Ползите и възможните вреди от студен душ

Сутринта много хора предпочитат да пият силно кафе. Напитката подобрява състоянието след дълъг сън, помага да се развесели и да получи необходимата енергия за деня. Въпреки това, за сутрешното пробуждане използвайте не само кафе. Готин душ помага да се събудите и да подредите мислите си. Ежедневното лечение подобрява общото здраве.

Какво се нарича студен душ?

Счита се, че студен душе процес на обливане на тялото със студена вода . От древни времена такива водни процедури помагат на хората да укрепят и възстановят здравето си. Контрастното втвърдяване се приветства и препоръчва от много медицински специалисти.

Поддръжниците на практиката за здравословен начин на живот изливат хладна вода по различно време на годината. През зимата и през лятото можете да се насладите на студен душ. Има причини, които показват колко разумно е да се излива студена вода сутрин.

Как е полезен хладният душ?

Ежедневният душ с хладка водаима положителен ефект върху работата на целия организъм . Многократните наблюдения и медицинските изследвания са помогнали да се разкрие как тази процедура засяга пробуденото тяло. Ето някои заключения:

 • Увеличава енергийните нива . Потоците на студена вода пробуждат нервните окончания. След това се събуждацялото тяло Дишането ускорява, сърцето започва да бие по-бързо. Белите дробове започват да консумират повече кислород. Тялото е готово за нов ден и нови товари.
 • Кръвообръщение . Под влияние на студен душ подобрява процеса на кръвообращението. Кръвта достига до всички жизненоважни органи. Клетките са изпълнени със сила и енергия. Сутрешният душ предотвратява застояването на кръвта. Тялото наистина оживява.
 • Насърчавапроизводството на тестостерон . Подобрява качеството на личния живот.
 • Премахва мускулните болки . Пречистването на водата е особено полезно за спортисти. Редовен душ бързо възстановява мускулните влакна и премахва мускулната киселина.
 • Бори с наднормено тегло . Редовното изливане кара човешкото тяло да използва повече топлина, за да го затопли. Произвежда се така наречената "кафява мазнина". Процесът на метаболизъм се ускорява и постепенно се генерира акумулирана енергия.
 • Укрепва имунната система . Лекият студ активира имунната система и ускорява метаболизма. Лечението с вода увеличава броя на Т-хелперните клетки и лимфоцитите в тялото. Имунитетът ще може по-добре да издържи на всички видове заболявания.
 • Благоприятно влияе върху функционирането на нервната система . Студената струя събужда кожни рецептори. Получените електрически импулси по нервните окончания влизат в мозъка. Подобрява работата на цялата нервна система. Задействаният механизъм започва да действа ясно и хармонично, като добър часовник. Редовен прием на студдушата защитава от депресия и помага на нервната система да се справя по-добре със стресови ситуации.
 • Душът със студена вода не само се събужда от сън, но също такасе бори с безсъние . Произвежда един вид "нулиране" на тялото. Студените капки активират необходимите рецептори, успокояват и отпускат нервната система. Физическата и умствена скованост е основната причина за безсъние. След душа, когато е в отпуснато състояние, човек може да заспи по-бързо.

Пречистването на водата същоподобрява състоянието на кожата и косата . Кожата става мека и косата блести по-добре. Студената вода се бори с косопада. Ежедневната процедура се препоръчва при болки в ставите и развитие на възпалителния процес. Сутрин душ премахва токсините и свива кръвоносните съдове. И все пак наливането може да навреди на здравето.

Увреждане на сутрешния душ
В някои случаи сутрешната процедура може да повлияе неблагоприятно на работата на организма. Охлаждащият душ е противопоказан при наличие на следните патологии:

 • Заболявания на сърдечно-съдовата система . За аритмии, тахикардии, исхемия или остра сърдечна недостатъчност тази процедура е напълно противопоказана.
 • Охлаждането с хладка вода не се препоръчва за лица, страдащи откожни заболявания . Препоръчително е да се консултирате с дерматолог.
 • При повишено очно налягане.
 • Пациентите с грип или остри респираторни инфекции трябва да избягват студена вода.
 • Терапия с водапротивопоказан при пациенти с високо или ниско кръвно налягане.

Индивидуалната непоносимост към студена водае друга причина за отказ на тази ободряваща процедура. Въпреки това, дори и при липса на такива болести да вземете студен душ трябва да бъдете внимателни. Има някои правила и съвети за изливане на хладка вода върху тялото ви.

Характеристики на душ

Начинаещите, т.е. тези, които никога не са се къпали в студена вода, се съветват да се вслушат в някакъв медицински съвет. Не бързайте веднага с главата му в басейна и изпитайте силата на неговото неподрастено тяло. Необходимо е постепенно да привикнете тялото с вода.

Първо, можете да заместите ръцете си със студена струя, след това да потопите краката си. Тялото трябва да се адаптира към новите условия и да свикне с зададената температура. Само тогава е възможно напълно да се потопи тялото в студена вода. В същото време водата не трябва да е лед, която е спираща дъха. Студен душ - вода в стайна температура.Не по-малко от 32 градуса .

Важно е да се следи температурата в помещението, където човек ще излее студена вода. В банята температурата на въздуха трябва да бъде топла. След душ, хладният въздух, царуващ в космоса, може сериозно да настине и да отслаби тялото.

За първия душе достатъчно 5 секунди . Постепенно времето на престой под студения поток може да бъде леко повишено в разумни граници. Прекомерното измиване може да увреди здравето.

След душ, тялото трябва да се избърше с кърпа и да се облича с топли дрехи, след което да се насладите на любимия си сок или чаша зелен чай.

Прохладният душ е естествено и достъпно средство за събуждане на тялото след нощен сън. Ежедневният душ укрепва имунната система и помага за борбата с депресията.