Ползите и вредите от суровата храна за тялото

Какво е повече в храненето със сурова храна: добро или вреда? Досега няма единно становище и конкретен отговор на поставения въпрос, но това е наистина уместно. Яденето само на сурови пресни храни е една от модните тенденции на днешния ден, поради редица положителни аспекти на такава "диета". Но дали всичко е толкова чудесно със суровите хранители? Да разберем плюсовете и минусите на тази естествена храна.

Някои факти

Суровите храни, които са популярни днес в нашата страна, дойдоха, разбира се, от Запада. Европейците са изучавали този вид хранене в продължение на десетки години, са провели много изследвания и са написали много научни статии по тази тема. Но те не успяха да стигнат до недвусмислено заключение. Има силни аргументи в полза на естествената диета, но е невъзможно да се пренебрегнат значителните недостатъци на такава хранителна система. Експертите стигнаха само до едно твърдо мнение -суровите храни са недопустими за детското тяло . Последиците могат да бъдат доста тежки.

Строга диета, основана на продукти, които не са подложени на топлинна обработка, не е подходяща за всички и това се отнася не само за готвене и пържене, но и за замразяване. Допустимо е да се яде изсушена на слънце храна, студено пресовано растително масло и покълнали зърнени култури.

Аргументи в полза на сурови хранители

ИмаДва основни аргумента в полза на метода на естественото хранене:

 1. Храните без топлинна обработказапазват всички витамини , микро- и макроелементи, аминокиселини, минерали, полезни и активни елементи.
 2. Пълна забрана на вредните продукти(изключва бързо хранене, сладкарски изделия и други сладки, газирани напитки).

Без съмнение, такава основа гарантира здравето на човешкото тяло и силния имунитет. Какви други ползи могат да се получат чрез консумация на пресни натурални продукти:

 • Чудесен начинда се запази теглото под контроле нискокалоричната сурова храна, богата на фибри, което означава, че насищането ще дойде бързо и гладът няма да ви безпокои за 2-3 часа.
 • Високото съдържание на течности в пресните зеленчуци и плодове допринасяза подобряване на метаболизма .
 • Яденето на пресни храниоказва значително влияние върху външния вид- подобрява цвета на кожата, изчезват акне и акне, мазният блясък изчезва.
 • Качественосъстоянието на косата се подобрява , растежът им се активира и се възстановява естественият блясък.
 • Стартират се процесите на обновяване и регенерация на всички слоеве на епидермиса, кожата изглежда по-млада, еластичността на тъканите се увеличава, рискът от преждевременно стареене се елиминира.
 • Появява сеповече жизненост и енергияза активна работа, както психическа, така и физическа.
 • От устната кухина се отстранява неприятна миризма.
 • Хемороидите изчезват почти напълно.
 • Лекисимптоми на бъбречно заболяване и ревматизъм.
 • Хората, страдащи от хипертония, отбелязватнормализиране на кръвното налягане .
 • Минималното присъствие на сол в храната можеда предотврати уролитиаза .
 • Пикочната киселина бързо се екскретира от бъбреците.
 • Стомашно-чревният тракт нормализира, проблемът с запек и газове изчезва.
 • Рискът от развитие на рак и заболявания на сърдечно-съдовата система е намален.

Вредна диета

Ако сегашната ви диета, т.е. тази, която е била преди храненето със сурова храна, не е разнообразна, ограничена до определен списък от продукти и все още имате здравни проблеми като плюс, тогава няма да получите никаква полза от новия метод на хранене. напротив, влошава положението на вашите дела:

 • Прекомерният каротин в организма може да даде на кожатанездравословен жълтеникав цвят .
 • Органичните киселини могат сериозно да увредят зъбния емайл.
 • Поради липсата на мастни киселини, по-специално омега, пърхот, може да се появи пилинг на кожата, косата ще започне да изпада.
 • Развитието на авитаминози- пресищане с фибри пречи на абсорбцията на витамин А, а зелената киселина, като киселец и спанак, пречи на пълната абсорбция на калций.
 • Жителите на мегаполисите са принудени да купуват сурови храни в магазините, което означава, че съществува риск от консумация на нитрати и токсични зеленчуци и плодове.
 • Когато се използват гъби, има голяма вероятност от отравяне .
 • Разстройство на храносмилателната система, причинено от ядене на суров боб, зърнени храни и гъби.
 • Неправилно формулираната диета можеда наруши функционирането на черния дроб и бъбреците , да стимулира образуването на камъни в стомаха, което може да бъде освободено само от хирурга.
 • Прекомерна загуба на теглои като резултат - аменорея при жените и намаляване на тестостерона при мъжете.
 • Суровите храниса противопоказани при страдащите от алергияи хора с възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Полезни съвети

Залогът за правилното хранене на сурова храна едобре разработена диета , пълноценен метод за специално хранене, като се вземат предвид всички жизненоважни микроелементи и хранителни вещества за човешкото тяло. Само в този случай е възможно да се говори за здравословно хранене, за неговото полезно и здравословно действие.

Днес не е необходимо да се търси квалифицирана помощ от опитни и скъпи специалисти по хранене в тази област (въпреки че ще е излишно), можете да намерите много рецепти на базата на сурови продукти в интернет, дори готово меню за седмицата.

Не приемайте суровите храни като начин на живот, като строга инсталация в продължение на много години. Много по-добре е да подходите към такава техника като временна, за да подобрите здравето си, да почистите тялото, да отслабнете и да получите допълнително разтоварване.

Комбинирайте суровата храна със спорт и пълен сън . Изчислете калориите, за да не се чувствате уморени и претоваренинедохранване.

Обобщаване

Според Питагор суровата храна е пряк път към ясен ум, податлив на истината. Е, нека се надяваме, че всеки, който е решил да поеме по пътя на правилното хранене на базата на пресни продукти, ще помогне да се създаде пълно меню и правилната диета, за да се възползват максимално от такава диета и да не навредят на тялото ви. Безотговорният подход е изпълнен с необратими последствия, включително хоспитализация. Благослови те!