Ghee масло: полезни свойства и вреда

Отдавна този продукт е добре познат на много култури по света и все още е един от основните животински мазнини в някои кухни. В допълнение, тя се използва в ежедневието, готвене, в религиозни ритуали, в традиционната медицина. В Индия се оценява на равна нога със зърно и злато. В Аюрведа се смята, че съдържа енергията на Слънцето, която може да излекува много болести.

Свойствата на този чудотворен продукт са феноменални, въпреки че могат да се приготвят у дома. И ако това е направено по специален начин от тибетски монаси в планините на Chomolungma на височина7000 метраи издържа108 години , то това вече е истински еликсир на безсмъртието, цената на който за килограм достига няколко милиона долара. И всичко това просто печено масло, или топено масло, или просто ги.

Какво е масло от гхи

Маслото от топено масло е специално приготвено готвено краве масло. Тя се различава от простото масло в голям брой полезни свойства. Ghee ечисто масло , така че е добро за здравето. Какво е чисто. Това означава, че тя е кремообразна мазнина, в която напълно липсват вода, млечна захар и протеини. Той е прозрачен или тъп, златистожълт.

Гхи се съхранява за много по-дълго от нормалното, може да се съхранява без охлаждане около 9 месеца , и колкото по-дълго се поддържа, толкова по-ценно става.

Ползи от масло от топено масло (ghee)

 • Тъй като в разтопеното масло няма захар, той е подходящ за хранене на хора, които иматалергия към лактоза .
 • Като се използва ghee, може да се контролиранивото на кръвната захарна диабетици тип 2 и увеличаване на теглото за хора, които са предразположени към пълнота.
 • Наличието навитамин Епомага на маслотода се бори със стареенето . Това е най-силният антиоксидант, който помага на клетките да се актуализират, е профилактично средство за рак.
 • Витамин А , съдържащ се в този продукт, е отговорен за остротата на зрението.
 • Витамин D , както и витамините B, ще предотврати рахит.
 • Ако една крава, от чието масло е произведено маслено гхи масло, е пасела на ливада и не е яла риба или соево брашно, тогава в маслото ще присъства линолова киселина, което ще подобри полезните свойства на маслото. Линоловата киселина се бори срещу възпалителни процеси в организма, понижава кръвното налягане.
 • Ghee има положителен ефект върху човешкия черен дроб иработата на храносмилателния тракт . Той също помага на тънките черва, може да облекчи човек от проблема на запек.
 • Еликсирният гхи се използваза загуба на тегло . Ускоряващ метаболизма, той не образува мастни натрупвания.
 • Разтопената кремообразна мазнинаукрепва имунната система .
 • Този продукт с чудо ще помогнеда подобри паметтаи работата на мозъка като цяло. Хранителните вещества на нервната тъкан, мозъка и костния мозък,съдържащи се в това масло.
 • Като включите гхи в диетата си, можете да сте сигурни, че ноктите, косата и зъбите ще бъдат здрави и здрави.
 • Чрез масажиране на храмовете с малко количество gi може да се отървете от мигренозната атака .
 • Масло от топено масло -голям уред за масаж . Тя прониква дълбоко в кожата, избутва токсините и шлаките, има затоплящ ефект.
 • Знаейки за противовъзпалителния и аналгетичния ефект, с помощта на gi oil е възможноза облекчаване на болкатапри синини и радикулити.
 • По време на периоди на вирусни инфекцииможе да се смазват носните проходи с масло . Лигавицата не изсъхва и съпротивлението на тялото се увеличава.
 • Маслото може да се добавя към различни медицински мехлеми и кремове, като по този начин увеличава техния лечебен ефект.
 • В козметологията също се използва често. Под неговото влияние се подновяват кожните клетки, изчезват фини бръчки, изчезват признаци на умора, подуване. Кожата става нежна, хидратирана.
 • Често се използва масло от маслоза готвене . Това е едно от малкото масла, на които да се изпържи. Той няма да пуши в тава и няма да стане токсичен.

Увреждане на масло от топено масло

 • При разтопеното масло холестеролът е с 25% по-висок от този на обикновеното масло. Хората с повишен холестерол са противопоказани. Използването му може да доведе до съдови и сърдечни заболявания.
 • Хората с наднормено тегло не се препоръчват да използват gi oil. Първо, тя е естествена мазнина, второ, тя е повишава апетита .
 • „Еликсир на здравето“ трябва да се използва в умерени количества, в противен случай не може да се избегне диария и киселини.
 • При активно и прекомерно използване на гхи, може да се развие атеросклероза и метаболитните функции на организма да бъдат нарушени.

Съвети и начини за използване на масло от топено масло

Маслото от топено масло не е само топено масло. Това масло се приготвя по специален начин. След като наруши технологията на приготвяне, можете да развалите не само вкуса на продукта, но и да не получите очакваните полезни свойства от него. Ghee често се продава в специализирани аюрведа магазини, но няма гаранция, че не съдържа растителни масла. Остава или да намерите производител, на който можете да се доверите, или да научите как да го приготвите сами. Разбира се, трябва да се научите как да го правите от опитен човек. И тези хора не са много. В Индия, във всяко семейство, всяка домакиня знае тайната на готвенето на един прекрасен продукт.

Истинското масло от топено масло може да излезесамо от дясното мляко.Само здрава крава, която яде трева, а не всички видове добавки и не е лекувана с антибиотици, може да осигури мляко за истински „еликсир на здравето“. Не е изненадващо, че тибетските монаси, ако продават своето правилно масло от гхи, са много скъпи. Стойността на 100 грама е1000 долара .

Маслото от топено масло трябва да бъде перфектно във всички отношения. Ако поне един от показателите, а именно цвят, текстура, мирис, вкус, не са перфектни, това може да означава, че е бил счупен.технология на олиото за готвене. Маслото не трябва да е горчиво, цветът е кехлибарено-златист, вкусът е кадифен, сладникав, карамел-орех, ароматът е кремаво-бадемов, консистенцията е хомогенна - всичко това е перфектният елексир на здравето и радостта.

Заключение

Маслото от гхи е уникален продукт, изобретен от далечните ни предци. Продуктът е безценен по своите хранителни и лечебни свойства, използвани в различни области на живота. Продукт, чиито качества се засилват с времето. Продукт, който дава на човека чистота и сила на слънцето.