Ябълков сайдер: полезни свойства и вреда

Всички знаем, че алкохолът в каквато и да е форма не е най-полезният продукт за нашето тяло, но поради една или друга причина повечето хора не могат да откажат да пият тази напитка.

За щастие, сред многото алкохолни рецепти има такива, които не причиняват увреждащо здраве, като "силни" напитки. Сред тези продукти са натуралните напитки, произведени чрез ферментация от плодове и плодове. Става въпрос за този продукт, ябълков сайдер, ще говорим в тази статия.

Ябълково вино - Основна информация за продукта

Според исторически източници нискоалкохолната напитка от ябълки започнала да се приготвя в Русия преди стотици години - ябълковият бил сервиран в двора на московските князе като вкусно и не много силно питие.

Що се отнася до родината на напитката, тя се счита заФранция , но има и по-ранни препратки към ябълково вино, а именно в древна римска история. Тази напитка е била широко консумирана през Средновековието, защото ябълката е доста проста за приготвяне и следователно достъпна за почти всички.

Как точно се произвежда ябълково вино и какво представлява този продукт? На първо място, трябва да се отбележи, че не само ябълките , но също и например крушите се използват за неговото производство . След това изстискайте сок от плодоведобавете дрождите към получената течност или ги оставете да „ферментира“ по естествен начин, без използването на дрожди. Разбира се, за да придадат по-богат вкус и постоянен аромат, към напитката се прибавят и различни подправки и подправки, както и захар.

Основните предимства на ябълково вино, което направи тази напитка много популярна сред американците и европейците, както и жителите на нашата страна, ениска крепост(компонент, като правило, не повече от 8%), благодарение на който напитката се счита за нискоалкохолна, както и естествен плодов аромат и приятен аромат. Ябълковото вино също се счита за не вредно, но дори и здравословна алкохолна напитка, тъй като е направена от естествени суровини, богати на витамини.

Полезни качества

Дали една ябълкова напитка не само не е вредна за здравето, както и всеки друг алкохол, но също така може да бъде полезна за нашето тяло? До известна степен това е вярно, защото за производството на сайдер се използват плодове - ябълки или круши, известни с високото си съдържание на витамини и минерали.

 • Следователно за производството на традиционна напитка се използват ябълки от определен сорт, богати на танин. Танинът е вещество, което е изключително полезно за работата на храносмилателната ни система. Предотвратява образуването на вредни бактерии и следователно допринася за нормализирането на чревната микрофлора.
 • Ябълките също съдържатпектини , които улесняват процесите на смилане на храната и отстраняване на остатъците от тялото. Друга особеностпектин - почистване на червата от токсини и вредни токсични съединения.
 • Напитката от плодовее богата на аскорбинова киселинаили витамин С. Известно е, че този витамин е необходим за подпомагане и укрепване на имунната система и повишаване на устойчивостта на организма към вируси и инфекции. Поради тази причина е особено полезно да използвате сайдер по време на сезона на грип и настинки.
 • Продуктът също съдържавитамин Аили ретинол, който е отговорен за образуването на костна тъкан, поддържането на зъбите и ноктите в добро състояние. Ретинолът също е много полезен за зрението, служи за превенция на много очни заболявания.
 • Ябълковото вино е богато наестествени антиоксиданти- вещества, които помагат на организма да се бори с развитието на злокачествени тумори и да предотврати образуването на ракови клетки. Антиоксидантите също ни помагат да запазим младостта и добрия си външен вид по-дълго.
 • Калций и фосфор , които присъстват в напитката, също имат благоприятен ефект върху опорно-двигателния апарат, укрепват го и предотвратяват образуването на наранявания.
 • Ябълковото вино също съдържайод- минерал, който е изключително важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и за предотвратяване на неговите патологии.
 • Калоричното съдържание на напитката е доста ниско - само50 калории на 100 g . Също така, продуктът не съдържа почти никакви мазнини, и затова сайдер може да се използва в умерени количества дори за хора на строга диета.

Вреди и противопоказания

 • Първо, не трябва да забравяме, че сайдерът е алкохолна напитка и затова не трябва да се дава на деца, бременни или кърмещи жени, както и на лица, страдащи от сериозни заболявания, които изключват употребата на алкохол (например, язвена болест или гастрит).
 • Напитката съдържадостатъчно количество захар в съставаи следователно може да бъде противопоказано при лица, страдащи от диабет.
 • При повишена киселинност на стомаха, ябълковото вино също не си струва.
 • При наличие на нарушения на уриногенната система или бъбречния сайдер, пиенето също не се препоръчва.

Препоръки

 1. Най-полезна е приготвената напиткау дома от висококачествени суровинии с минимално количество хранителни добавки в състава. Трябва да се помни, че ако искате да получите максимална полза от ябълково вино, не трябва да използвате магазин за ябълково вино, защото използва различни консерванти, цветове и аромати, които намаляват всички предимства на "не".
 2. Ябълковият сайдерсе препоръчва да се пие охладен , тъй като именно в това състояние вкусът на продукта се разкрива най-добре. Налейте напитката в чаши (могат да се използват чаши за шампанско, защото ябълката е донякъде подобна на тази напитка; понякога се използват и бирен съд).
 3. Най-добре се консумира ябълково винов чист вид , но не е забранено да се пие със закуски. Най-доброто от всички сайдер е комбинирано със сладки десерти или, напротив, сморски дарове или осолени риби. Можете да пиете с висококачествено вкусно сирене. Някои видове сайдер се изпиват с печени меса (включително дивеч).

Заключение

Ябълковото вино е вкусна и здравословна нискоалкохолна напитка. Тя ще спомогне за разнообразяване на обичайната диета и ще служи като отлично допълнение към празнична вечеря. Основното нещо е да се помни, че, както и при всеки алкохол, не трябва да се прекалява със сайдер.