Нитритна сол - вреда и полезни свойства

При производството на колбаси и други месни продукти производителите често използват различни подправки и добавки. Преди това бяха използвани само естествени съставки, но с развитието на хранителната промишленост, химически добавки като нитритна сол започват да придобиват популярност. Тя има много положителни качества. Използването му решава много проблеми, но може да причини вреда на човека при използване на продукти. Химическата добавка плаши потребителите, които не се доверяват на не-естествени продукти. Употребата на химикали обаче не винаги представлява риск за човешкото здраве.

Нитритна сол

Този продукт е смес от обикновена трапезна сол и натриев нитрит - консервантE250 . Структурата на съставката е подобна на захарта, дава вкус на сладост. Продуктът се използва за готвене на колбаси, пушени меса и др. Добавката подобрява вкуса и аромата, придава на продукта по-привлекателен външен вид. Съставката предотвратява развитието на ботулизъм - инфекция, която влошава работата на целия организъм. Срокът на годност на продуктите се увеличава поради запазване на свойствата.

Натриевият нитритвъв високи дози е вреден за хората . В производството на храни внимателно наблюдавайте спазването на правилата за готвене. В месните продукти добавката не вредикъм тялото. Съдържанието му е твърде малко, за да отрови човек, но достатъчно, за да изглежда продуктът привлекателен.

Нитритната добавкасе съхранява в продължение на 2 години . Пазете го на сухо, тъмно място, в стъклен съд, с плътно затворен капак. При контакт с влага продуктът се влошава. Преди да добавите към месо и колбаси, трябва внимателно да проучи рецептата на готвене, разберете всички нюанси. Химикалът не трябва да се добавя към охладения продукт, той трябва да има температура не по-ниска от 25 градуса, в противен случай добавката ще се утаи.

Полезни свойства и състав

Химическата добавка се състои от:

 1. Сол за готвене- 99%.
 2. Натриев нитрит(E250) - по-малко от 0,6% (този показател е позволен в Русия, в Европа е по-малък, около 0,2%).

Нитритната добавка се използва широко поради своите характеристики:

 • Вкусът на продукта се подобрява , той става по-апетитен (ефектът продължава дори след продължително съхранение).
 • Месото в колбасите придобиварозов оттенък , който привлича потребителите (без добавка, продуктът става сив).
 • Рискът от развитие на микроби е намален , появата на ботулизъм и други заболявания е сведена до минимум.
 • Процесът на окисление на липидите се инхибира(в противен случай продуктът става жълт, вкусът и мирисът се влошават).
 • Срокът на годност на продуктитесе увеличава, което има положителен ефект върху неговата стойност (производителите не бързат да продават продукти, тъй като те могат да се съхраняват по-дълго).
 • Мускулните влакна се омекотяват , продуктът придобива по-деликатна текстура.

Химичното вещество не се натрупва в кръвта и тъканите на храносмилателната система. Той бързо се елиминира от тялото.

Добавката се използва по-често в промишлеността, където производството на колбасарски продукти се поставя в голямо производство. Съставът служи като овкусител, оцветител и стабилизатор на цвета. У дома обаче се използва рядко, тъй като съществува риск от предозиране при производството на колбаси.

Вреди и противопоказания

Тази съставка еспецифичен продукт . Използването му може да причини сериозни проблеми с работата на тялото. В случай на предозиране може да настъпи остро химическо отравяне. Той има следните симптоми:

 • Гадене и повръщане.
 • Замаяност и главоболие.
 • Конфискации.
 • Аритмия.
 • Задушаване.
 • Промени в състава на кръвта.

Ако не предоставите медицинска помощ навреме, съществува риск от смърт.

Използването на химическа добавка е забранено съгласно:

 • Хипертония (кръвното налягане се повишава след хранене).
 • Наднормено тегло.
 • Нетолерантност към химичния състав.
 • Бъбречна недостатъчност (влошаване на отделянето на сол от тялото).
 • Подпухналост (натриевият нитрит увеличава задържането на течности в телесните тъкани, което причинява застой).
 • Рак или податливост към тях.
Преди употреба се консултирайте с лекар. Той ще каже дали е безвреденизползване на нитритна сол и предписване на препоръчителната доза. За лице с добро здраве е подходяща концентрация от0,5-0,6%от теглото на месния продукт.

Не се препоръчва ежедневно да се използват продукти, съдържащи химически добавки в големи количества. Натриевият нитрит може да се натрупва в организма, което води до лошо здраве. Тези продукти включват:

 1. Колбаси (колбаси, колбаси и др.).
 2. Пушени меса.
 3. Месно филе, смляно.
 4. Рибни продукти.

Правила за дозиране и избор на продукти

Домакините рядко добавят нитритна сол, за да приготвят колбасни продукти. Най-често те избират маса или морска сол, различни подправки и подправки. Химическа добавка се използва, ако има закупуване на продукти за в бъдеще.

Да не се превишава концентрация от 0,6% от теглото на продукта, в противен случай ще настъпи химическо отравяне на храните. Пропорцията50: 1няма да навреди на тялото.

При избора на колбаси и месни продукти е необходимо да се обърне внимание на някои аспекти:

 1. Концентрацията на нитритна солтрябва непременно да бъде посочена , не е възможно да се довери само на външния вид.
 2. Пакетът следва да имасертифициран номер- това е показател за качеството на продукта.
 3. Концентрацията не надвишава нормата- често производителите искат да увеличат срока на годност и да подобрят външния вид, което води до предозиране на опасен химикал.
 4. Препоръчително е да се избере надежден производител, който се държи добрепрепоръчани в хранителния сектор.

Нитритната сол е химически продукт, който се използва широко в хранителната промишленост. Помага за подобряване на цвета, вкуса и аромата на месо и колбаси. Натриевият нитрит се бори с развитието на вредна микрофлора, намалява риска от ботулизъм. Но нитритната сол не е напълно полезен продукт.E250 е опасен химикал . Предозирането му може да доведе до сериозни проблеми в тялото. Освен това съществуват много забрани за употребата на химикала.