Тайландски масаж - ползите и вредите

Масажът е полезен за всички - възрастни и деца, бебета и възрастни хора. Към днешна дата, разработени голям брой различни техники, предназначени за подобряване на състоянието на тялото. Една от най-интересните процедури е тайландският масаж, който дойде при нас от Изтока.

Какво е тайландски масаж

Тайландският масаж е специална посока в масажа, който се основава на древни учения за енергийните точки и линии на човешкото тяло. Процедурата се практикува активно в Тайланд. Този вид масаж е различен от обичайния - няма мирис и триене на мускулите, самоактивно влияние върху биологично активните точки .

Според древните учения човешкото тяло е проникнато от енергийни линии (меридиани). По време на сесията, майсторът работи не само с тези линии, но и с техните точки на пресичане. Благодарение на това човешката енергия се подобрява, причините за много болести се елиминират, тялото започва да работи по-добре.

В тайландския масаж има елементи на индийска йога, аюрведа, китайски и японски техники. Процедурата се извършва от опитен майстор (обикновено тайландско момиче), който е обучен.

Как протича сесията

Тайландският масаж се провежда в четири етапа:

 1. Първо, капитанът натискаакупунктурни точки , разположени на краката. Това допринася максималнорелакс и успокояващ човек.
 2. С помощта на мек, нежен и дълбок натиск, капитанът „изключва” мозъка на пациента. Тялото започва да работи по-бавно, което допринася за засилване на ефекта от процедурата.
 3. Третият етап езавъртане на всички части на тялото . Торсиите се извършват внимателно и нежно, без болка, но в същото време ви позволяват да стигнете до дълбоките скелетни мускули. Учителят завърта пациента в легнало положение, отстрани и седнал, докато действа върху биологичните си точки с дланите, лактите, предмишниците, коленете и краката.
 4. Процедурата завършвас лек масаж на лицето и главата , поради което остатъците от напрежението се елиминират.

Специалист действа от горе до долу, от пети до глава. Докато развива краката си, горната част на човешкото тяло вече е максимално отпусната и подготвена за по-нататъшни манипулации. Първо, масажистът работи върху крайниците, а след това отива в тялото.

По време на процедурата не се използват кремове, масла и други овлажнители. Изключение правят билките, които имат допълнително успокояващо и успокояващо действие.

Ползи

Много клиенти след тайландския масаж усещат силен прилив на енергия, проблясъци на внезапно прозрение, подобряване на мозъчната дейност. Това е така, защото тайландският масаж има следните ефекти върху тялото:

 • Подобрява кръвообращението и лимфния поток , което допринася за дълбокото насищане на всички органи с кислород иполезни вещества, засилват имунитета, подобряват дишането. В допълнение, процедурата помага за очистване на организма от токсини и токсини.
 • Облекчава нервното и психоемоционалното напрежение, стрес, отпуска и успокоява . Облекчава от постоянни главоболия, умора. Курсът по тайландски масаж помага за премахване на проблеми със съня, прекомерно безпокойство и тревожност.
 • Облекчава болките в гърба, мускулите и ставите . Тя работи и увеличава гъвкавостта на всички части на тялото, лекува много заболявания на опорно-двигателния апарат. Техниката е полезна за хора, които водят заседнал начин на живот и изпитват скованост в тялото.
 • Удължава младостта на тялото и на целия организъм , благодарение на запазването на подвижността на ставите. В напреднала възраст човешкото тяло постепенно губи своята гъвкавост, а процедурата допринася за нейното запазване. Тайците рядко страдат от ревматизъм и други патологии поради тайландския масаж.
 • Увеличава сексуалната енергия и либидото . Ако страдате от импотентност, липса на сексуално желание, изчезване на сексуални отношения, се препоръчва да се проведе курс на тайландски масаж.
 • На петите има голям брой акупунктурни точки, които отговарят за здравето на храносмилателната, сърдечносъдовата, нервната, пикочната, сексуалната, дихателната и други системи. Въздействието върху тези зони допринася за възстановяването на тези системи и за премахването на много болести.

Вреди

Както всеки вид масаж,Тайланд също има своите противопоказания:

  Не може да се извърши при наличие на междупрешленна херния, остеопороза, ревматоиден артрит. Процедурата може да навреди на тялото и да предизвика по-нататъшно развитие на патологията.
 • След сесията може да се наблюдава повишаване на кръвното налягане, поради което хората с високо кръвно налягане не трябва да правят тайландски масаж. Също така, не може да се извърши със сериозни сърдечно-съдови заболявания.
 • По време на рехабилитационния период след операцията, процедурата може да причиниразминаване на шевовете и усложненията .

Също така, процедурата е забранена за заболявания на кръвта, наранявания, инфекциозни и възпалителни заболявания и по време на бременност. Ако не се чувствате добре, по-добре е да отложите сесията и да я отложите на друг ден.

Правила

За сесията трябва да носите леки дрехи, изработени от еластични и дишащи тъкани. Петите трябва да останат голи.

Преди сесията трябва да се отпуснете колкото е възможно повече, да изчистите ума и съзнанието от ненужните мисли. Важно е да се сприятеляваш с учителя, защото по време на масажа има енергиен обмен между пациента и учителя и връзката им трябва да бъде доброжелателна. Ако има недоверие или враждебност към масажиста, тогава е по-добре да не се занимавате с него и да намерите друго.

Дишането трябва да е спокойно и равномерно. Трябва да вдишвате дълбоко и издишвания. Когато правите усуквания и повдигания, издишването трябва да бъде по време на елемента и да вдишвате при релаксация. По-добре е да не се яде преди процедурата 2-3 часа . Самата сесия продължава2-2,5 часа .

Тайландският масаж е цялостна система, която събужда резервните сили на организма и духовното развитие на човека. Техниката помага на човек да постигне вътрешен мир, да отвори подсъзнанието и да помогне на тялото да се възстанови от много заболявания. Положителен ефект може да се наблюдава след първия път, но за пълния ефект се препоръчва да се проведе курс на масаж (около 10-12 процедури).