Натриев бензоат - ползите и вредите

Съвременното производство на храна не може да бъде представено без множество видове консерванти. Те спомагат за запазване на продуктите за по-дълъг период от време, като ги предпазват от появата на мухъл и вредни микроорганизми.

Но въпреки очевидната полза от консервиращите добавки учените все повече говорят за потенциалната си вреда. Това важи особено за натриев бензоат. Затова е необходимо да се запознаете с това вещество по-близо. Това ще ви позволи да имате правилна представа за съотношението на благоприятните и вредни ефекти върху човешкото здраве.

Какво е това

Натриевият бензоат се наричасол на бензоената киселина . Веществото се получава чрез метод на химичен синтез. Тя е получена от американския химик Уго Флек в края на 19-ти век. Това е бял прах със слаб мирис. Това е много популярна хранителна добавка и консервант. Това съединение е по-общо известно катоE-211 .

Въпросното вещество е с цел да замени салициловата киселина (използвана преди това за удължаване на срока на годност на хранителните продукти) поради липсата на ефективност. Натриевият бензоат има изразена способност да инхибира растежа и активността на гъбичките и дрождите.

В Руската федерация този консервант се използва активно в хранителната промишленост. Включително и в детската стая. До сегаВ повечето страни е призната вредата от добавките.

Ползи

Натриевият бензоат се използва широко. Неговият обхват далеч надхвърля производството на храни:

 • Хранителни добавки- добавени към продуктите, за да се увеличи срокът на годност. При внос на екзотични продукти - те остават пресни за по-дълго време и имат доста добро представяне, подобряват вкуса на храната.
 • Фармацевтичната промишленосте отлично отхрачващо средство и също така може да подобри вазомоторните и дихателните центрове.
 • Авиация- те правят инхибирана хартия, защитаваща алуминия и галванични части.
 • Пиротехника- производство на ракети с характерен звук при изстрелване.
 • Козметологията- има силно изразени антисептични, бактерицидни и противогъбични свойства, също е част от козметиката за по-дълъг срок на годност, сравнима с други консерванти, тъй като не губи своите свойства при нагряване и в кисела среда.

Въпреки безценната способност на дадено вещество да запази храната свежа за дълго време, в този случай не е намерена друга полза. Той е безопасен за човешкото здраве само в малки количества. Да, и в лекарствата натриевият бензоат присъства изключително в ясно изчислени дози. Възможното увреждане на съединението може да надвиши благоприятните свойства.

Вреди

Тази субстанция е много коварна, защото може да се натрупва в тялото, но на практика не може да бъде извлечена от нея естествено. Ето защо, този факт допълнително увеличава вредните свойства на натриев бензоат. Понастоящем е установено, че връзката:

 • Може да е силен алерген, особено за хора, склонни към подобни реакции.
 • Може да има подтискащо действие върху всички клетки на човешкото тяло.
 • Предотвратява разграждането на мазнините и нишестетата и също така блокира тяхната продукция.
 • пречи на нормалния ход на процесите на окисление и редукция.
 • Уврежда структурата на ДНК клетките.
 • Провокира цироза и болест на Паркинсон.
 • Не се изключват канцерогенни свойства.
 • Забранено за употреба при: глаукома, старост, непоносимост към аспирин, астма, бременност.
Вредният ефект се крие и във факта, че вредата от дадено вещество се умножава чрез свързване с някои други. Тези съединения включват аскорбинова киселина и хранителни багрила ( Е-102 ,Е-124иЕ-129 ).

Натриевият бензоат е най-опасен за бременни жени и деца. В първата, тя може да предизвика появата на патологични развития на плода, а в последния - риска от хиперактивност и разстройство на дефицита на внимание.

Вероятността от отравяне с добавки в храни също е изключена. Може да изпитате гадене и виене на свят. По-тежка интоксикация може да провокирапоява на ракови патологии и анемия. Учените също говорят за повишения риск от генетични аномалии в потомството на индивиди, които са склонни да злоупотребяват с това съединение.

Съвети как да използвате правилно

Максимално допустимото количество на въпросната субстанция на ден е5 mg на 1 kg човешко тегло . Обикновено компонентът е по-близо до края на състава, но не във всички случаи. Особено опасни са продуктите, в които освен натриев бензоат съществуват и съединения, които увеличават неговата вреда. Това са горните багрила, витамин С, калиев сорбат и лимонена киселина. Храната с такива съставки е желателно да се използва в ограничени количества. Това е особено вярно за деца под 12-годишна възраст и хора, които имат противопоказания за употребата му.

Заключение

Въпреки ползите от натриевия бензоат, неговите вредни свойства за човешкото здраве все още са много по-значими. Ето защо е много желателно да се ограничи употребата му с храна, доколкото е възможно. По-специално, на тези хора, които имат директни противопоказания за употребата на веществото.

В противен случай това може да доведе до влошаване на здравословното състояние. Най-доброто решение би било да се избегне пазаруването с този вреден консервант. В същото време, това е трудна задача поради огромното разпространение на съединението в хранително-вкусовата промишленост.