Какво е полезно и вредно от месото от глиган

Месото на дивите животни, иначе дивеч, винаги е било считано за деликатес, който не могат да си позволят много хора. Сега ситуацията се е променила и дори ако не е винаги в магазина, винаги можете да поръчате месо от елен, месо от месо и месо от дива свиня чрез интернет - най-популярният от продавачите.

Продуктова информация

Месото от глиган или дива свиня е мускулната тъкан на предците на дивите домашни свине. Тази дефиниция включва не само месото на известни диви свине, обичайни за цяла Евразия, но също така:

 • Яйце от пигтейли.
 • Warthog.
 • Babirussas.

Първите два вида животни са жителите на Африка. Третият съществува само в Сулавеси, и въпреки че е включен в Международната червена книга, това не пречи да бъде преследван от местните жители.

Месото от глиган имапо-тъмен цвят , отколкото свинското месо, съдържа по-малко мазнини, има специфична миризма. С правилното рязане на трупа, почти не се усеща.

Най-ценно е месото от млади животни, прибрани през август-септември.

Диво животно, лишено от човешки надзор - носител на инфекции и междинен гостоприемник на паразити, тъй като произведеното месо трябва да бъде проверено във ветеринарната лаборатория, преди да се използва като храна.

Каква е употребата?

Месото от глиган е продукт, чието използване с потвърдено качество е способноимат много положителни ефекти върху здравето.

 • Поради условията на живот на животното дивата свиня не съдържа почти никакви антибиотици и хормони, вредни за хората, които се използват за отглеждане на свине в стопанствата.
 • Средното съдържание на калории на месото от дива свиня е 122 kcal на 100 g, което е два пъти по-ниско от това на свинското месо. Тя може да бъде включена в менюто като диетичен продукт за тези, които следват диетата.
 • Усвояемостта на продукта е около 90%. Съдържа незаменими аминокиселини (изолевцин, лизин, метионин), необходими за: растеж на костна и мускулна тъкан; обновяване на лигавиците на органите; бърз обмен на енергия; поддържане на имунитета
 • Червеното месо съдържа около 1/10 от дневните нужди от желязо (1 mg на 100 g), поради което се препоръчва използването им: юноши и жени; бременни жени; хора, страдащи от анемия; донори; тези, които са претърпели операция или нараняване с голяма загуба на кръв.
 • 100 g глиган съдържа 10% от дневната норма на фосфора, липсата на която води до: неизправност на щитовидната жлеза; хиперкалцемия; повишена вероятност за артрит; загуба на сила и нервно изтощение.
 • Много тиамин (витамин В1) се натрупва в мускулната тъкан на прасета и нерези, до 0,9 mg на 100 g с дневна нужда от 1,5 mg. Без него нормалният липиден метаболизъм е невъзможен, а също и проблеми с нервната система.
 • Много от никотиновата киселина (витамин В3) в продукта е около 1/5 (4 mg) от необходимата дневна доза на 100 g.холестерол в черния дроб и подобрява кръвообращението в капилярите.
 • Традиционната медицина препоръчва затопляне на мазнините от най-дебелите парчета месо от глиган и триене на гърдите и гърба му с цел излекуване на хроничен бронхит и пневмония.

Вреди

С висока хранителна стойност този продукт не винаги е от полза за организма и неговото извличане често е свързано със сериозни заплахи за здравето.

 • Противопоказания за ядене на месо от свине са заболявания на ставите, свързани с отлагането на соли на пикочна киселина в хрущялната тъкан: подагра; ревматоиден артрит; остеоартрит; ревматизъм.
 • Отхвърлен глиган при следните заболявания на бъбреците: остър или хроничен пиелонефрит; хронична бъбречна недостатъчност; камъни в бъбреците (оксалати). В този случай пациентът се нуждае от диета с ниско съдържание на протеини, нарушение на което може драстично да влоши здравословното състояние.
 • Продуктът не трябва да се консумира повече от 2-3 пъти седмично: прекомерният ентусиазъм увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво и ректума.
 • Трихинелозата е широко разпространена сред дивите свине - в някои популации процентът на заразяване на индивидите е 80–90%. Това заболяване е причинено от червеи и е опасно за хората. Топлинната обработка, пушенето и осоляването не убиват паразитите.
 • Друг паразит, с който човек може да се зарази, като яде месо от глиган, е свински тения (тения). Заболявания, които провокират хелминти - тениози (паразитиращи възрастни индивиди) и цистицеркоза (паразитиращи ларвите) - са трудни илипсата на навременно лечение е смъртоносна.
 • При рязане на кланичен труп на дива свиня има шанс за получаване на вируса на хепатит Е, ако животното е било носител или е бил болен. Вирусът причинява възпаление на черния дроб, често бъбреци, и е смъртоносен за бременни жени.
 • Има няколко други опасни инфекциозни заболявания, които могат да бъдат предавани от диво болно животно на хора чрез физически контакт (рязане на труп) или хранене на заразени кабани:шап- придружени от треска, втрисане, лигавици;антракс- вирус, който навлиза в кръвния поток, води до заразен токсичен шок. Особена измама на болестта е, че превозът се диагностицира при прасета само чрез лабораторни изследвания;свински еризипели- кожни заболявания, при които язви се появяват по кожата на лицето и ръцете; бяс.

Полезни съвети

Преработката и сервирането на месо от глиган има свои характеристики, като се има предвид, че ще можете да се насладите напълно на приготвените ястия.

 1. Месото на чистачките (възрастни мъже), особено старите, има неприятна миризма, особено ако е произведено през периода на коловоза - от края на ноември до март. Отървете се от него чрез накисване на плячка във вода или оцетен разтвор в продължение на няколко часа.
 2. Както в случая със свинското месо, задната шунка, кръста и гърдите на глигана често се осоляват и пушат, шпатулата се задушават, а други части от трупа се варят или пържат.
 3. Кабанина върви добре със сладко-кисели сосове и ароматна горабилки - мащерка, градински чай, риган. Подходящо питие за ястията от него ще бъде сухото червено вино.

Месото от глиган е един от най-евтините и следователно достъпни, когато става въпрос за дивеч. Ако е с високо качество и човек няма заболявания, които биха забранили употребата, този полезен деликатес определено трябва да украсява масата от време на време.