Ябълки и ябълков сок: ползите и вредите за тялото

„Една ядена ябълка замества посещението на лекаря“ - така казват и казват някои хора. Дори в древността лечители вярвали, че с помощта на този плод може да се излекуват много болести.

Кои ябълки да изберем

Ябълките са червени, жълти и зелени. Цветът на плода означава наличието на определени пигменти, от които зависи съдържанието на определени вещества и тяхната концентрация.

  1. Червените- червените плодове почти не съдържат ябълчена киселина, така че стомаха им е трудно да ги смила. Но те съдържат голямо количество захари, което може да причини кариес. Диабетиците не използват червени ябълки.
  2. Жълто- съдържа голямо количество пектин и допринася за отстраняването на жлъчката от тялото. Но те са с ниско съдържание на желязо.
  3. Зелено- според диетолозите най-полезни са зелените ябълки. Те съдържат по-голямо количество аскорбинова и ябълчена киселини, което допринася за удобното храносмилане. В сравнение с жълтите и червените ябълки, зелените имат по-нисък гликемичен индекс, поради което са полезни за диабетици. Те също така подобряват състоянието на сърдечно-съдовата система поради високото съдържание на желязо.

Полезни свойства

Ябълковите плодове съдържат огромно количество хранителни вещества: витамини (А, В1, В2, С, Е, РР, Р, К),микроелементи (натрий, калий, калций, фосфор, желязо, цинк, магнезий и др.), фибри, органични киселини.

Въпреки че някои сортове от този плод се различават по съдържание на полезни вещества, те имат общи полезни свойства, които допринасят за подобряване на здравето и предотвратяване на много болести:

  • Защита срещу болестта на Алцхаймер . Научно е доказано, че пресният ябълков сок намалява риска от развитие на това заболяване и предпазва от стареене на мозъка. Плодовете помагат за подобряване и укрепване на паметта.
  • Намаляване на холестерола и предотвратяване на неговото увеличаване . Ябълковите влакна свързват мазнините в червата, което спомага за намаляване на холестерола в кръвта.
  • Укрепване на сърдечно-съдовата система . Тъй като ябълките премахват излишния холестерол от организма, рискът от кръвни съсиреци, коронарна болест на сърцето и други патологии се намалява. Този плод укрепва стените на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане, помага за почистването на кръвта.
  • Подобряване на храносмилането . Ябълките съдържат огромно количество танини, които имат благоприятен ефект върху процеса на храносмилането. Ябълковите влакна почистват червата, премахват газове, раздуване на корема, спират процесите на гниене и ферментация на храната. Те също спомагат за нормализиране на изпражненията.
  • Принос към загубата на тегло . 100 грама пресни плодове съдържат не повече от 50 калории. В допълнение, продуктът не съдържа почти никакви мазнини, но съдържа естествени въглехидрати, което позволява на човек да се чувства сито за дълго време следяде плодове.
  • Укрепване на зъбите . Ако след хранене за дъвчене на плода, можете да се отървете от плака и остатъци от храна между зъбите. Известно е, че в интерденталното пространство често остава заседнала храна, която става причина за кариес. Препоръчително е да се яде една малка ябълка след всяко хранене, за да се почисти устната кухина.
  • Подобряване на функционирането на щитовидната жлеза . Ябълковите семена съдържат почти ежедневен йод, който е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза и нормалното функциониране на ендокринната система. В допълнение, ямите съдържат веществото глюкозид амигдалин, който има противоракови свойства. Но в големи количества това вещество е опасно поради неговата токсичност.

Вреди

Този продукт почти никога не предизвиква алергични реакции и рядко причинява развитие на патологии. Но при прекалено дълга и честа консумация на ябълки (в случай на ябълкова диета), работата на храносмилателния тракт може да бъде нарушена . Особено внимателни при употребата на ябълки се нуждаят от хора с колит, пептична язва или язва на дванадесетопръстника.

Ако има гастрит, консумацията на този плод може да причини усложнения. За гастрит с ниска киселинност, можете да използвате само сортове зелена ябълка, които имат кисел вкус. Ако киселинността на стомаха се увеличи, тогава плодовете са по-добре да не се яде изобщо.

Диабетиците трябва да ядат само зелени плодове, тъй като съдържат най-малко количествозахари. От червено и жълто е по-добре да се откаже. Голямо количество захар в тях може да доведе до рязък скок на кръвната захар.

Друга опасност, която ябълките съдържат, сапаразити . На кората могат да се намерят хелминтни яйца, кръгли червеи, червеи на нематоди и др. Ето защо, преди да консумират плодове, е необходимо да се измиват добре и се изсипва вряща вода.

Правилна употреба

Ако няма противопоказания, е необходимо да се ядат 1-2 ябълки дневно , за да се предпазят от много болести. В случай, че човек има пептична язва или има други заболявания на стомашно-чревния тракт, употребата на плодове трябва да бъде ограничена. В една седмица можете да ядете не повече от 2-3 плода.

Пресен ябълков сок (прясно изцеден) или ябълково пюре може да се дава на децата като закуска. Ако използвате ябълков сок за съхранение, тогава трябва да изберете опаковката, обозначена като "без захар".

За да намалите теглото си, много хора прекарватябълков ден на гладно- през целия ден не можете да ядете нищо друго освен този плод. След тази процедура, можете да се отървете от 1-2 килограма, тъй като ябълките имат диуретично свойство и помагат за отстраняване на токсините от тялото.

От плодовете могат да се направят и различни маски за лице и коса - ценните вещества помагат за отстраняване на пигментните петна от кожата, подхранват епидермиса, омекотяват косата.

Ползите от ябълките са безспорни- те съдържат вещества, необходими за организма, и също допринасят за предотвратяването на много болести.Но трябва да ги използвате с повишено внимание, за да избегнете алергии.