треска като тоник се използва отвара от сух или сок от пресни плодове. Традиционните лечители препоръчват да се намали захарта при диабет като допълнение към използването на отвара от листа и клонки.

За да се постигне среднодневната норма на витамини, полезни за организма.Препоръчва се всеки ден да се пие чаша сок от боровинки.

Кремовете на основата на екстракта от боровинки подхранват клетките на кожата. Ето защо, козметолозите са силно препоръчва да ги използват като профилактично анти-стареене.

Заключение

Така че боровинките несъмнено са полезни плодове . Освен това, лечебните свойства имат не само самите плодове, но и листата с клончета.

Спасява се не само при лечение на обикновени настинки, но и при по-сложни заболявания. Изключителните свойства на зърната се дължат на наличието в него на огромно количество витамини и микроелементи.

Растението помага при много болести, поддържа човек в добра форма, тъй като е отличен антидепресант. Но в същото време е необходимо да се помни, че когато се използва, е необходимо да се спазва мярката. Също така, не забравяйте, че заедно с изразените полезни свойства на тялото, боровинките могат да причинят непоправима вреда.