Полезни свойства и вреда за цаца

По-възрастните хора си спомнят времето, когато цацата беше оскъден продукт, те се появиха само на празнични маси. Те станаха символ на богатството на много семейства по онова време. Сега купуват буркан консерви не е трудно. Но за закупуване на качествен продукт ще остане проблем.

В хората шпротите се наричат ​​консервирани риби със забележителна миризма и вкус. Често се използват за приготвяне на сандвичи, използвани в салати и като отделно ястие.

Какво е цаца

От научна гледна точка цацата са малка риба от семейството нахеринга . Има синкав гръб със странично светло кафява ивица. Дължината му е само11–18 cm , а масата е8–12 g .

Най-големите са цаца от Балтийско море, а черноморските са малко по-малки. Храната за тях е зоопланктон. С настъпването на мрака, рибата се издига по-близо до повърхността, денят запазва дъното.

Размножаването в балтийските и северните цаца става в края на зимата и продължава до началото на лятото. В Черно море хвърля хайвера си от октомври до март. Оптималната температура за хвърляне на хайвера е 6-13 ° C. Средно жените хвърлятот 4 хиляди до 19 хиляди яйца .

Обхващащи географски шириниЗапочва в момента, когато е обрасъл с мазнини, предимно през зимата и есента. До неотдавна, когато в моретата имаше достатъчно цаца, от тази риба се прави консервирана риба.

Сега, когато населението намалява поради активния риболов, може да има друга малка риба в консервите: цаца, трицона. Оттук и заключението, че широчината не е нещо като риба, а метод за правенето му. Какво значително се отразява на вкусовите характеристики на модерните консервирани цаца.

100% от консервираните храни от географски ширини се правят в Балтийско море на брега на Черно море. Но в консервираните храни на Каспийско море царица преобладава.

Технология за производство на царевица

Преди готвене рибата се сортира, се избират много малки и увредени риби. Бракът се използва и за подготовка на пастет от цаца. След това, шлаката се изважда от главата и се изпраща за пушене на дървени елхове в специални контейнери. Следващите риби, разположени в банките. Ситуацията в резервоарите е повлияна от времето на годината, когато рибата е била уловена. Дебелите риби се поставят нагоре по корема. защото когато се пуши, гърбът им се разрушава. По време на хвърлянето на хайвер се губят резерви от рибени мазнини и следователно се поставя надолу по корема. След това бурканите се пълнят с масло и се стерилизират.

Често целият етап на прибиране на реколтата се извършва на риболовен кораб, тъй като дългосрочният транспорт води до високи разходи и щети за рибата.

Полезни свойства на цаца

Рибите съдържат 17,5% протеини и 32,5% мазнини. ОсновнатаПредимството на използването на цаца е:

 • Бърза усвояемост на протеините . В резултат на протеиновото разцепване се образуват аминокиселини. Това количество е достатъчно, за да замени по всяко време месните продукти в диетата. Аминокиселините допринасят за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, елиминирането на възпалени стави, появата на депресия и имат положителен ефект върху жизнената активност на мозъка.
 • Омега-3 полиненаситените мастни киселиниинхибират образуването на съдов холестерол.
 • Като част от географските ширини има витамини (А, Е, В, D, РР), ценни за тялото и минералните вещества. Термичната обработка намалява съдържанието на хранителни вещества.
  • Витамините А и Енамаляват риска от онкология. Витамин Е повишава еластичността на кръвоносните съдове, намалява образуването на кръвни съсиреци
  • .
  • Рибата е богата в присъствието намакронутриенти- калций, магнезий, фосфор, натрий, калий и микроелементи - желязо, цинк, флуор, хром.
  • Хромъте отговорен за нормализирането на нивата на глюкозата.
  • Калцийпредотвратява развитието на остеопороза.
  • Магнезияте отговорен за нормалното функциониране на нервната система, подобрява паметта и мисленето.
  • Фосфорътдава енергия, помага в процеса на усвояване на витамини и храна.
  • Основният източник на витамин D е рибеното масло.

Вредни свойства на цаца

Въпреки че цацата може да бъде полезна, този продукт също е вреден. Основните показатели за вредае:

 • Наличност на продукти за пушене -канцерогени . Един от тях ебензапирен . Според учените може да предизвика образуването на тумори. Поради тази причина не се препоръчва редовна употреба. Съдържанието на бензопиренан трябва да надвишава 0,005 mg /kg.
 • Висококалорична храна . Високото съдържание на мазнини в рибата и самото растително масло оказва допълнително натоварване на черния дроб. 100 g от продукта съдържа 363 kcal. Следователно те не са подходящи за диетично хранене.
 • Поради високото съдържание на сол продуктът трябва да се използва с повишено внимание при лица, страдащи от заболявания на ставите. Също опасни са пуринови съединения, които са богати на консерви. Поради тази причина не се препоръчва за хора, страдащи от подагра
 • .
 • Продължителната употреба може да предизвика алергични реакции .

Съвети за избор на цаца

При закупуване на географски ширини е необходимо да се обърне внимание на маркировката, посочена върху капака на кутията. Трябва да е датата на производство, знак за риболов. По-добре е да придобиете не само новоиздадени цаца, но преди година. Когато се съхранява в затворен контейнер, настъпва консервирано узряване, поради което вкусът се променя към по-добро.

Също така е необходимо да се обърне внимание на адреса на производителя. Рибата, която е направена в местата на улова, се счита за по-качествена.

Съставът на добрите географски ширини следва да бъде риба, масло и сол, а съдържанието на рибане трябва да бъде по-малко от 75% .

Времето за съхранение на отворена кутия в хладилника трябва да бъде3 дни , извън хладилника - не повече от три часа.

Заключение

Готвачите твърдят, че цацата хармонизират добре с пържени картофи, със яхнии и просто с хляб. Тази комбинация определено не е полезна поради културата на употреба. А за тези, които използват консерви правилно, винаги е уникален вкус и мирис, украса на всяка маса.