Калиев фероцианид: вреда и възможни ползи

Разпространението на населението на Земята доведе до драматични промени в селското стопанство и хранителната промишленост. Съдете сами, повечето предпочитат да живеят в градове, където достъпът до пресни храни е ограничен поради обективни причини. Така производителите трябва да измислят всякакви добавки, които помагат за поддържане на храната възможно най-свежа за известно време. В същото време те отварят начини за намаляване на производствените разходи, което осигурява увеличение на маржа.

Какво е това

Хексацианоферат (II) калий, по-известен като калиев фероцианид, е хранителна добавка, регистрирана под номерЕ536 . Тя има и други имена: жлезист синодиев калий, жълта кръвна сол.

Случайно е синтезиран през 1752 г. от синята боя„Пруска синя“ . Бързо виждайки перспективите за индустриална употреба на сол, фабричното му производство бързо се адаптира, естествено до 18-ти век. В голям железен съд, поташът се загряваше, от желязото се изсипваха и изсипваха от желязо: от рога, копита, коса и суха кръв. В резултат бяха получени жълти кристали на изхода. Тези характеристики придават на веществото тривиално наименование: жълта кръвна сол.

Понастоящем методът за производство на калиев хексацианофероатРазбира се, напълно различно -от отпадъчната маса , съдържаща цианидни съединения.

Полезни свойства

Колкото и странно да звучи това, единственото полезно свойство на калиевия хексацианоферрат е неговата относителна безвредност за хората . За щастие, той не се разлага във вода, а газовете, които се образуват при разтваряне във вода, почти напълно се изпаряват. Съответно, когато това вещество влезе в човешкото тяло, където има вода в излишък, то не причинява никаква вреда. Е, всички ценни биологични свойства в него са напълно отсъстващи.

Щети от хранене

Както бе споменато по-горе, жълтата кръвна сол е относително безвредна за хората (в противен случай едва ли би била използвана в хранителната промишленост). Ако обаче приемете доста сериозна доза, последиците от интоксикация и остро отравяне ще дойдат:

 • Общо тежко отравяне на тялото , при което веществото се натрупва във всички човешки тъкани. Организмът започва да предприема спешни мерки, за да се отърве от неизвестните неща, които са попаднали вътре. Защитните реакции се включват на случаен принцип: повръщане, диария, повишаване на температурата и влошаване на работата на имунната система. Ставите и мускулите започват да болят, има главоболие.
 • Функционирането на лимфната система е нарушено . Известно е, че лимфата е бистра течност, сходна по състав с кръвната плазма, която се връща от тъканите в кръвоносната система и поддържапо този начин, постоянството на състава и количеството тъканна течност. Обаче, тежкото отравяне с калиев фероцианид нарушава гладкото функциониране на тази система. На първо място, лимфните възли, предназначени да изчистят лимфата и да спрат всички видове вируси и вредни вещества, започват да се колебаят. Тогава съставът на тъканта или интерстициалната течност започва да се разпада. Детоксикацията на цялото тяло ще отнеме доста дълго време.
 • Нарушения на функционирането на нервната системана различни етапи на сложност Това се дължи на разрушаването на нервните клетки и структурата на съдовата система на мозъка претърпява промени. Всичко това води до проявление на различни симптоми, строго индивидуални във всеки отделен случай: слабост се появява в ръцете и краката, дори парализа на крайниците; тремор на ръцете, който не може да бъде спрян дори от умишлена воля; речта става неразбираема, сякаш езикът е вцепенен, говорещият говори думите бавно; изтръпване на части от тялото; припадъци от епилепсия.
 • Всички вътрешни проблеми започват да се проявяват към кожата. Появяват се акне, гнойни възпаления, дерматит и алергични възпаления. Нарушения в стомашно-чревния тракт, жлъчния мехур и черния дроб се проявяват.

Правилна употреба

Жълтата сол на кръвта се използва главно в хранителната промишленост като добавка.

Така например, тя се добавя към обикновената трапезна сол, за да се предотврати образуването на бучки. Благодарение на това веществоготварската сол получава своя бял нюанс, защото в обичайната си форма има сивкав оттенък.

При производството на вино тя се използва за премахване на метален вкус от виното, тъй като калиевият фероцианид има способносттада свързва катиони с тежки метали .

За да се дадат някои видове извара, е добавен и E536. Вярно е, че производителите не винаги са готови да я рекламират.

Той се използва също и в колбаси катопротивослепващо средствоa. Наличието на това вещество в продукта може да бъде разпознато чрез специфично бяло цъфтене.

Напоследък е налице модерна тенденция за добавяне на калиев хексацианоферрат към хляб без ръж и дрожди.

В допълнение към хранителната промишленост, калиев фероцианид намира приложение и в други отрасли на човешката дейност:

 1. За сините мастила, използвани в печата.
 2. За цветна хартия.
 3. За освобождаване на радиоактивен цезий и последващото му обезвреждане.
 4. Добавка за инхибиране на покрития.
 5. Да се ​​определи наличието на някои катиони в разтворите.
 6. В процеса на цианиране на стомана.
 7. Като суровина за производството на циановодородна киселина.

Заключение

Разбира се, консумацията на различни изкуствени химикалиникога няма да доведе до добро . Отделни проучвания за опасностите и ползите от калиевия хексацианоферат са проведени само върху плъхове, така че използването му във всеки случай трябва да бъде ограничено,особено в периода на най-голяма уязвимост: детска възраст, период на бременност и кърмене.

Въпреки това, човек не трябва да се страхува от него като огън: доза, която може да доведе до някакви отрицателни последици, се съдържа в28 kg сол , а нито един човек не може да яде тази сума на едно заседание.