Pollock: ползи и вреди за тялото

Специалистите по здравословно хранене казват: рибата е една от най-здравословните храни и трябва задължително да бъде включена в диетата на всеки човек, тъй като съдържа много вещества, необходими за нормална телесна функция.

Голямото разнообразие от видове морски дарове, всеки със свой вкус, позволява дори на най-претенциозния гурме да избере нещо по свой вкус.

Pollock е един от най-достъпните и същевременно полезни видове риби. Какви витамини и минерали съдържа, как да изберем и подготвим правилно този продукт и дали може да навреди на здравето?

Pollock - основна информация

Като начало - малка биологична референция. Героят на тази статия принадлежи на семейството на треската , живее в студени води: Берингово море, крайбрежието на Аляска, както и в някои северни райони на Тихия океан.

Не е тайна, че сред местните купувачи съществува схващането, че полът е продукт, който не е особено вкусен и не носи много ползи за здравето. Много хора се хранят с тази риба.

Въпреки това, не подценявайте полезните свойства на минтай! Всъщност, тази риба имаизключително богат състав на витамини и минерали , съдържа достатъчно количество йод, фосфор, селен и много други микроелементи.

Смята се също, че за разлика от много други морски животни, полъка не съдържа почти никакви вредни токсични съединения и тежки метали. Така рибното месо е напълно безопасно за здравето.

Освен това безспорното предимство е много ниската цена на полъка, което я прави една от най-достъпните морски дарове.

Полезни качества

 • Продуктът е богат на витамин А . Тази субстанция е много полезна за здравето на костите, зъбите и също така предпазва от загуба на зрението. Каротинът е необходим за растежа и нормалното развитие на растежния организъм.
 • Pollock е богат на елементи като калций и фосфор, които също са известни като играе важна роля в образуването на костна тъкан и здравето на зъбния емайл. Освен това, фосфорът е необходим за поддържане на доброто състояние на ноктите и косата.
 • Високото съдържание на йодима добър ефект върху функционирането на ендокринната система и предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза. В допълнение, липсата на йод може да предизвика психични разстройства, да причини повишена умора, безсъние, слабост и загуба на сила. Моля, имайте предвид, че йодът е особено необходим за бременни жени - дефицит на микроелементи може да повлияе неблагоприятно на здравето на детето.
 • Редовната консумация на полък насърчавапочистване на организма от въздействието на замърсяването на околната среда- не е чудно, че рибата се съветва да яде хора, живеещи в замърсени райони или градове.
 • Селенсъдържащи се в продукта, има положителен ефект върху здравето на женската репродуктивна система, а също така много добре засяга състоянието на ноктите, кожата и косата. Не е случайно, че жените, които изпитват проблеми с косата (например крехкост, загуба, тъпа коса), се препоръчва да се въведат в диетата рибните продукти.
 • Поради високото съдържание на витамини от група В консумацията на продуктазначително подобрява функционирането на нервната система ; освен това, активността на стомашно-чревния тракт се нормализира. Недостигът на витамин В може да причини сериозни неврологични нарушения, както и да предизвика летаргия и слабост, слабо настроение и проблеми със съня.
 • Мастните киселини ( омега-3 ), присъстващи в състава, участват във важни метаболитни процеси, протичащи в организма. Те са необходими и за работата на женската репродуктивна система. В допълнение, мазнини - източник на сила и енергия.
 • Безспорното предимство ще бъде иголямо количество протеини и аминокиселини , съдържащи се в рибата. Особено полезно е да се яде продуктът за тези, които седят или са завършили на строга диета, както и за хора, които искат да изграждат мускулна маса или имат недостиг на протеин в храната.
 • Употребата на поллок благоприятстваздравето на сърдечносъдовата система , тъй като рибите съдържат много калий, който е необходим за нормалното функциониране на сърцето.
 • Храносмилателната система се подобрява; червата се изчистват от токсините и токсините, изпражненията се нормализират.
 • Редовната консумация на риба, богата на антиоксиданти, намалява риска от рак и укрепва имунната система.

Възможна вреда

 • Pollock почти не съдържа противопоказания, с изключение наналичието на алергия към продукта .
 • Трябва също да се има предвид, че консумирането на лошо качество и остаряла риба може да доведе до хранително отравяне. Препоръчително е да закупите продукта само на проверени места.

Препоръки

 1. Освен самото месо от минтай, е възможно и необходимо да се ядат черния дроб и хайвера . Те съдържат много полезни елементи, включително витамини D и B
 2. .
 3. Продуктът се комбинира най-добре с ориз, но можете да използвате зеленчуци като гарнитура (например зелен фасул или картофи).
 4. Как да изберем прясна и добра риба? На първо място, трябва да се обърне внимание на цвета - не трябва да има никакви жълтеникави петна, месото - само бяло. Погледнете композицията: не трябва да има нищо друго освен самата риба и лед (вода). По-добре е да не купувате продукт с добавка на хранителни добавки - няма нужда от допълнителна химия на тялото.
 5. Единствено Русия може да бъде производител, както и някои азиатски страни: Китай или Япония, тъй като полюса е уловен на територията на тези конкретни държави.
 6. Ако искате да получите максимална полза от съда - пара или варете рибата. Гурманите, които не се интересуват толкова от фигурата, могат да препоръчат рецепти с печени или печени със зеленчуци.Полок.

Заключение

Pollock не е популярен сред местния купувач и е напразно! Тази риба е изключително здрава и богата на витамини и минерали. Не бързайте да изхранвате котката си - по-добре подгответе полак за вечеря и донесе ползи за собственото си здраве.